Στην αεροπορική βάση της Τανάγρας προσγειώθηκε πριν από λίγη ώρα το C27J της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε 16 Ελληνες, μία Ελληνοκύπρια, εννέα Ρουμάνους και οκτώ Φινλανδούς πολίτες, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά, που όλοι τους απεγκλωβίστηκαν από το εμπόλεμο Σουδάν.
Το δεύτερο αυτό μεταγωγικό αεροσκάφος, στο οποίο βρισκόταν και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ως επικεφαλής της αποστολής, αναχώρησε χθες, στις 17:10 (τοπική ώρα) από το Ασουάν της Αιγύπτου για το Τζιμπουτί, απ’ όπου παρέλαβε τους Ρουμάνους και τους Φινλανδούς πολίτες.
Επέστρεψε σήμερα, στις 04:30 (τοπική ώρα) στο Ασουάν για ανεφοδιασμό και στις 06:30 απογειώθηκε για την Άκαμπα της Ιορδανίας, απ’ όπου και παρέλαβε τους 16 Έλληνες και τη μία Κύπρια υπήκοο. Και στις 09:00 (τοπική ώρα) απογειώθηκε με τελικό προορισμό την Τανάγρα. Αξίζει να σημειωθεί πως, λίγο νωρίτερα, είχε απογειωθεί από την Ελευσίνα ένα C-27, με προορισμό το Ασουάν, όπου και έχει στηθεί το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων.
Εξαιρετικά σημαντική και στη νέα αυτή επιχείρηση, ήταν η υποστήριξη από τις πρέσβειρες της Ελλάδας στην Αιθιοπία και στην Ιορδανία, Άννα Φάρου και Ελευθερία Γαλαθιανάκη, αντίστοιχα.
Χαρδαλιάς: Έχουν απεγκλωβιστεί 50 Έλληνες και υπήκοοι φίλιων χωρών
«Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, εξελίσσονται. Αυτή τη στιγμή έχουν απεγκλωβιστεί 72 περίπου πολίτες. 50 Έλληνες υπήκοοι και οι υπόλοιποι υπήκοοι φίλιων χωρών», τόνισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους.
«Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τον εξαιρετικό επαγγελματισμό που έδειξαν και δείχνουν και σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικά τα διπλωματικά στελέχη που βρίσκονται εκεί στο πεδίο και που όλες αυτές τις ημέρες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε δύσκολες διαδικασίες, οι οποίες, ανάλογα με τη χώρα, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.
«Η προσπάθεια συνεχίζεται με την επίβλεψη πάντα του Συντονιστικού Κέντρου του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία πάντα με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε, η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη. Νομίζω κάνουμε το αυτονόητο. Κάνουμε αυτό που θα έπρεπε όλοι να θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει. Τους Έλληνες, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, κανέναν μόνο του στα δύσκολα, όσο μακριά και αν βρίσκεται», κατέληξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
https://youtu.be/YHWk0hcQK5s
Ασαφής ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που ζουν στο Σουδάν
Οι υπολογισμοί που γίνονται για τον συνολικό αριθμό των εναπομεινάντων Ελλήνων ζουν στο Σουδάν, προς το παρόν είναι ασαφής και αυτό διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν διπλή υπηκοότητα και τις προηγούμενες ημέρες παρελήφθησαν από δυνάμεις της Δύσης και έχουν μεταφερθεί σε κάποια χώρα της Ε.Ε., χωρίς να έχουν ενημερώσει τις αρχές.
Εξάλλου, σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους υπεβλήθησαν με επιτυχία, από ομάδα ειδικών χειρουργών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, οι δύο Έλληνες τραυματίες 59 και 42 ετών, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν χθες Τρίτη. Η κατάστασή τους εμφανίζει ικανοποιητική βελτίωση, αλλά παραμένει σοβαρή.
- Δείτε το ρεπορτάζ:
- Δείτε επίσης:
- Εφιάλτης στο Σουδάν: Απέδρασαν εγκληματίες πολέμου, φόβοι για μολυσματικούς ιούς
- Γκίκας Μαγιορκίνης: «Υπάρχει κίνδυνος χολέρας και ιλαρά στο Σουδάν, χρειάζεται προσοχή»
- Κόλαση στο Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 13 Έλληνες – Στις 16:00 φτάνει το δεύτερο C-27 στην Τανάγρα
- Συγκλονίζει η περιγραφή διασωθέντα από το Σουδάν: «Σκότωναν στη μέση του δρόμου»!