Τουρκική επίθεση κατά του ηγέτη των Κούρδων της Συρίας και δυνάμεων των ΗΠΑ!

Εκτενές ρεπορτάζ της Wall Street Journal

Must Read

Επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο βόρειο Ιράκ την Παρασκευή είχε στόχο τον ηγέτη των Κούρδων της Συρίας, ο οποίος υπήρξε σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Την επίθεση επιβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τρεις στρατιωτικοί των ΗΠΑ βρίσκονταν στη συνοδεία με τον αρχηγό, στρατηγό Μαζλούμ Αμπντί, τη στιγμή της επίθεσης. Δεν υπήρξαν θύματα.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έγινε χτύπημα σε αυτοκινητοπομπή στη Σουλεϊμανίγια, στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Αυτή η συνοδεία περιελάμβανε στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ. Δεν υπήρξαν θύματα», ανέφερε σε email ο συνταγματάρχης Τζο Μπουτσίνο, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. «Αυτή τη στιγμή ερευνούμε αυτήν την επίθεση».

Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι η Τουρκία, η οποία βλέπει τους Κούρδους της Συρίας ως εχθρό, ήταν πίσω από την επίθεση. Βουλωμένο γράμμα διαβάζουν…

Ο Λόουκ Γκαφούρι, επικεφαλής των ξένων μέσων ενημέρωσης για την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, αναγνώρισε ότι σημειώθηκε έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο στη Σουλεϊμανίγια, αλλά δεν είπε ποιος μπορεί να ευθύνεται. «Οι έρευνες συνεχίζονται από τις αρχές ασφαλείας για τον εντοπισμό των αιτιών της έκρηξης», έγραψε σε tweet.

Ο στρατηγός Abdi είναι ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο κύριος εταίρος του στρατού των ΗΠΑ στη Συρία στον αγώνα του με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων ήταν στενή. Τόσο στενή που ένας στρατιωτικός των ΗΠΑ επέβαινε στο ίδιο όχημα με τον στρατηγό Abdi τη στιγμή της επίθεσης με drone, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί εδώ και καιρό τις δυνάμεις του στρατηγού Abdi ως παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, του PKK, της ακτιβιστικές ομάδας που έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Τουρκία.

Αυτή η περίπλοκη κατάσταση έχει ρίξει σκιά στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους εδώ και χρόνια. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι δυνάμεις του στρατηγού Abdi ήταν ζωτικής σημασίας για την εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, θεωρεί αυτές τις δυνάμεις ως κίνδυνο. Οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι ο στρατηγός Abdi δεν υποδαυλίζει επιθέσεις στην Τουρκία και δεν είναι μέρος του PKK έχουν αγνοηθεί στην Άγκυρα.

Η σχέση μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ και του στρατηγού Abdi ξεκίνησε το 2014 μετά την κατάληψη της ιρακινής πόλης Μοσούλης από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ έχουν επί του παρόντος περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία, οι περισσότεροι από τους οποίους συμβουλεύουν και υποστηρίζουν τις δυνάμεις του στρατηγού Abdi.

Η δήλωση της CENTCOM δεν ανέφερε συγκεκριμένα την Τουρκία ή τον στρατηγό Abdi:

“Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια και την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Buccino. “Οι δυνάμεις παραμένουν στο Ιράκ και τη Συρία για την υποστήριξη των τοπικών δυνάμεων εταίρων για την επίτευξη της διαρκούς ήττας του ISIS».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This