Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023

Η κερδοσκοπία οδήγησε στην καταστροφή – Δεν σταματά το διεθνές ράπισμα για τα Τέμπη

Scoop: Πώς η μείωση του κόστους οδήγησε σε καταστροφή στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στο Οχάιο

Συντάκτης: Newsroom

Μια σύγκρουση τρένων στην Ελλάδα (στα Τέμπη), ένας τοξικός εκτροχιασμός τρένου στο Οχάιο των ΗΠΑ και χιλιάδες νεκροί κάτω από τα κτήρια που κατέρρευσαν από τον σεισμό στην Τουρκία – Ο Φεβρουάριος του 2023 ήταν ένας μήνας που σημαδεύτηκε από τραγωδίες.

Όπως σχολιάζει σε ανάλυσή του το Scoop.me–Πρακτορείο Προοδευτικών Ειδήσεων, μια διεθνής πλατφόρμα ανταλλαγής ειδήσεων, αυτό που ενώνει όσους επλήγησαν από αυτές τις καταστροφές, είναι ένα αίσθημα αδικίας και το αίτημα για αλλαγή εντός των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών φορέων που θεωρούν υπεύθυνους.

Τέμπη

Καθώς η ευθύνη μοιράζεται, οι άνθρωποι αυτών των χωρών-περιοχών, βλέπουν ένα κοινό θέμα να εμφανίζεται: περικοπή δαπανών, κερδοσκοπία και έλλειψη σεβασμού για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ασφάλεια των πολιτών.

Μετά από ένα μήνα τραγωδίας σε αυτές τις γωνιές του πλανήτη, γράφει το Scoop, όσοι έμειναν να θρηνούν για την απώλεια της οικογένειας, των φίλων και των συμπολιτών τους και φοβούμενοι τι επιφυλάσσει το μέλλον, αναρωτιούνται για το ποιος φταίει για την απώλειά τους.

Τουρκία

Κάτοικοι της Τουρκίας και της Συρίας παρακολουθούσαν τα κτήρια να κλονίζονται και να γκρεμίζονται γύρω τους, οι άνθρωποι στην περιοχή East Palestine του Οχάιο φοβούνται τον αέρα που αναπνέουν και οι Έλληνες ξύπνησαν με την τραγική είδηση μιας σύγκρουσης τρένων, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Οχάιο

Αυτές οι καταστροφές ποικίλλουν και εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, αλλά συνδέονται με το εξής: Ήταν –σε μεγάλο βαθμό, αν όχι εντελώς– ικανές να αποφευχθούν.

Σε κάθε πληγείσα χώρα-περιοχή, οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτό που θεωρούν ως κυβερνητικές και ρυθμιστικές αποτυχίες, κατηγορώντας τη δίψα για το κέρδος και τη μείωση του κόστους που συνοδεύεται από αυτό, για τις τραγωδίες.

https://twitter.com/scoop__me/status/1641029975624040451

Παραμελημένες υποδομές και ξεπερασμένος εξοπλισμός στην Ελλάδα

Περιγράφει το Scoop τα όσα διαδραματίστηκαν στη χώρα μας:

Τον περασμένο μήνα στα Τέμπη, μια επιβατική αμαξοστοιχία και μια εμπορευματική συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 57 άνθρωποι – πολλοί εκ των οποίων ήταν νεαροί φοιτητές.

Αυτή η τραγωδία πυροδότησε μεγάλη οργή στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους που είχαν χάσει συμφοιτητές τους και ένιωσαν ένα αίσθημα αλληλεγγύης με εκείνους που είχαν πέσει θύματα, όπως το βλέπουν, κυβερνητικών αποτυχιών.

Ξέσπασαν διαμαρτυρίες καθώς η είδηση έγινε γνωστή, συνοδευόμενες από χαρακτηρισμούς όπως «δολοφόνοι», για τους αξιωματούχους και την κεντροδεξιά κυβέρνηση που πολλοί Έλληνες θεωρούν υπεύθυνους.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό και τους σιδηροδρόμους οργάνωσαν αμέσως απεργία μέσω των συνδικάτων τους, δείχνοντας οργή για ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν εδώ και χρόνια, λόγω απάθειας και παραμέλησης για τον κλάδο τους.

