ΟΟΣΑ: Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Έλληνες έχουν λόγο να «φοβούνται» την τεχνητή νοημοσύνη

Ως υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται τα επαγγέλματα τα οποία απαιτούν τουλάχιστον 25 από τις 100 δεξιότητες που, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν

Must Read

Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) εισβάλει, πλέον, με όλο και πιο γοργούς ρυθμούς στην καθημερινότητά μας, σε σημείο που πολύ σύντομα -αν δεν έχει γίνει ήδη- θα αρχίσουν να απειλούνται και θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, με βάση νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εκτιμάται πως, όσον αφορά στη χώρα μας, από την επικείμενη «επανάσταση» της τεχνητής νοημοσύνης απειλούνται άμεσα περισσότερες από μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο του 26,8% μεταξύ των 38 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ -κυρίως πλούσια κράτη αλλά και ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες όπως το Μεξικό και η Εσθονία-  καθώς, ένεκα της αυτοματοποίησης, απειλείται το 27,6% του εργατικού δυναμικού της.

Όπως επισημαίνει η έκθεση «Προοπτικές Απασχόλησης 2023», προς το παρόν η επίπτωση της AI στην αγορά εργασίας δείχνει μικρή, θα μπορούσε όμως να αυξηθεί, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία.

Στον πίνακα της έκθεσης, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με την Ουγγαρία (36,4%) και τη Σλοβακία (35,7%) να καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Λουξεμβούργο, όπου η ΑΙ απειλεί μόνο το 17,7% των θέσεων εργασίας, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στη Γαλλία (27,4%) και την Ισπανία (28,0%).

Επαγγέλματα που απειλούνται

Όσον αφορά στα απειλούμενα επαγγέλματα, ως υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται εκείνα τα οποία απαιτούν τουλάχιστον 25 από τις 100 δεξιότητες που, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν. Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα επαγγέλματα υψηλών απαιτήσεων σε δεξιότητες, όπως τα διευθυντικά στελέχη και οι μηχανικοί, επισήμανε ο Οργανισμός.

Αντίθετα, οι υπάλληλοι καθαριότητας και οι χειρωνάκτες είναι δύο κατηγορίες που, σύμφωνα με την έκθεση, δεν απειλούνται για την ώρα. Οι εργαζόμενοι, πάντως, ήδη ανησυχούν, καθώς, σύμφωνα με περυσινή έκθεση του ΟΟΣΑ σε επτά χώρες-μέλη, η οποία, πάντως, πραγματοποιήθηκε πριν το «εκρηκτικό» ντεμπούτο εργαλείων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, τρεις στους πέντε δήλωσαν ότι φοβούνται πως θα μείνουν χωρίς δουλειά λόγω της ΑΙ, εντός της επόμενης δεκαετίας.

Από την άλλη, μεταξύ των εργαζομένων που ήδη χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τα 2/3 δηλώνουν ότι η αυτοματοποίηση έκανε το επάγγελμά τους λιγότερο επικίνδυνο ή ανιαρό.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα»

«Το πώς η ΑΙ θα επηρεάσει τους εργαζομένους και το εάν τα οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονται» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματία Κόρμαν. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζομένους να προετοιμαστούν για τις αλλαγές και να ωφεληθούν από τις ευκαιρίες που φέρνει η ΑΙ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προστατεύσουν τα εργασιακά δικαιώματα, να θεσπίσουν κατώτατο μισθό και να διευκολύνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This