Στα σκουπίδια εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Ε.Ε. – Συνταρακτικές αποκαλύψεις με υπόνοιες για διαφθορά κυβερνήσεων

«Φωτιές» ανάβουν οι νέες αποκαλύψεις για τα SMS που είχαν ανταλλάξει Ούρσουλα και Μπουρλά για την αγορά σκευασμάτων κατά του κορωνοϊού από τη Pfizer

Must Read

Μπορεί, θέλοντας και μη, να έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία Covid-19, ωστόσο, το  παρασκήνιο της προμήθειας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει έντονο και σκοτεινό, ιδίως από τη στιγμή που τόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο Άλμπερτ Μπουρλά, αρνούνται πεισματικά να προβούν σε λεπτομέρειες των μεταξύ τους συμφωνιών.

Σημερινό δημοσίευμα του Politico, ωστόσο, βάζει «φωτιές», καθώς αναφέρει μια νέα εξέλιξη στην υπόθεση, σύμφωνα με την οποία ο 35χρονος Βέλγος λομπίστας Φρεντερίκ Μπαλντάν έχει υποβάλει καταγγελία κατά της προέδρου της Κομισιόν, για τα επίμαχα SMS της με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer για τα εμβόλια. Με βάση τον βελγικό ιστότοπο Le Vif, ο Μπαλντάν υπέβαλε καταγγελία εναντίον της φον ντερ Λάιεν στις 5 Απριλίου, σε δικαστή στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Λιέγης. με την κατάθεσή του να έρχεται στον απόηχο της αγωγής των «New York Times» κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η υπόθεση είναι «άνευ προηγουμένου», σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Αλαμάνο, καθηγητή του δικαίου της Ε.Ε. στο HEC Paris. Ο Αλεμάνο, ο οποίος έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στις ευρωπαϊκές δημόσιες υποθέσεις, είπε στο Politico ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μάρτυρας αγωγής που απευθύνεται σε μεμονωμένο μέλος της Επιτροπής ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. «Η πρώτη μου αντίδραση –χωρίς να έχω ξαναδιαβάσει τη δικογραφία– είναι ότι αυτή η νομική ενέργεια είναι, σχεδόν, μια προσπάθεια να αυξηθεί η ορατότητα γύρω από την αδυναμία της Επιτροπής να ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και να προσθέσει την πίεση που η αγωγή των “New York Times” άσκησε ενώπιον του δικαστηρίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ανησυχίες για την κατάσταση της δημοκρατίας εντός της Ε.Ε.

Ο Μπαλντάν, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία λόμπι με επίκεντρο την Κίνα με την ονομασία CEBiz, είπε στο Politico ότι υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση της δημοκρατίας εντός της Ε.Ε., οι οποίες και τον οδήγησαν να υποβάλει καταγγελία, η οποία περιλαμβάνει κατηγορίες διαφθοράς και καταστροφής εγγράφων. «Αυτό που έκανε η φον ντερ Λάιεν ήταν πραγματικά να βλάψει την εικόνα των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες», τόνισε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέγεται πως έσπευσε να αναλάβει αποφασιστικά δράση στο αποκορύφωμα της πανδημίας του Covid-19, «σώζοντας» το μπλοκ εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, η πίεση για να αποκαλυφθεί η έκταση του προσωπικού της ρόλου στη συμφωνία –η οποία έχει αφήσει τις χώρες εκτεθειμένες για εκατομμύρια περιττές δόσεις– αυξάνεται, τη στιγμή που το όνομά της συζητείται ολοένα και περισσότερο ως υποψήφια για δεύτερη θητεία.

Έξω από τα δικαστήρια, τα ερωτήματα σχετικά με το πώς έγινε η διαπραγμάτευση της συμφωνίας εγείρονται ολοένα και εντονότερα, εν μέρει επειδή οι χώρες της Ε.Ε. προσπαθούν τώρα να «βγουν» από αυτήν. Η σύμβαση αφορά έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, αλλά εφαρμόστηκε εν μέρει, για 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις «μόνο». Τα κράτη πρόκειται να λάβουν περίπου τις μισές από αυτές φέτος. Όμως, ένεκα της μειωμένης, πλέον, ζήτησης, οι δόσεις αυτές κινδυνεύουν να πάνε χαμένες.

Τον Ιανουάριο, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός BR24 υπολόγισε ότι 36,6 εκατομμύρια δόσεις έληξαν αχρησιμοποίητες μόνο στη Γερμανία. Στη Βουλγαρία χρειάστηκε να πεταχτούν περίπου 3 εκατομμύρια δόσεις. Και στην Αυστρία, ο υπουργός Υγείας της χώρας είπε τον Μάρτιο ότι 17,5 εκατομμύρια εμβόλια βρίσκονται σε αποθήκες, αχρησιμοποίητα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This