Ο Ζελένσκι αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία

Αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της επίσκεψης της αφρικανικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν

Must Read

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε για άλλη μια φορά κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, μετά τη συνάντηση που είχε με Αφρικανούς ηγέτες οι οποίοι επιχείρησαν να μεσολαβήσουν μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

«Σήμερα το είπα ξεκάθαρα κατά τη συνάντησή μας (σ.σ. με την αφρικανική αποστολή) ότι το να επιτρέψουμε τώρα μια διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, όταν ο κατακτητής βρίσκεται στα εδάφη μας, σημαίνει να παγώσουμε τον πόλεμο, να παγώσουμε την οδύνη και τον πόνο», είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους Αφρικανούς ηγέτες.

Προτού να εισβάλει στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, «η Ρωσία προσπάθησε επί μακρόν να εξαπατήσει όλον τον κόσμο με (τις ειρηνευτικές συμφωνίες) το Μινσκ». Ο στόχος των συμφωνιών αυτών ήταν να διευθετηθεί η σύγκρουση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία αλλά η Ρωσία τις χρησιμοποίησε για να προετοιμάσει μια νέα επίθεση στη γειτονική της χώρα, είπε ο Ζελένσκι. «Είναι σαφές ότι η Ρωσία προσπαθεί και πάλι να χρησιμοποιήσει την παλιά τακτική της εξαπάτησης. Όμως η Ρωσία δεν θα καταφέρει να εξαπατήσει τον κόσμο. Δεν θα της δώσουμε δεύτερη ευκαιρία», πρόσθεσε.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα, από την πλευρά του, κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να προχωρήσουν σε «αποκλιμάκωση», την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε από την Αγία Πετρούπολη ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών «δεν έχει καμία πιθανότητα» επιτυχίας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι θέλει να διοργανώσει μια σύνοδο Ουκρανίας-Αφρικής και να ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας του με την αφρικανική ήπειρο. Ταυτόχρονα, αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της επίσκεψης της αφρικανικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν. «Είναι δική τους απόφαση, κατά πόσο είναι λογική, δεν το καταλαβαίνω», είπε στους δημοσιογράφους, με αφορμή τη ρωσική πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Αφρικανών ηγετών.

Ο Ραμαφόζα είπε ότι οι Αφρικανοί ηγέτες «βρίσκονται εδώ για να μοιραστούν την αφρικανική άποψη» για την ειρήνευση στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να ακούσουν τι έχουν να πουν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία, ενώ σχολίασε πως θα πρέπει να συνεχιστούν και οι διεθνείς έρευνες για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην πόλη Μπούτσα. Όπως είπε, στις συζητήσεις που θα έχει με τον Πούτιν αύριο θα θέσει το θέμα του σεβασμού του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Θα συζητήσει επίσης θέματα που αφορούν τη σύνοδο κορυφής της ομάδας BRICS, της οποίας προεδρεύει.

Η αφρικανική αντιπροσωπεία έφτασε το πρωί στο Κίεβο και λίγη ώρα αργότερα στην ουκρανική πρωτεύουσα ήχησαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες και ακούστηκαν εκρήξεις. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη ρωσική πυραυλική επίθεση, σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία.

«Σήμερα, ενώ ήμασταν εδώ, ακούσαμε να μιλάνε για πυραυλικά πλήγματα και αυτού του είδους οι εχθροπραξίες δεν είναι καλό πράγμα για την ειρήνη», είπε ο Ραμαφόζα.

Η αφρικανική αντιπροσωπεία αποτελείται από τέσσερις προέδρους, της Νότιας Αφρικής (Σίριλ Ραμαφόζα), της Σενεγάλης (Μάκι Σαλ), της Ζάμπιας (Χακάιντε Χιτσιλέμα) και των Νησιών Κομόρες (Αζάλι Ασουμάνι, ασκεί ταυτόχρονα και την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης), καθώς και από εκπροσώπους της ΛΔ Κονγκό, της Ουγκάντας και της Αιγύπτου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This