Βίαιο ξέσπασμα στη Γαλλία: Διαδηλώσεις, ταραχές και λεηλασίες – Ορδές αστυνομικών και καταστολή η απόκριση Μακρόν

Πεδίο μάχης το Παρίσι και άλλες πόλεις - 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες στους δρόμους - Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Λεηλάτησαν κατάστημα όπλων στη Μασσαλία

Must Read

Η Γαλλία έχει γίνει από την Τρίτη ένα τεράστιο θέατρο βίας και λεηλασιών, που προκλήθηκαν μετά τον θάνατο ενός 17χρονου Αλγερινο-μαροκινού από αστυνομικά πυρά στο προάστιο της Ναντέρ του Παρισιού.

Ο θάνατός του Nahel M., ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο, έχει αναζωπυρώσει στη Γαλλία μακροχρόνιες καταγγελίες από φτωχές, φυλετικά μικτές, αστικές κοινότητες, για αστυνομική βία και ρατσισμό.

Το γεγονός αυτό έβγαλε χιλιάδες Γάλλους στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία και τις αυταρχικές πρακτικές του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η αναταραχή έδωσε την ευκαιρία σε διάφορα ταραχοποιά στοιχεία να δημιουργήσουν νέα προβλήματα, με πλιάτσικο και λεηλασίες καταστημάτων στο περιθώριο των δυναμικών κινητοποιήσεων του κόσμου.

https://youtu.be/pXD9vc3pooA

Ο Γάλλος Πρόεδρος απάντησε με περισσότερη καταστολή, ενώ έδωσε εντολή και στα τεθωρακισμένα της αστυνομία να βγουν στους δρόμους, κάτι που προκάλεσε ακόμα περισσότερες εντάσεις και ακόμα πιο βίαια επεισόδια.

Λεηλάτησαν κατάστημα όπλων στη Μασσαλία

Οι αναταραχές έχουν φουντώσει σε όλη τη χώρα, μεταξύ άλλων σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Λυών, η Τουλούζη, το Στρασβούργο, η Λιλ καθώς και το Παρίσι.

Γάλλοι ταραξίες λεηλάτησαν ένα κατάστημα όπλων στο κέντρο της Μασσαλίας και αφαίρεσαν μερικά κυνηγετικά όπλα αλλά όχι πυρομαχικά, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η αστυνομία της Μασσαλίας.

Ένα άτομο συνελήφθη με ένα τουφέκι που πιθανότατα είχε πάρει από το κατάστημα όπλων, σύμφωνα με την αστυνομία. Το μαγαζί φρουρείται από αστυνομικούς.

Συνολικά 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 καθώς η χώρα προετοιμάζεται για περισσότερη βία, την ώρα που η οικογένεια του 17χρονου ετοιμάζει τη κηδεία του που θα γίνει το Σάββατο.

«Εμφύλιος…»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η συγγραφέας και κάτοικος Παρισίου Σώτη Τριανταφύλλου, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία και μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Το ζήτημα είναι ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες υφίστανται περισσότερη καχυποψία έναντι ενός νεαρού κουκουλοφόρου, η κάποιου προερχομένου από τα γαλλικά προάστια, στα οποία διαμένουν άνθρωποι αφρικάνικης καταγωγής κυρίως. (…) Η αναλογία παραβίασης του νόμου και εκτέλεσης είναι εξωφρενική – σε μένα η αστυνομία μιλάει στον πληθυντικό. Στον 17χρονο Αφρικανό απευθύνεται σπανίως, υπάρχει κατάρρευση σεβασμίου που μπορεί να οδηγήσει σε αυτά που οδηγεί, είναι μια τρομερή απογοήτευση.

(…) Έχουμε περίπου 1.000 τέτοια επεισόδια τον χρόνο, που οφείλονται σε περιστατικά κατάχρησης εξουσίας απέναντι σε αυτή τη κατηγορία των πολιτών -κυρίως νέων- που ακροβατούν στην παραβατικότητα, αλλά αυτό το πράγμα δε δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτό που συμβαίνει. (…) Λιγοστά από αυτά είναι θανατηφόρα εν τέλει, ωστόσο η κακομεταχείριση και τα ρατσιστικά σχόλια είναι πάρα πολύ συχνά.

