Νέα αποκάλυψη: Σύστημα εξαγοράς πολιτικών από το Αζερμπαϊτζάν στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Πότε θα μάθουμε ποιοι πολιτικοί εξαγοράστηκαν στην Ελλάδα;

Must Read

Άλλη μία συγκλονιστική αποκάλυψη από το OCCRP!

Οι διωκτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακάλυψαν ότι χορηγός του κυβερνώντος κόμματος των Τόρις έλαβε 230 εκατομμύρια δολάρια από ύποπτα κεφάλαια του Αζερμπαϊτζάν!

Άλλη μία απόδειξη για το πως προωθούνται τα αζερικά και τουρκικά συμφέροντα στην Ευρώπη και πως αποσιωπούνται η γενοκτονίες και τα εγκλήματα τους!

Ο διακεκριμένος βρετανός επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και χορηγός του Συντηρητικού Κόμματος Τζαβάντ Μαράντι έλαβε 230 εκατομμύρια δολάρια σε ύποπτα υπεράκτια κεφάλαια, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος σε μια υπόθεση κατάσχεσης εναντίον του.

Τα χρήματα προήλθαν από υπεράκτιες εταιρείες που χρηματοδοτούνται από το “Azerbaijani Laundromat”, ένα τεράστιο σύστημα ξεπλύματος χρήματος που αποκαλύφθηκε από την OCCRP το 2017. Ο Marandi, 55 ετών, έχει πολλαπλούς επιχειρηματικούς δεσμούς στη χώρα.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, υποστήριξε με επιτυχία ότι η αποκάλυψη της ταυτότητάς του στην υπόθεση θα έβλαπτε τη φήμη του και έχει αναγνωριστεί σε αυτά τα δικαστικά αρχεία μόνο ως “MNL”!

Την Τρίτη, μετά από πάνω από ένα χρόνο ακροάσεων και προσφυγών, άρθηκαν οι περιορισμοί αναφοράς που εμπόδιζαν τα μέσα ενημέρωσης να τον κατονομάσουν.

Η υπόθεση για να δημοσιοποιηθεί το όνομα του Μαράντι υποβλήθηκε από το BBC και την εφημερίδα Evening Standard. Οι προσπάθειές του να αποφύγει την αποκάλυψη έχουν πλέον απορριφθεί από το Δικαστήριο του Westminster Magistrates, το Ανώτατο Δικαστήριο και πολλά εφετεία. Το BBC περιέγραψε την τελευταία απόφαση εναντίον του ως «ορόσημο για την ελευθερία του Τύπου».

Ο Μαράντι δεν έχει κατηγορηθεί ακόμα για κανένα αδίκημα.

Απαντώντας σε αιτήματα για σχολιασμό, το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί είπε ότι «αρνείται κατηγορηματικά κάθε αδίκημα» και «είναι βαθιά απογοητευμένος με την απόφαση του δικαστηρίου να άρει τους περιορισμούς αναφοράς, γνωρίζοντας τη ζημιά στη φήμη που είναι πιθανό να ακολουθήσει».

«Σε κανένα σημείο ο κ. Marandi δεν έχει ερευνηθεί ή ανακριθεί από τις αρχές. Και δεν έχει ασκηθεί ποτέ δικογραφία εναντίον του ή των επιχειρήσεων του σε σχέση με αυτά ή άλλα θέματα, πουθενά στον κόσμο».

Αφού διέφυγε στο Λονδίνο από το επαναστατικό Ιράν ως παιδί, ο Μαράντι μεγάλωσε και έγινε επιτυχημένος επιχειρηματίας. Έχει επενδύσει σε μια ομάδα ιδιωτικών συλλόγων που ονομάζεται Soho House και σε επώνυμες μάρκες μόδας και σχεδίασης υψηλής ποιότητας όπως η Emilia Wickstead, η Anya Hindmarch και το Conran Shop.

Στο Αζερμπαϊτζάν, έχει πάνω από 20 εστιατόρια McDonald’s και μια επιχείρηση τσιγάρων που διανέμει πολλές διεθνείς μάρκες. Σύμφωνα με το δικηγορικό του γραφείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επιχείρηση τσιγάρων αντιπροσωπεύει την κύρια πηγή εισοδήματός του.

