Ο Ερντογάν στα τηλέφωνα με Πούτιν και Ζελένσκι για την ανατίναξη του φράγματος στη νότια Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρότεινε τη σύσταση μιας διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση της καταστροφής

Must Read

Tηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντμίρ Ζελένσκι είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας στον -αγαπημένο του- ρόλο του επίσημου διαπραγματευτή ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, εν μέσω νέας κλιμάκωσης του πολέμου μεταξύ των δύο γειτόνων.

Η… επιθυμία του Τούρκου προέδρου να συνομιλήσει με τους δύο ομολόγους του, ήρθε με αφορμή την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Νόβα Καχόβκα (Nova Kakhovka) στη νότια Ουκρανία, το οποίο ανατινάχτηκε στις 6 Ιουνίου, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στον σταθμό, και τις κατηγορίες που εκτοξεύονται έκτοτε ανάμεσα στις δύο πλευρές για το ποιος ευθύνεται για αυτό.

Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, μετά τις συνομιλίες ο Ερντογάν πρότεινε τη σύσταση διεθνούς επιτροπής με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Ουκρανία, καθώς επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία, για τη διερεύνηση της καταστροφής του φράγματος. Συν τοις άλλους, τόνισε ότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για το σκοπό αυτό, υπενθυμίζοντάς τους ότι με τον ίδιο τρόπο που τα μέρη συμφώνησαν για τη συμφωνία για τα σιτηρά, παρόμοιες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτή τη φορά.

Στόχος μια δίκαιη ειρήνη

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε, επίσης, τους δύο ηγέτες να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, καθώς η παράταση του πολέμου θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια δίκαιη ειρήνη. Μάλιστα, στη συνομιλία του με τον Πούτιν, ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά, ώστε να αποφευχθεί μια μεγάλη επισιτιστική κρίση στον κόσμο.

Θυμίζουμε πως στις 17 Μαΐου η Ρωσία παράτεινε τη συμφωνία για τα σιτηρά για άλλους δύο μήνες, απειλώντας, ωστόσο, ότι αυτή θα είναι και η τελευταία παράταση, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι όροι της. Τόνισε, δε, ότι η ίδια δεν μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της, όπως σιτάρι, αμμώνιο και άλλα είδη, λόγω των επιπτώσεων των δευτερογενών κυρώσεων στα ρωσικά πλοία και τις τράπεζες.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This