Όσοι επιθυμούν να απομακρύνουν την ευθύνη από την ελληνική κυβέρνηση, ισχυρίζονται ότι η τραγωδία ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους, κάτι που αντικατοπτρίζεται στη σύλληψη του σταθμάρχη που ήταν υπεύθυνος για το μοιραίο τμήμα του σιδηροδρόμου τη νύχτα της σύγκρουσης.

Όμως, όπως το βλέπουν τα συνδικάτα, στους εμπλεκόμενους δεν δόθηκε ποτέ δίκαιη ευκαιρία να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο σταθμάρχης, Βασίλης Σαμαράς, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Όπως το βλέπουν, είναι εν μέρει υπεύθυνοι, αλλά εργάζονταν κάτω από δύσκολες συνθήκες –ήταν το μόνο μέλος του προσωπικού που ήταν υπεύθυνος για την περιοχή καθώς οι συνάδελφοί του είχαν ήδη πάει σπίτι τους– και με ένα ελάχιστα λειτουργικό σύστημα σηματοδότησης.

Διαδηλωτές και συνδικάτα επέκριναν την κυβέρνηση για ελλείψεις προσωπικού, ξεπερασμένο εξοπλισμό και υποχρηματοδοτούμενες υποδομές, με το γενικότερο πρόβλημα της μείωσης του κόστους σε κάθε ευκαιρία.

Ένας τέτοιος διαδηλωτής, ο Στέλιος Δορμαράζογλου, εξήγησε πώς κατάλαβε την καταστροφή:

«Όλοι γνωρίζουν ότι αν το ελληνικό κράτος ήθελε, αυτό το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποτραπεί. Ο δικός μου γιος εργάστηκε για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – πριν από εννέα χρόνια. Από τότε που έχει σταματήσει επειδή οι εταιρείες ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη».

Εξαντλημένοι εργάτες σιδηροδρόμων στο Οχάιο

Στις 3 Φεβρουαρίου, 38 βαγόνια ενός εμπορευματικού τρένου Norfolk Southern που περνούσε από την Ανατολική Παλαιστίνη του Οχάιο –11 εκ των οποίων μετέφεραν επικίνδυνα υλικά – εκτροχιάστηκαν και καίγονταν επί 48 ώρες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τοξικά και καρκινογόνα υλικά να πάνε στον αέρα και να διαρρέουν στο έδαφος και τις υδάτινες οδούς. Ενώ οι άνθρωποι σε ακτίνα ενός μιλίου απομακρύνθηκαν, αυτό θεωρείται ως μια αδύναμη απάντηση σε μια περιβαλλοντική καταστροφή που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί.

Το μεγαλύτερο μέρος των ανησυχιών για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, σχετίζεται με την απελευθέρωση χλωριούχου βινυλίου στο περιβάλλον.

Αναφέρεται ότι πάνω από 40.000 ψάρια και ζώα έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα αυτού, μέχρι και 10 μίλια μακριά. Αν και κανένας άνθρωπος δεν πέθανε -άμεσα, οι κάτοικοι της πόλης αναφέρουν εξανθήματα, πονοκεφάλους και βήχα και ζουν σε κατάσταση άγχους που περιβάλλει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ρύπανσης στην υγεία και το περιβάλλον.

Απηχώντας τις κατηγορίες που διατυπώνονται από εκείνους στην Ελλάδα, κάτοικοι της περιοχής και εργαζόμενοι σιδηροδρόμων, υποστηρίζουν ότι αυτή η καταστροφή μπορούσε να αποφευχθεί και ήταν αποτέλεσμα υποχρηματοδότησης, εξαντλητικής εργασίας και έλλειψης σεβασμού των κανονισμών ασφαλείας.

Μεταξύ 2018 και 2020, οι θέσεις εργασίας στους σιδηροδρόμους μειώθηκαν κατά 40.000. Αυτό πρόσθεσε μεγάλη πίεση στους ήδη καταπονημένους υπαλλήλους, που δεν χαλάρωσε (η πίεση) και από το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους είτε να εργαστούν ασθενείς, είτε να χάσουν μισθούς.

Οι έξι κύριες εταιρείες σιδηροδρόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν κέρδη 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Τα «χάρτινα» κτήρια της Τουρκίας

Αν και τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί η εκδήλωση ενός σεισμού, οι τουρκικές αρχές δεν ήταν άσχετες ως προς το αναπόφευκτο ενός τέτοιου φυσικού φαινομένου.

