Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση παρά τις διαψεύσεις

Αιματοχυσία και από τις δύο πλευρές στην πρώτη γραμμή

Must Read

Φαίνεται ότι η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση κατά της Ρωσίας ξεκίνησε, παρά τις επίσημες διαψεύσεις.

Από χθες μια σειρά από κύματα εφόδων από ουκρανικές μονάδες έχουν επιτεθεί στις ρωσικές θέσεις νότια και νοτιοδυτικά του Orikhiv.

Οι μάχες ήταν πολύ σκληρές, αλλά και ουκρανικές δυνάμεις σημείωσαν μικρά κέρδη, ενώ σύμφωνα με ρωσικές πηγές φαίνεται ότι υπήρξαν μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως από την ουκρανική πλευρά. Πράγμα απολύτως λογικό, καθώς ο επιτιθέμενος πληρώνει το βαρύτερο τίμημα όταν απέναντι υπάρχει οργανωμένη άμυνα.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών πιθανότατα θα ανακοινώσει αρκετές χιλιάδες νεκρούς Ουκρανούς και 50-100 κατεστραμμένα ουκρανικά οχήματα μάχης, στην τακτική ενημέρωση που πραγματοποιεί.

Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς επιθέσεις χθες με περιορισμένη υποστήριξη πυροβολικού, η Ουκρανική πλευρά για αρκετές ώρες έπληξε τις θέσεις των ρωσικών μονάδων στην πρώτη γραμμή προτού συνεχίσει τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς όμως κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν επιθέσεις σε εξέλιξη, αλλά μεγάλοι σχηματισμοί των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είναι σε θέση να συνεχίσουν τις επιθέσεις. Οι επιθέσεις πιθανότατα θα επαναληφθούν σε λίγες ώρες.

Οι πιο κρίσιμες μέρες του πολέμου

Η ουκρανική πλευρά εάν αναλύσουμε τις επίσημες ουκρανικές ανακοινώσεις, μάλλον είναι απογοητευμένη από την έλλειψη προόδου. Τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να διαπεράσουν όχι μόνο την πρώτη ρωσική γραμμή άμυνας αλλά και έναν μεγάλο αριθμό αμυντικών γραμμών πίσω από την πρώτη. Για να το πετύχει, η ουκρανική πλευρά δεν μπορεί να περάσει πολλές μέρες με τεράστιες απώλειες για να σπάσει κάθε γραμμή άμυνας.

Οι επόμενες τρεις ή τέσσερις ημέρες ενδέχεται να είναι μερικές από τις πιο σημαντικές μέρες του πολέμου.

Εάν η Ουκρανική αντεπίθεση δεν καταφέρει να σπάσει τη ρωσική άμυνα και υποστεί τεράστιες απώλειες κατά τη διάρκεια των προσπαθειών, η καλοκαιρινή επίθεση θα είναι βραχύβια και θα αποτύχει.

Εάν από την άλλη πλευρά οι ουκρανικές δυνάμεις καταφέρουν να διαπεράσουν την πρώτη γραμμή άμυνας με λελογισμένες απώλειες, θα πρέπει να πάρουν και την επόμενη γραμμή άμυνας. Ο τρόπος με τον οποίο η Ουκρανία μπορεί να επιτύχει σημαντικά κέρδη είναι εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταρρεύσουν υπό την πίεση των επιθέσεων και εξαπλωθεί ο πανικός. Αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή.

Η Ουκρανία πρέπει να σημειώσει σημαντική επιτυχία κατά τη διάρκεια της επίθεσης για να δικαιολογήσει το κόστος αυτής. Μια ενδεχόμενη αποτυχία θα ενδυναμώσει την εικόνα των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων τόσο στη Δύση όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Η πιθανότητα μιας ουκρανικής στρατιωτικής νίκης θα είναι πλέον το λιγότερο πιθανό σενάριο.

Αυξάνονται οι πιέσεις

Η πίεση τόσο στο εσωτερικό των δυτικών χωρών, όσο και από τη Δύση προς την Ουκρανία, θα αυξηθεί ώστε το Κίεβο να συρθεί στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης. Από την άλλη πλευρά, μια νικηφόρα Ρωσία μπορεί να θέλει να πάει για μια ολοκληρωτική  στρατιωτική νίκη αντί για διαπραγματεύσεις και να χρησιμοποιήσει την ενδεχόμενη ουκρανική ήττα για μια νέα μεγάλη επίθεση.

Η Ρωσία φαίνεται να υπερέχει σε πυροβολικό και αεροπορία, γεγονός που σηματοδοτεί μια ενδεχόμενη ήττα της Ουκρανίας, την ώρα μάλιστα που η κατάσταση αρχίζει πλέον να μοιάζει πολύ με τη μάχη του Κουρσκ το 1943, όταν το Τρίτο Ράιχ έριξε όλες τις εφεδρείες του σε μια επίθεση ενάντια στις σοβιετικές άμυνες, χωρίς καμία σημαντική επιτυχία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This