Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Το ευχαριστώ Μπάιντεν στον Ερντογάν για την… ηγεσία και τη διπλωματία του!

Γη και ύδωρ έδωσαν οι σύμμαχοι στον σουλτάνο για να πει το «ναι» στη Σουηδία

Must Read

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας, μια συνάντηση που αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον μετά το «ναι» της Άγκυρας στη Σουηδία.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι προηγούμενες συναντήσεις με τον Μπάιντεν ήταν «προθέρμανση» και πρόσθεσε ότι «τώρα ξεκινάμε μια νέα διαδικασία».

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε σκληρά ανατολίτικα παζάρια -από αυτά που γνωρίζει καλά η Άγκυρα- και οι σύμμαχοι του έδωσαν ανταλλάγματα, μένοντας μόνο να μάθουμε ποια είναι αυτά και κατά πόσο μας επηρεάζεουν.

Άλλωστε δεν είναι τυχαία η δήλωση Ερντογάν ότι πιστεύει πως είναι ώρα για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών, με τις ΗΠΑ ως μέρος του στρατηγικού μηχανισμού. «Θεωρώ αυτή τη συνάντηση ως το πρώτο βήμα προς αυτό», πρόσθεσε.

Περιχαρής για το αποτέλεσμα ο Μπάιντεν, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την… ηγεσία του και τη διπλωματία του στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας μάλιστα ότι ανυπομονεί να συναντήσει ξανά τον Τούρκο πρόεδρο!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του «καλή τύχη» ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές του 2024.

«Τώρα προετοιμάζεστε για τις επερχόμενες εκλογές», είπε ο Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. «Και, με τις επικείμενες εκλογές, θέλω να αδράξω αυτήν την ευκαιρία για να σας ευχηθώ καλή τύχη», πρόσθεσε. Γελώντας, ο Μπάιντεν απάντησε: «Ευχαριστώ… Ανυπομονώ να συναντηθώ μαζί σας τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ο Μπάιντεν είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και την Κυριακή επί μία ώρα, ενώ βρισκόταν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί μια αποτυχία της συνόδου στο Βίλνιους.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να στείλει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο μετά από μια τριμερή συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του Ερντογάν και του Σουηδού πρωθυπουργού, Ουλφ Κρίστενσον.

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο Λιθουανικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο (LITEXPO).

Πριν από το «ναι» του Τούρκου προέδρου, προηγήθηκε σκληρό παζάρι. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων.

Επίσης, η Ουάσιγκτον έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα δοθούν στην Άγκυρα τα F16, αν και με τη διευκρίνιση ότι χρειάζεται η «σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου».

Δείτε ακόμη:

πηγή φωτογραφίας: Τουρκική Προεδρία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This