Η χώρα, που διασχίζει την ευρωπαϊκή και την ασιατική ήπειρο, είναι ο τόπος συνάντησης τριών τεκτονικών πλακών: της Αφρικανικής, της Αραβικής και της Ανατολίας. Αυτό καθιστά την περιοχή εξαιρετικά ευάλωτη σε ισχυρούς σεισμούς.

85.000 κτίρια κατέρρευσαν ως αποτέλεσμα του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα σχεδόν 50.000 χαμένες ζωές και 115.000 τραυματισμούς στην Τουρκία. Καθώς το αρχικό σοκ υποχώρησε και ξεκίνησαν οι προσπάθειες διάσωσης, οι άνθρωποι άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί μερικά κτήρια κατέρρευσαν, ενώ άλλα στάθηκαν και έσωσαν εκείνους που βρίσκονταν μέσα.

Πολλά έθνη, όπως η Ιαπωνία, που έχουν το ίδιο πρόβλημα λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τις καταστροφές και τα θύματα, κυρίως μέσω οικοδομικών κανονισμών που απαιτούν από τους εργολάβους να κατασκευάζουν αντισεισμικά κτίρια.

Αυτό συνέβαινε και στην Τουρκία μέχρι το 2019, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν νομιμοποίησε αναδρομικά χιλιάδες κτήρια που δεν πληρούσαν τα σεισμικά πρότυπα κατασκευής.

Προκειμένου να αποφευχθεί η προσαρμογή αυτών των υποβαθμισμένων κτηρίων και να αγνοηθούν οι κανονισμοί για νέα κτήρια, οι ιδιοκτήτες και οι εργολάβοι έπρεπε μόνο να πληρώσουν πρόστιμο στην τουρκική κυβέρνηση, βάζοντας τα χρήματα πάνω από τη ζωές χιλιάδων.

Περίπου 75.000 κτήρια στη ζώνη του σεισμού είχαν επηρεαστεί από αυτήν την αλλαγή του νόμου και όταν η καταστροφή χτύπησε, πολλά κατέρρευσαν, αφήνοντας αυτούς που βρίσκονταν μέσα ή όσους περνούσαν, παγιδευμένους, τραυματίες ή νεκρούς.

Τούρκοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες είχαν προειδοποιήσει ότι αυτή η χαλάρωση του νόμου έθετε σε κίνδυνο ζωές, αλλά αγνοήθηκαν και οι φωνές τους πνίγηκαν από εκείνους που έβλεπαν μόνο οικονομική ανάπτυξη.

Οι χαλαροί κανονισμοί και η επακόλουθη τραγωδία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα κερδοσκοπίας, αλλά οφείλονται επίσης στην πείνα για πολιτική εξουσία.

Ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής επιτυχίας του Ερντογάν οφείλεται στην υπόσχεσή του για περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα σπίτια για τον τουρκικό λαό μέσω μιας τεράστιας προσπάθειας κατασκευής.

Αλλά πολλοί από τους κατοίκους της χώρας δεν έλαβαν τα σπίτια που τους είχαν υποσχεθεί – χάρη στην εμμονή με το κέρδος και την ανάπτυξη και την παραμέληση των κανονισμών και των προτύπων δόμησης που προέκυψε. Έλαβαν τάφους.

*Το Scoop.me διαχειρίζεται ο αυστριακός μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Association for the Democratization of Information» με έδρα τη Βιέννη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ατελείωτο «γλείψιμο» Ζελένσκι στον Αζέρο κολλητό της Τουρκίας, Αλίεφ

Για μια ακόμη φορά ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε τις στενότατες σχέσεις με τον πρόεδρο του...

Κατακραυγή στο Κίεβο για σφραγισμένο καταφύγιο κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης των Ρώσων

Την κατακραυγή των πολιτών του Κιέβου, αλλά και ολόκληρης της Ουκρανίας έχει προκαλέσει το...

Γκρεμοτσακίστηκε πάλι δημοσίως ο Τζο Μπάιντεν

Στην αποφοίτηση της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ βρέθηκε ο Τζο Μπάιντεν, για να...

Διαδικτυακός πόλεμος μέσα στη νύχτα για να κρύψουν τα αίσχη του Μπάιντεν!

Όπως αποκαλύψαμε νωρίτερα σήμερα, ακτιβιστές του διαδικτύου είχαν προαναγγείλει την δημοσιοποίηση ολόκληρου του υλικού...

