Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Σουδάν – Νέες προσπάθειες επαναπατρισμού Ελλήνων

Στο Ασουάν το δεύτερο μεταγωγικό

Must Read

Με ασφάλεια επέστρεψαν στη χώρα μας ακόμη 16 Έλληνες, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην εμπόλεμη ζώνη του Σουδάν. «Εν μέρει» τηρείται η εκεχειρία λέει ο ΟΗΕ, ωστόσο οι εχθροπραξίες όμως συνεχίζονται.

Δεκατρείς ημέρες μετά το ξέσπασμα των σφοδρών συγκρούσεων στη χώρα, ο ΟΗΕ και ο ΠΟΥ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 460 νεκρούς και 4.100 τραυματίες. Καθώς η νέα κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Θέμα της νέας σύσκεψης στο ΥΠΕΞ ήταν η ασφαλής άφιξη των Ελλήνων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και ο σχεδιασμός μελλοντικών επιχειρήσεων απεγκλωβισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεταγωγικό C27 που αναχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης (26.04.2023) από την χώρα μας, ήδη έχει προσγειωθεί στο Ασουάν της Αιγύπτου προκειμένου να παραλάβει και άλλους ανθρώπους που κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν.

 



Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν εγκρίνει καταρχήν την παράταση της κατάπαυσης του πυρός. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μουσά Φακί Μααμάτ θα επιδιώξουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Το μεσημέρι της Τετάρτης 26/4, έφτασε στην Τανάγρα το δεύτερο αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας, με 16 Έλληνες, μία Ελληνοκύπρια, 9 Ρουμάνους και 8 Φινλανδούς πολίτες. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί, 72 πολίτες, 50 Έλληνες υπήκοοι και οι υπόλοιποι υπήκοοι φίλιων χωρών.

 



Οι υπολογισμοί που γίνονται για τους εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στο Σουδάν είναι ότι, ο αριθμός τους ίσως φτάνει τους 80. Όλοι έχουν φροντίσει να κρύβονται σε καταφύγιο ή στα σπίτια τους, ενώ ο εντοπισμός τους γίνεται με δυσκολία.

 



Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This