Υπερσυμφωνία Κατάρ-Κίνας αλλάζει τα παγκόσμια δεδομένα!

«Τρέχουν» οι ασιατικές χώρες να προλάβουν τον εφοδιασμό τους με LNG - Πώς το εμιράτο έγινε μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο

Must Read

Το Κατάρ, κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, έκλεισε τη δεύτερη σημαντική συμφωνία προμήθειας με την Κίνα, σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Η ελεγχόμενη από το κράτος QatarEnergy και η China National Petroleum Corporation (CNPC) υπέγραψαν συμφωνία, βάσει της οποίας η Κίνα θα αγοράζει 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως από το αραβικό εμιράτο του Κόλπου, για 27 χρόνια.

Το αέριο για την CNPC θα προέλθει από το πρότζεκτ επέκτασης του North Field που αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής LNG του Κατάρ, από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027.

Το σχέδιο υποστηρίζεται από ένα τεράστιο πρόγραμμα ναυπήγησης πλοίων μεταφοράς LNG στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η CNPC θα λάβει επίσης μετοχικό μερίδιο στην επέκταση North Field East, την πρώτη και μεγαλύτερη από το σχέδιο επέκτασης δύο φάσεων του North Field, που ισοδυναμεί με το 5% μιας μονάδας υγροποίησης LNG, χωρητικότητας 8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

«Σήμερα υπογράφουμε δύο συμφωνίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ισχυρές μας σχέσεις με μια από τις πιο σημαντικές αγορές φυσικού αερίου στον κόσμο και βασική αγορά για ενεργειακά προϊόντα του Κατάρ», δήλωσε ο Saad al-Kaabi, Υπουργός ενέργειας του εμιράτου του Κόλπου και διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy.

Μια παρόμοια συμφωνία έγινε με την China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec) τον Νοέμβριο, όταν ο κινεζικός γίγαντας φυσικού αερίου υπέγραψε επίσης 4 εκατομμύρια τόνους LNG για 27 χρόνια και μερίδιο 5%, σε μια μονάδα υγροποίησης LNG, χωρητικότητας 8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Η Ασία «αγκαλιάζει» το Κατάρ για τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο

Η Ασία, με όρεξη για μακροπρόθεσμες συμφωνίες πωλήσεων και αγορών, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στην εξασφάλιση φυσικού αερίου από το τεράστιο έργο επέκτασης της παραγωγής του Κατάρ.

Η σημερινή συμφωνία είναι η τρίτη συμφωνία της QatarEnergy για την προμήθεια LNG από την επέκταση σε έναν Ασιάτη αγοραστή.

Το Κατάρ είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο και ο ανταγωνισμός για το LNG έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με την Ευρώπη, ειδικότερα, να απαιτεί μεγάλη ποσότητα για να βοηθήσει στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, που αποτελούσε περίπου το 40% των εισαγωγών της ηπείρου.

Η QatarEnergy είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα μπορούσε να δώσει έως και 5% μερίδια στις μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου που συνδέονται με την επέκτασή της στο Βόρειο Πεδίο, κάτι που ο al-Kaabi περιέγραψε ως «εταίρους προστιθέμενης αξίας».

Τον Απρίλιο, η κινεζική Sinopec έγινε η πρώτη ασιατική ενεργειακή εταιρεία που έγινε εταίρος «προστιθέμενης αξίας» στο έργο.

Η QatarEnergy έχει επίσης υπογράψει συμπράξεις μετοχικού κεφαλαίου για το έργο με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, αλλά δήλωσε ότι σχεδιάζει να διατηρήσει το 75% της επέκτασης του North Field, η οποία θα κοστίσει τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής εγκαταστάσεων εξαγωγής υγροποίησης.

Καθώς οι δεσμοί του Πεκίνου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, τους δύο μεγαλύτερους ανταγωνιστές εξαγωγών LNG του Κατάρ, είναι τεταμένες, οι κινεζικές εθνικές εταιρείες ενέργειας βλέπουν όλο και περισσότερο το Κατάρ ως ασφαλέστερο στόχο για επενδύσεις σε πόρους.

Πώς έγινε το Κατάρ μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο;

Το Κατάρ είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω των 100.000 δολαρίων. Ο πλούτος του εμιράτου προέρχεται από τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Είναι σημαντικός «παίκτης» στη Μέση Ανατολή και βρίσκεται σε καλή θέση να συνεχίσει να αναπτύσσει την οικονομία του τα επόμενα χρόνια. Είναι επίσης στενός σύμμαχος της Τουρκίας, με τις σχέσεις των δύο χωρών να αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Κάποια από τα «μυστικά» πίσω από την επιτυχία του Κατάρ (σ.σ. αφήνοντας εκτός αναφοράς της κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων):

  • Τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου: Το Κατάρ έχει τα τρία μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των κρατικών εσόδων του Κατάρ και το 60% του ΑΕΠ του.
  • Σοφή επένδυση πλούτου πετρελαίου και φυσικού αερίου: Το Κατάρ χρησιμοποίησε τον πλούτο του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να επενδύσει σε μια σειρά από έργα υποδομής, όπως ένα νέο αεροδρόμιο, ένα νέο σύστημα μετρό και ένα νέο γήπεδο ποδοσφαίρου. Η χώρα έχει επίσης επενδύσει στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.
  • Ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον: Το Κατάρ έχει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, με χαμηλούς φόρους και λίγους κανονισμούς. Αυτό έχει προσελκύσει ξένες επενδύσεις, οι οποίες συνέβαλαν στην τόνωση της οικονομίας.
  • Πολιτική σταθερότητα: Το Κατάρ είναι μια πολιτικά σταθερή χώρα, γεγονός που το έχει καταστήσει ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.

*φωτογραφία από https://www.facebook.com/QatarEnergyofficial

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This