Ετοιμάζεται να στείλει και άλλους στρατιώτες στο Κόσοβο το ΝΑΤΟ

Περισσότερους στρατιώτες στο βόρειο Κόσοβο είναι έτοιμο να στείλει το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε, μετά...

Μπήκε η τέταρτη υπογραφή για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα

Την τέταρτη υπογραφή έβαλε ο Τζίμι Ρις, ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της...

Ξύπνησαν οι Ουτσεκάδες στο Κόσοβο – Χάρτες της μεγάλης Αλβανίας σε συγκεντρώσεις!

Τα πάντα πλέον στο Κοσσυφοπέδιο θυμίζουν τις μαύρες ημέρες του 1999, όταν η αλβανική...

Μουδιασμένη η Ουάσιγκτον από την «επέλαση» Μαδούρο

Πραγματικό σοκ στην Ουάσιγκτον ήταν το ταξίδι του προέδρου της Βενεζουέλας Μαδούρο στη σύνοδο...

Σοκ και δέος: Χιλιάδες χυδαίες φωτογραφίες του Μπάιντεν στο διαδίκτυο!

Σχεδόν 10 χιλιάδες φωτογραφίες από τον περιβόητο φορητό υπολογιστή του Hunter Biden, υιού του...

Σουηδία: Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο – Τουλάχιστον τρεις μαθητές κατέληξαν στο νοσοκομείο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Σουηδία, μετά από την...

Άνω κάτω το NATO

Τα τρία «αγκάθια»

Στόχος η «εξόντωση» του Μπελέρη: Παραμένει προφυλακισμένος χωρίς αιτία!

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν πια οι Αλβανοί και ο Έντι Ράμα, έχοντας ως...

«Πάγος» από τη Γερμανία στην ένταξη της Ουκρανίας στο NATO!

Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή σε νέα μέλη, όμως στη συμμαχία δεν μπορεί...

Αυτός είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου!

Ποιος διάσημος επιχειρηματίας βρίσκεται πάλι στην «κορυφή» των κερδών;

«Λουκέτο» στα ρωσικά προξενεία έβαλε η Γερμανία

Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τέσσερα από τα πέντε...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταγγελία γυναίκας για τα funds: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, μου πατάνε την ψυχή»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πολιτών για τα funds, με μία γυναίκα αυτή τη φορά να βλέπει τους κόπους μίας ζωής να χάνονται, καθώς το...

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία ενός οπλοφόρου, που προκαλεί ενδιαφέροντες συνειρμούς…Όποιος βρει ποιος είναι ο πιστολέρο της φωτογραφίας...

Αλβανός πυγμάχος έστειλε τον 36χρονο Θάνο στην εντατική!

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην Ελευσίνα, όταν ο 36χρονος Θάνος Αδάμ έκανε παρατήρηση σε έναν οδηγό που μπήκε ανάποδα σε...

Ομολογία του πατέρα του Αλβανού μποξέρ που έστειλε τον Θάνο στην εντατική: «Μία του έριξε και έπεσε κάτω»

Διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Αττικόν με πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι συνεχίζει να νοσηλεύεται ο Θάνος Αδάμ, ο οποίος δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής...

Κι όμως ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν τα πήγε καλά στο Ηράκλειο…

Στον Λευτέρη Αυγενάκη αρέσουν οι αριθμοί. Τους επικαλείται κάθε φορά που θέλει να δείξει το πόσο πετυχημένος είναι ως υπουργός Αθλητισμού ή εάν θέλει...

Survivor spoiler: Οι παίκτες που θα δουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ο παίκτης που θα αποχωρήσει

Οι παίκτες του Survivor έχουν κάνει αρκετή υπομονή με τον Τάκη καθώς έχει μονίμως νεύρα και κάνει άσχημα ξεσπάσματα, ειδικά όταν χάνει. Τις τελευταίες...

Αυτός είναι ο άντρας που προκάλεσε τον θάνατο του ταξιτζή στο Χαϊδάρι – Συνελήφθη

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο άντρας που επιτέθηκε σε οδηγό ταξί στο Χαϊδάρι και αφού τον λήστεψε, τον άφησε αβοήθητο, με αποτέλεσμα ο...
spot_img

NEWSROOM

spot_img