Ιστορική επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα – Φήμες ότι θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Ο Κινέζος ομόλογός του τού κατέστησε σαφείς τις ανησυχίες της Κίνας για το φλέγον ζήτημα της Ταϊβάν, τον «πιο σημαντικό κίνδυνο» για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις

Must Read

Στην ιστορική, υψηλού συμβολισμού, πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα από το 2018, ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του, Τσιν Γκανγκ, με αμφότερους να εκφράζουν την επιθυμία να σταθεροποιηθεί η σχέση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων και να αποτραπεί ένας ανταγωνισμός που θα μπορούσε -αργά ή γρήγορα- να εξελιχθεί σε σύγκρουση.

Οπως δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας δέχθηκε, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, να μεταβεί σύντομα στην Ουάσινγκτον, μετά τις «εποικοδομητικές» και «ειλικρινείς» συνομιλίες με τον Μπλίνκεν στο Πεκίνο, κατά τις οποίες οι δύο άνδρες συμφώνησαν να «προγραμματίσουν μια τέτοια επίσκεψη σε ημερομηνία που θα είναι αμοιβαία βολική», η οποία θα καθοριστεί αργότερα μέσα στη χρονιά.

Ο Μπλίνκεν, ο πρώτος Αμερικανός διπλωμάτης που επισκέπτεται την Κίνα επί προεδρίας Μπάιντεν, κατέστησε «πολύ σαφές» κατά τη συνάντηση στο Πεκίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με την Κίνα και υπήρξε συμφωνία από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, ώστε να σημειωθεί πρόοδος σε διάφορα μέτωπα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους. Από την πλευρά του, ο Τσιν Γκανγκ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Κίνα είναι προσηλωμένη στην οικοδόμηση μιας «σταθερής, προβλέψιμης και εποικοδομητικής» σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών.




Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τσιν κατέστησε, επίσης, σαφείς τις ανησυχίες της Κίνας σε σχέση με τα βασικά της συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της Ταϊβάν, το οποίο περιέγραψε ως τον «πιο σημαντικό κίνδυνο» για τις σινοαμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Το ζήτημα της Ταϊβάν συνιστά το θεμελιώδες θέμα των πρωταρχικών συμφερόντων της Κίνας, το πιο σημαντικό θέμα στις σχέσεις της Κίνας και των ΗΠΑ και τον μεγαλύτερο κίνδυνο» για αυτές, τόνισε ο Τσιν Γκανγκ στον Μπλίνκεν, σύμφωνα με δηλώσεις τους που μετέδωσε το κινέζικο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This