(…) Νομίζω έχουμε έναν εμφύλιο πόλεμο μικρής έντασης που δε ξέρουμε που θα καταλήξει, η κοινωνία πολώνεται όλο και περισσότερο σε ακροαριστερά μορφώματα και ιδεολογίες και βεβαίως σε ακροδεξιά, πολλοί εκ των οποίων δικαιολόγησαν χωρίς καν να έχουν όλα τα δεδομένα τον φόνο του νεαρού ανθρώπου, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.

(…) Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές έχει επιβληθεί ξανά, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιουργούνται ταραχές χωρίς πλαίσιο δηλαδή βανδαλισμοί εμπρησμοί καταστροφές.

(…) Στην Ευρώπη, στη Γαλλία, ο «φόβος» της αστυνομίας απέναντι σε έναν 17χρονο είναι μάλλον αδικαιολόγητος ενώ στις ΗΠΑ κάποιος μπορεί να το συζητήσει λίγο περισσότερο.

(…) Ο Μακρόν πιστεύαμε ότι είναι πολύ πιο σοβαρός, αλλά νομίζω ότι το παρατράβηξε πηγαίνοντας στη συναυλία – ήταν μεγάλο φάουλ, πήγε σε πάρτι, είναι μια γενικότερη απογοήτευση, μας λείπουν οι ηγέτες στη Γαλλία.

(…) Τα κινήματα στη Γαλλία είναι ενεργά, στο τέλος της μέρας το ζήτημα είναι αν θα γίνει κάποια αλλαγή στη νομοθεσία (…) Η γαλλική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, χειμάζονται μεταρρυθμίσεις μέσα στο βάθος της κοινωνίας, και στη παιδεία της αστυνομίας που είναι κάπως αναχρονιστική πλέον, χρειάζονται πολιτικοί που να μπορούν να ακούσουν τι συμβαίνει μέσα στη κοινωνία και νομίζω έχουμε γίνει κουφοί».

Αντικρουόμενες εκδοχές αστυνομίας και εισαγγελίας για τον θάνατο του 19χρονου που έπεσε από ταράτσα σούπερ μάρκετ

Ένας νεαρός άνδρας κρίθηκε εγκεφαλικά νεκρός το απόγευμα της Παρασκευής, αφού τα ξημερώματα είχε πέσει από τη στέγη ενός καταστήματος στη βορειοδυτική Γαλλία, την ώρα που οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί αυξήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Οι εκδοχές της αστυνομίας και της εισαγγελίας διίστανται ωστόσο για τις συνθήκες του δυστυχήματος: η πτώση του νεαρού σημειώθηκε «στο πλαίσιο μιας λεηλασίας» σε ένα σούπερ μάρκετ, είπε αστυνομική πηγή.

Ο εισαγγελέας της Ρουέν, στη βορειοδυτική Γαλλία, όμως, ο οποίος μίλησε λίγο αργότερα, βεβαιώνει από την πλευρά του ότι αυτό το κατάστημα «δεν δέχτηκε επίθεση από ταραχοποιούς κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων».

Το θύμα, ηλικίας 19 ετών, ανέβηκε μαζί με έναν άλλο νεαρό στη στέγη ενός εμπορικού κέντρου, που έχει πολλά κλειστά καταστήματα, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ Τεγιέ.

Έπεσε από τη στέγη και αρχικά τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας το πρωί. Ο νεαρός άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τεγιέ.

«Ο δεύτερος νεαρός, ο οποίος συνελήφθη, εξηγεί ότι οι δύο τους ανέβηκαν στη στέγη γύρω στις 5 το πρωί για να προσπαθήσουν να μπουν στο κατάστημα ώστε να πάρουν πίσω ένα αντικείμενο, που δεν διευκρινίζεται, το οποίο φέρεται να είχαν αφήσει μέσα», πρόσθεσε.




Προειδοποίηση ασφαλείας από την  Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι

«Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι έχει επίγνωση των πιθανών κινδύνων ασφαλείας γύρω από εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI), έναν συνασπισμό που περιλαμβάνει την ομάδα Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK), και οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Παρίσι και την περιοχή του Παρισιού την 1η Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης της Place Vauban (7ο διαμέρισμα, Παρίσι). Προτρέπουμε τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν αυτά τα γεγονότα και να ακολουθούν τις γενικές οδηγίες σχετικά με τις συγκεντρώσεις».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This