Ο ρόλος της Τουρκίας ως χώρα διέλευσης για την κοκαΐνη αυξάνεται, καθώς η ποσότητα του ναρκωτικού που κατασχέθηκε εκεί, έχει επταπλασιαστεί από το 2014, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).
Με τίτλο «Παγκόσμια Έκθεση για την Κοκαΐνη 2023», η έκθεση αναφέρει ότι η καλλιέργεια της κόκας σημείωσε αύξηση 35% παγκοσμίως μεταξύ 2021 και 2022, ενώ η ποσότητα του ναρκωτικού που κατασχέθηκε στην Τουρκία αυξήθηκε σε 2,8 τόνους το 2021, αριθμός-ρεκόρ.
Αναφέρεται ακόμα ότι μέρος της κοκαΐνης που φτάνει στην Τουρκία, φτάνει μετά τη διέλευση μέσω της Δυτικής Αφρικής, ενώ άλλο μέρος προέρχεται απευθείας από τη Λατινική Αμερική. Η εξερχόμενη κοκαΐνη ρέει δυτικά από την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων, μια διαδρομή που παραδοσιακά συνδέεται με τη διακίνηση οπιούχων και λαθρεμπόριο τσιγάρων.
Η Ελλάδα
Η έκθεση του UNODC αποκάλυψε επίσης, ότι και η Ελλάδα λαμβάνει ιδιαίτερα αυξανόμενες ποσότητες κοκαΐνης τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος της οποίας προοριζόταν για την ίδια βαλκανική διαδρομή και τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
Η χώρα μας σύμφωνα με την έκθεση, αναχαίτισε σχεδόν 2 τόνους το 2020, πριν υποχωρήσει ελαφρώς το 2022, ανέφερε το UNODC, επικαλούμενο στοιχεία κατασχέσεων.
Όπως αναγράφεται, η Βραζιλία και το Εκουαδόρ είναι συχνά οι χώρες αναχώρησης για τις κατασχεμένες αποστολές κοκαΐνης.
Οι κύριες αγορές
Οι κύριες αγορές κοκαΐνης παγκοσμίως είναι η Βόρεια Αμερική, η Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, ακολουθούμενες από τη Νότια και Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, ενώ οι «περιορισμένες» αγορές στην Αφρική και την Ασία λέγεται ότι έχουν δυνατότητες επέκτασης.
Η έκθεση τονίζει επίσης ότι οι αποστολές με εμπορευματοκιβώτια φρέσκων φρούτων από τη Νότια Αμερική, ιδίως τον Ισημερινό, ήταν μια «τυπική» μέθοδος απόκρυψης της κοκαΐνης που φτάνει στα βαλκανικά λιμάνια.
Η πανδημία του COVID-19 είχε «διαταρακτική» επίδραση στις αγορές ναρκωτικών, σύμφωνα με την έκθεση, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία να υποδηλώνουν, ωστόσο, ότι η πτώση της ζήτησης για ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη είχε μικρό αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες τάσεις.
Επίπεδα ρεκόρ
Σύμφωνα με το συμπέρασμα της έκθεσης, η παγκόσμια προσφορά κοκαΐνης βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.
Σχεδόν 2.000 τόνοι παρήχθησαν το 2020, συνεχίζοντας τη δραματική άνοδο της παραγωγής που ξεκίνησε το 2014, όταν το σύνολο ήταν λιγότερο από το ήμισυ των σημερινών επιπέδων.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση:
Global_cocaine_report_2023
*φωτογραφία αρχείου