«Mykines Corporation»: Αμφιλεγόμενες εξαγωγές δισεκατομμυρίων προς τη Μόσχα με «εμπλοκή» Κύπριου

Η βρετανική εταιρεία προμήθευσε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρονικά είδη στη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις – Ο «ρόλος» ενός Ουκρανού εργάτη και μιας Ουκρανίδας… pole dancer!

Must Read

Μια εταιρεία από το Ένφιλντ του βόρειου Λονδίνου, η Mykines Corporation LLP, κατάφερε, παρά τις οικονομικές κυρώσεις, να εξάγει ηλεκτρονικά και άλλα αγαθά αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,1 δισεκατομμύρια ευρώ) στη Ρωσία τον περασμένο χρόνο.

Αυτό δείχνει έρευνα του καθηγητή του IE Business School στη Μαδρίτη Maxim Mironov, ο οποίος είναι ειδικός στην ανάλυση των τελωνειακών ροών και μοιράστηκε τα ευρήματά του με τους Financial Times.

Τα ρωσικά αρχεία αποκαλύπτουν ότι οι αποστολές που έστειλε η Mykines περιλαμβάνουν κινητά τηλέφωνα αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ημιαγωγούς, διακομιστές, φορητούς υπολογιστές, εξαρτήματα υπολογιστών, εξοπλισμό δικτύου τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης από μάρκες όπως η Huawei, η H3C, η Intel, η AMD, η Apple και η Samsung.

Είναι πιθανό κάποια από τα αντικείμενα να χρησιμοποιήθηκαν από τον ρωσικό στρατό. Σχεδόν όλα τα προϊόντα εισήχθησαν από μια μικρή εταιρεία από τη Μόσχα, η οποία κατά τα άλλα δεν ανέπτυξε σχεδόν καμία δραστηριότητα. Η εταιρεία έχει έμμεσους δεσμούς με τη Rostec, έναν στρατιωτικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι τουλάχιστον 982 εκατομμύρια δολάρια από τα αγαθά που αναφέρονται ως απεσταλμένα από τη Mykines, υπόκεινται σε περιορισμούς εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία.

Η πώληση αυτών των προϊόντων στη Ρωσία χωρίς την άδεια των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις του, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών περιορισμού της πρόσβασης της Ρωσίας σε κρίσιμες τεχνολογίες.

Το πώς η Mykines Corporation κατάφερε να εξάγει προϊόντα απευθείας στη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις, δεν είναι σαφές. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε σχετικά:

«Όλες οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύονται από το νόμο να συμμορφώνονται με το καθεστώς κυρώσεων της Ρωσίας. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις πιθανές παραβιάσεις, αλλά δεν συζητάμε τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο επιβάλλουμε εμπορικές κυρώσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Οι Mykines δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία και πριν από την επίθεση στην Ουκρανία, αλλά οι συναλλαγές της με τη χώρα αυξήθηκαν ξαφνικά και σημαντικά μετά την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι περισσότερες από τις 10.600 παρτίδες αγαθών, αναφέρονται ότι έχουν σταλεί στη Marsala, μια εταιρεία με έδρα τη Μόσχα με ισχυρούς δεσμούς με τη Merlion, έναν μεγάλο διανομέα υπολογιστών και ηλεκτρονικών στη Ρωσία. Ενώ τα περισσότερα αγαθά φαίνονται να είναι πολιτικού χαρακτήρα, η Marsala έχει δηλώσει τη Microcontract, μια εταιρεία που κατέχει κοινοπραξία με το Novgorod State University Engineering Center, ως έναν από τους αντισυμβαλλομένους της.

Οι ερευνητικοί τομείς του κέντρου περιλαμβάνουν την αεροπορία, τα drones, τη μικροηλεκτρονική, τους αισθητήρες και τα βιομηχανικά ηλεκτρονικά.

Το μυστήριο με τον Κύπριο, τον Ουκρανό… εργάτη και την… pole dancer!

Το εμπόριο εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των βρετανικών δικαιοδοσιών περί απορρήτου. Οι λογαριασμοί της Mykines από τα προηγούμενα χρόνια, δείχνουν ότι εκείνη την περίοδο περνούσε τα κέρδη της απευθείας σε δύο οντότητες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, των οποίων η ιδιοκτησία είναι άγνωστη.

Οι FT επισκέφτηκαν το σπίτι όπου είναι εγγεγραμμένη η εταιρεία Mykines στο Southgate, μια περιοχή του Ένφιλντ. Είναι μία από τις δύο ενεργές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στη διεύθυνση, η οποία ανήκει στον Σάββα Θεμιστοκλέους, τον ιδιοκτήτη μιας καταπιστευματικής υπηρεσίας με έδρα την Κύπρο.

Το 2013, ίδρυσε μια εταιρεία στην οποία ήταν ο μοναδικός διευθυντής με την επωνυμία «Russian Trading Company Ltd».

Ο Θεμιστοκλέους είπε στους FT ότι θα διαβιβάσει ερωτήσεις στο άτομο που αναφέρεται ότι έχει «σημαντικό έλεγχο» στην εταιρεία -τον Vitalii Poliakov, έναν 53χρονο Ουκρανό, ο οποίος περιγράφεται ως κάτοικος Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τη Molfar, μια ουκρανική ομάδα πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, μόνο ένα άτομο ταιριάζει με τη δεδομένη περιγραφή του Poliakov — ενός εργάτη οδοποιίας που απασχολείται σε μια ουκρανική κρατική εταιρεία εξόρυξης!

Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, ο ελεγκτής ιδιοκτήτης του Mykines ήταν καταχωρισμένος ως μια 34χρονη Ουκρανή γεννημένη στην ίδια πόλη με τον Poliakov.

Σύμφωνα με μια διαδικτυακή μαρτυρία που δημοσιεύτηκε το 2018, παρακολούθησε ένα μάθημα αγγλικής γλώσσας διάρκειας δύο εβδομάδων σε ένα μικρό κολέγιο στο Λονδίνο και έμεινε με μια οικογένεια υποδοχής.

Η δημόσια σελίδα της στο Instagram απαριθμεί τις δραστηριότητές της ως επαγγελματίας πληροφορικής και χορεύτριας pole!

Η άλλη εταιρεία που είναι εισηγμένη στη διεύθυνση, η Denirello LLP, ήταν ενεργή στην πώληση παρόμοιων αγαθών στη Ρωσία πριν από τον πόλεμο, αλλά φαίνεται να έχει καταρρεύσει και να σταματήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία καθώς επιβλήθηκαν αυστηρότερες κυρώσεις το 2022.

Η Denirello περιγράφεται ως «μια δυναμική διαφοροποιημένη εταιρεία που διανέμει ιατρικό, βιομηχανικό και εξοπλισμό πληροφορικής στη Ρωσία και την ΚΑΚ [Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών]».

Ορισμένα από τα τελωνειακά αρχεία έχουν λάθη, ή μπορεί να έχουν γίνει αντικείμενο παρεξήγησης. Για παράδειγμα, υπάρχουν έξι καταχωρήσεις που καταγράφουν την εισαγωγή χαρτιού. Αλλά η υπονοούμενη τιμή αυτού του χαρτιού είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, 500.000 δολάρια το κιλό!

Το υποτιθέμενο χαρτί αναφέρεται επίσης ότι έχει κατασκευαστεί από Huawei και New H3C Technologies, κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και υψηλής τεχνολογίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This