Η Ρωσία απειλεί με «αντίποινα», μετά την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Πεσκόφ τόνισε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ συνιστά «παραβίαση της ασφάλειάς μας και καταπάτηση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων»

Must Read

Με τον υπουργό εξωτερικών της βορειοευρωπαϊκής χώρας, Πέκα Χαβίστο, να υπογράφει και να παραδίδει στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνεν, το έγγραφο προσχώρησής της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, η Φινλανδία αποτελεί από σήμερα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η υπογραφή της προσχώρησης, η οποία έγινε στις Βρυξέλλες, σηματοδοτεί και επίσημα την ένταξη της -γειτονικής στη Ρωσία– χώρας στη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία του κόσμου. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν, μαζί με τη γειτονική Σουηδία, η Φινλανδία άφησε πίσω της δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την επίσημη εισχώρηση της χώρας στη Συμμαχία, η Ρωσία δήλωσε ότι θα λάβει «αντίμετρα», με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να τονίζει ότι κάτι τέτοιο αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης ο Σοϊγκού ενημέρωσε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία ότι η ένταξη της Φινλανδίας «προκαλεί κινδύνους για μια σημαντική επέκταση της σύγκρουσης» στην Ουκρανία. Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο, αυτό «δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του πολέμου».

Η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την όποια ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Φινλανδία

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ, που επί μακρόν επέκρινε η Μόσχα, συνιστά «παραβίαση της ασφάλειάς μας και καταπάτηση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων» και ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την όποια ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Φινλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Ρωσία και η Φινλανδία μοιράζονται ένα σύνορο 1.300 χιλιομέτρων και η Μόσχα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει τις στρατιωτικές της μονάδες που εδρεύουν στα δυτικά και στα βορειοδυτικά.

Η τελετή επισημοποίησης της ένταξης έγινε το απόγευμα, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τoυ ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τη φινλανδική σημαία να υψώνεται μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες, παρουσία του Φινλανδού προέδρου Σαουλί Νιινίστο. Μετά την τελετή, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Ντμίτρο Κουλέμπα, στο πλαίσιο της επιτροπής ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, για να συζητήσουν την υποστήριξη των Συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων τρόπων συνέχισης της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This