Αλλάζει το σκηνικό στις τουρκικές εκλογές η αποχώρηση του Ιντζέ

Άλμα 6% και στον χρηματιστηριακό δείκτη της Τουρκίας - Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τους Ρώσους για την παραίτηση Ιντζέ

Must Read

Η αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ από τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας αλλάζει όλο το σκηνικό, διαμορφώνοντας νέο κλίμα και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον Κιλιτσντάρογλου, βασικό αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμη και ο χρηματιστηριακός δείκτης της Τουρκίας σημείωσε άλμα 6% μετά την ανακοίνωση Ιντζέ μπροστά στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε άνοδο, δεδομένου ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να αντιστρέψει τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν.

Τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια της Τουρκίας έκαναν ράλι με εκδόσεις μεγαλύτερης ημερομηνίας να αυξάνονται έως και 2,5 σεντς στο δολάριο, για να αλλάξουν χέρια σε πάνω από 82 σεντς – επίπεδα που τελευταία φορά παρατηρήθηκαν πάνω από ένα χρόνο πριν.

Η έρευνα του δημοσκόπου Konda, που πραγματοποιήθηκε πριν την αποχώρηση Ιντζέ από την εκλογική μάχη, έδειξε ότι η υποστήριξη στον Ερντογάν ήταν 43,7% και στον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, αφήνοντας ένα μικρό ποσοστό για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο τις εκλογές.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Konda ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με κάποιες άλλες έρευνες που έδειχναν τον Κιλιτσντάρογλου μπροστά. Στην ίδια δημοσκόπηση ο Ιντζέ έπαιρνε ποσοστό 2,2%, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι υπήρξε στόχος εκστρατείας δυσφήμισης.

«Αποσύρομαι από την υποψηφιότητα. Το κάνω για τη χώρα μου», είπε, αλλά δεν στήριξε άλλον υποψήφιο και ζήτησε από τον κόσμο να ψηφίσει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν δήλωσε ότι «λυπήθηκε» για την αποχώρηση του Ιντζέ.

Η «λύπη» Ερντογάν έγκειται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων Ιντζέ θα μετακινηθεί προς τη μεριά του Κιλιτσντάρογλου.

Ήδη ο Ιντζέ είχε προκαλέσει την οργή πολλών υποστηρικτών του Κιλιτσντάρογλου, που τον κατηγορούσαν ότι διασπά το μέτωπο για την πτώση Ερντογάν.

Αναφερόμενος σε αυτούς τους ισχυρισμούς, ο Ιντζέ είπε ότι αποσύρεται ώστε η αντιπολίτευση να μην έχει δικαιολογία για την ήττα στις εκλογές και να μην μπορεί να του ρίξει την ευθύνη.

Ακόμη μια έρευνα, αυτή τη φορά της Metropoll, έδειξε επίσης ότι η ψηφοφορία πηγαίνει σε δεύτερο γύρο, με τον Κιλιτσντάρογλου να συγκεντρώνει 49,1% και τον Ερντογάν 46,9%. Σε δεύτερο γύρο, έδειξε τον Κιλιτσντάρογλου να κερδίζει με 51,3%.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Την Ρωσία κατηγορεί ο Κιλιτσντάρογλου για την αποχώρηση Ιντζέ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης Ιντζέ από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στο Twitter.

Και κατηγόρησε ξεκάθαρα την Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση συκοφάντησης Ιντζέ, με τη διαρροή φημών περί ύπαρξης ροζ βίντεο.

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, εσείς βρίσκεστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το Deep Fake περιεχόμενο, τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτή τη χώρα. Αν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε το χέρι σας από το τουρκικό κράτος. Είμαστε ακόμα υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This