Αλλάξτε το Σύνταγμά σας, για να σας δεχτούμε στην Ε.Ε., είπε η Μπέρμποκ στους Σκοπιανούς

Η συγκεκριμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «σκοντάφτει» στις έντονες αντιδράσεις του δεξιού VMRO-DPMNE, του μεγαλύτερου, δηλαδή, κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας

Must Read

Αναγκαία προϋπόθεση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Βόρεια Μακεδονία καλείται να τροποποιήσει το Σύνταγμά της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα, ούτως ώστε η Βουλγαρία να άρει, κατόπιν, το βέτο της για το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων της με την Ε.Ε. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στα Σκόπια, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,19% του πληθυσμού της χώρας, στοιχείο το οποίο η Σόφια αμφισβητεί, θεωρώντας ότι το ποσοστό τους στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογό της, Μπουγιάρ Οσμάνι, η Μπέρμποκ σημείωσε ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις πρέπει να έρθουν το συντομότερο δυνατό στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να ανοίξουν τα διαπραγματευτικά κεφάλαια τον Δεκέμβριο και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να μπορέσει η χώρα επιτέλους να γίνει μέλος της Ε.Ε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε και θα κρατήσει τον λόγο της – το βήμα που πρέπει να γίνει τώρα είναι η υιοθέτηση των συνταγματικών τροποποιήσεων», σημείωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως τόσο η χώρα της όσο και η Ενωση στηρίζουν πρόοδο των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σημειώνεται πως, για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία, η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία κατέληξαν σε σχετική συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι

Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε επί σχεδόν δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους. Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση της συγκεκριμένης πρότασης της Ε.Ε.

Η συμφωνία αυτή, πάντως, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This