Ήταν επίσης διευθύνων σύμβουλος στην Pasha Construction, μια τεράστια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στο Αζερμπαϊτζάν που ανήκει στην κυβερνώσα οικογένεια Αλίεφ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA), ο Marandi και οι εταιρείες του έλαβαν πάνω από 230 εκατομμύρια δολάρια σε «παράνομα κεφάλαια» από υπεράκτιες εταιρείες που οι ίδιες έλαβαν χρήματα από το Αζερμπαϊτζάν Laundromat. Το βρώμικο σύστημα πληρωμών του Αζερμπαϊτζάν και της οικογένειας Αλίεφ, προκειμένου να εκμαυλίζει δυτικούς πολιτικούς και αξιωματούχους!

Ο Μαράντι έλαβε απευθείας 71 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα στάλθηκαν σε μια offshore εταιρεία που έλεγχε.

Το Αζερμπαϊτζάν Laundromat ήταν ένα σύστημα διασυνδεδεμένων υπεράκτιων εταιρειών που μετέδιδαν χρήματα χρησιμοποιώντας δόλιες συναλλαγές για να κρύψουν από πού προέρχονταν. Για το λόγο αυτό, είναι συνήθως αδύνατο να προσδιοριστεί η προέλευση των δισεκατομμυρίων δολαρίων που διέρρευσαν. Αλλά αφού έλαβαν τραπεζικά αρχεία από την Εσθονία, οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν να συγκεντρώσουν πού κατέληξαν μερικά από τα κεφάλαια. Μεταξύ των δικαιούχων ήταν εξέχοντα μέλη της άρχουσας ελίτ του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων μελών και συνεργατών της οικογένειας Αλίεφ.

Η έρευνα της NCA επικεντρώθηκε όχι στον Μαράντι, αλλά στον πολιτικό με επιρροή από το Αζερμπαϊτζάν Τζαβανσίρ Φεϊζιγιέφ και την οικογένειά του. Το πρακτορείο πέτυχε να πείσει έναν δικαστή να εγκρίνει την κατάσχεση εκατομμυρίων λιρών από μέλη της οικογένειας του Φεϊζιγιέφ επειδή τα χρήματα είχαν σταλεί μέσω του Αζέρικου «Πλυντηρίου» Laundromat.

Αλλά ενώ έψαχνε τον Φεϊζιγιέφ, το πρακτορείο συνάντησε επίσης τον Μαράντι. Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης εάν και αυτός ερευνάται, ένας αξιωματικός που εκπροσωπούσε την NCA απάντησε ότι δεν μπορούσε «ούτε να αρνηθεί ούτε να επιβεβαιώσει».

Το NCA διαπίστωσε επίσης ότι ο Marandi συνεργάστηκε με τον Feyziyev και με τον Mirjalal Pashayev, έναν ξάδερφο της συζύγου του διεφθαρμένου προέδρου Αλίεφ, σε μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν που έλαβε εκατομμύρια από το Laundromat.

Εκτός από την επιχειρηματική του επιτυχία, ο Marandi έγινε επίσης γνωστός με άλλους τρόπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδρύοντας ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για την υποστήριξη των μειονεκτούντων παιδιών και γράφοντας ένα άρθρο στην The Telegraph για να ζητήσει υψηλότερους μισθούς.

Δώρισε περισσότερες από 750.000 βρετανικές λίρες στο Συντηρητικό Κόμμα μεταξύ Μαΐου 2014 και Νοεμβρίου 2020. Αυτό περιλαμβάνει την περίοδο κατά την οποία έλαβε τα κεφάλαια που η NCA περιγράφει ως ύποπτα.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο τρόπος με τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν εξαγοράζει την σιωπή των δυτικών πολιτικών απέναντι στα φρικτά του εγκλήματα. Εξαγορά που φυσικά ευνοεί και την Τουρκία η οποία με τον ίδιο τρόπο παραμένει ατιμώρητη και τα διαχρονικά εγκλήματα της.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This