Xτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι στο Σουδάν – Ανάμεσα τους Έλληνες και Κύπριοι

ΗΠΑ και Ιταλία απομακρύνουν τους υπηκόους τους από την περιοχή

Must Read

Εν μέσω πυρών επιχειρείται η απομάκρυνση ξένων πολιτών και διπλωματικών αποστολών, ανάμεσά τους Έλληνες και Κύπριοι, από το εμπόλεμο Σουδάν, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, πληροφορίες αναφέρουν πως χτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι στο Σουδάν. Οι πρώτες αναφορές από τον στρατό του Σουδάν κάνουν λόγο μόνο για έναν τραυματισμένο Γάλλο στρατιωτικό, ενώ όπως μετέδωσε το OPEN, δεν υπάρχουν Έλληνες τραυματίες.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές, ο στρατός και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αλληλοκατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή, την οποία στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων συνόδευαν με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ, και απώτερο στόχο την μετακίνηση τους εκτός του Σουδάν.





Δένδιας: Αεροσκάφη και κομάντος στην Αίγυπτο για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων στο Σουδάν

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε πως αεροσκάφη και κομάντος μεταβαίνουν στην Αίγυπτο προκειμένου να πάρουν μέρος στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων στο Σουδάν. Παράλληλα, επεσήμανε πως η προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από το «εμπόλεμο» Σουδάν οργανώνεται από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Το Σάββατο 15 Απριλίου, εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών με την οποία έγινε σύσταση στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν και όσοι βρίσκονται εκεί, να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Στις 16 Απριλιου, το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί. Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον επιχώριο Μητροπολίτη Νουβίας, κ. Σάββα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας, καθώς επίσης και τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν. Συγχρόνως έχει ενεργοποιηθεί η μονάδα διαχείρισης κρίσεων, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη – μελη της ΕΕ και συνεδριάζει κάθε πρωί και απόγευμα μαζί με το υπουργείο Άμυνας», είπε σε δήλωση του ο κ. Δένδιας.

«Θα θέσω αύριο το πρωί στο ΣΕΥ στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας, τον απεγκλωβισμό των πολιτών. Έχω επικοινωήσει με αξιωματούχους για το θέμα, με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι στις 18 και 24 Απριλίου, τρεις φορές με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, με την ευρισκόμενη στο Παρίσι Υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ζαχαρόπουλου και με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα τον κ. Τσούνη. Το Υπουργείο Εξωτερικών γενικότερα παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Προ ολίγου αποφασίστηκε από πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και στελεχών των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε πιθανή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους συμμάχους προς αυτό τον σκοπό. Στον κατάλογο των εγκλωβισμένων Ελλήνων περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» κατέληξε.




ΗΠΑ: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τις επιχειρήσεις στην πρεσβεία τους στο Χαρτούμ, αλλά παρέμειναν προσηλωμένες στον σουδανικό λαό, επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

«Τα εμπόλεμα μέρη πρέπει να εφαρμόσουν μια άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, να επιτρέψουν την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να σεβαστούν τη βούληση του λαού του Σουδάν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Έκκληση για τον τερματισμό της βίας έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής προσευχής του την Κυριακή στη Ρώμη.

Η Ιταλία απομακρύνει τους πολίτες της, Ελβετούς και τα μέλη της πρεσβείας του Βατικανού

Επιχείρηση απομάκρυνσης των υπηκόων της αλλά και Ελβετούς και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν άρχισε σήμερα η Ιταλία.

«Ήρθαμε σε επαφή με έναν-έναν από τους 140 Ιταλούς που είναι παρόντες στο Σουδάν, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Rai3.

«Μέσα σε μερικές ώρες, μέχρι απόψε ελπίζουμε, όλοι αυτοί που το επιθυμούν θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ενώ η επιχείρηση εκκένωσης διεξάγεται με τη συνδρομή του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.

«Συνολικά οι στρατιώτες μας θα πάρουν υπό την προστασία τους περίπου 200 ανθρώπους, περιλαμβανομένων ελβετών υπηκόων και μέλη της αποστολικής αντιπροσωπείας», της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι ιταλοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Σουδάν.

Διαβάστε επίσης: Δένδιας: Αεροσκάφη και κομάντος στην Αίγυπτο για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων στο Σουδάν

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This