Κορωνοϊός: Γιαπωνέζοι υποστηρίζουν πως έφτιαξαν χάπι που βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση από Covid-19

Προς το παρόν, το εν λόγω χάπι έχει εγκριθεί μόνο στην Ιαπωνία

Must Read

Ευχάριστα νέα από το μέτωπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έρχονται από Ιαπωνία μεριά, με ιαπωνική εταιρεία να υποστηρίζει πως παρασκεύασε ένα αντιικό χάπι που φέρνει γρηγορότερη ανάρρωση από τη φονική νόσο Covid-19.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το περιοδικό «Nature», η φαρμακοβιομηχανία Shionogi, η οποία ανέπτυξε το χάπι ενσιτρελβίρη (ensitrelvir), ισχυρίζεται πως το εν λόγω φάρμακο περιορίζει τον κίνδυνο για νόσηση με long Covid. Σε αντίθεση με το Paxlovid της Pfizer και τη μολνουπιραβίρη της MSD (Merck), τα άλλα δύο χάπια, δηλαδή, που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση του φονικού ιού, η ενσιτρελβίρη δεν δοκιμάστηκε αποκλειστικά σε ασθενείς που κινδυνεύουν με σοβαρή επιδείνωση, κάτι που, ενδεχομένως, ανοίγει τον δρόμο του για χρήση της σε περισσότερους ασθενείς.

Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι κανένα από τα δύο προαναφερθέντα φάρμακα δεν έχει αποδεχθεί πως «μικραίνει» τον κίνδυνο για long Covid, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως το Paxlovid μπορεί να έχει αυτή την επίδραση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης για το νέο ιαπωνικό φάρμακο παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Ρετροϊών και Ευκαιρειακών Λοιμώξεων στο Σιάτλ. Όπως αναφέρει η εταιρεία, η δοκιμή σε περίπου 1.200 άτομα έδειξε ότι η χορήγηση 125 mg ενσιτρελβίρης την ημέρα επισπεύδει κατά περίπου 24 ώρες την υποχώρηση πέντε συμπτωμάτων του κορωνοϊού – ρινόρροια, πονόλαιμο, βήχα, πυρετό, κόπωση. Επίσης, οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο βγήκαν αρνητικοί σε τεστ PCR για τον νέο κορωνοϊό περίπου 29 ώρες νωρίτερα από τους ασθενείς που είχαν λάβει μόνο placebo.

Μειώνει τον κίνδυνο long Covid

Επιπλέον, η ιαπωνική εταιρεία υποστηρίζει πως το χάπι της μείωσε τον κίνδυνο μακράς Covid από το 26% στο 14% για τους ασθενείς με έντονα συμπτώματα κατά τη λοίμωξη. Ωστόσο, κάποιοι εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς τον ισχυρισμό, καθώς διατηρούν επιφυλάξεις για τον σχεδιασμό της μελέτης και τον ορισμό της long Covid, στον οποίο βασίστηκε η δοκιμή.

Περισσότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας στην πρόληψη της μακράς Covid αναμένονται σε επόμενη φάση της κλινικής μελέτης. Τέλος, μέχρι σήμερα η εταιρεία Shionogi δεν έχει υποβάλει αίτημα για την έγκριση της ενσιτρελβίρης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με το εν λόγω χάπι προς το παρόν να έχει εγκριθεί μόνο στην Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This