Νότια Ευρώπη… εν καμίνω: Μαζικές εκκενώσεις στην Ισπανία

Σε πύρινο κλοιό και η Τουρκία

Must Read

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στα Κανάρια Νησιά. Για διαδοχικά κύματα καύσωνα στον ευρωπαϊκό Νότο προειδοποιούν οι επιστήμονες. 

Πύρινη λαίλαπα στη Λα Πάλμα  

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους καθώς φωτιές κατακλύζουν τη Λα Πάλμα και την Τουρκία, εν μέσω του καύσωνα στην Ευρώπη, ο οποίος αναμένεται να προκαλέσει ρεκόρ θερμοκρασιών αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το ισπανικό νησί, καθώς μια δασική πυρκαγιά συνεχίζει να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Μάλιστα, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Βρετανούς που είναι σε διακοπές ή φεύγουν τις επόμενες ημέρες, ότι το «σοβαρύ κύμα καύσωνα» του «Χάρου» θα μπορούσε να φέρει θερμοκρασίες ρεκόρ 49 βαθμών Κελσίου σε περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Daily Mail. Την ίδια ώρα, οι δασικές πυρκαγιές στη Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά και στην Τουρκία οδήγησαν σε εκκενώσεις οικισμών και η Ιταλία εξέδωσε κόκκινη προειδοποίηση για τον καιρό τις επόμενες μέρες σε 16 πόλεις. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες θα φτάσουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν τις εξελίξεις με τον καιρό, καθώς είναι πάρα πολλοί οι τουρίστες που βρίσκονται σε Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στη Λα Πάλμα τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί, ενώ παρατηρήθηκε καπνός να υψώνεται από φωτιά που ξέσπασε στο δάσος του Τσανάκαλε στη βορειοδυτική Τουρκία.

 

Και όλα αυτά, την ώρα που η Ευρώπη προετοιμάζεται για το νέο, πιο σαρωτικό κύμα καύσωνα. Ο αντικυκλώνας «Κέρβερος» πήρε το όνομά του από το τρικέφαλο κυνηγόσκυλο της κόλασης του Δάντη, ο νέος πιο έντονος αντικυκλώνας «Χάρων» πήρε το όνομά του από τον πορθμέα του Άδη, από την ελληνική μυθολογία. Στην Ισπανία 10 εναέρια και 300 πυροσβέστες προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο τη μαινόμενη δασική πυρκαγιά. Η φωτιά στη Λα Πάλμα ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο El Pinar de Puntagorda – μια δασώδη περιοχή στα βόρεια του νησιού. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι προκάλεσε την πυρκαγιά. «Δύσκολο, ήταν λίγο δύσκολο λόγω των ανέμων και της ζέστης των τελευταίων ημερών, αλλά κρατάμε», είπε ο 46χρονος πυροσβέστης Jose Fernandez στη Daily Mail. «Προσπαθήσουμε να σώσουμε ένα σπίτι. Τη νύχτα ο άνεμος θα έρχεται από την κορυφή του βουνού προς τα κάτω και αν δεν προφυλάξουμε αυτήν την περιοχή, θα μπορούσε να πηδήξει» είπε ένας άλλος.

 

 

 

Εκκενώθηκαν χωριά στο Τσανάκαλε  

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε χθες (16/7) στο Τσανάκαλε στην Τουρκία, με μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής να δίνει μάχη ώστε να τη θέσει υπό έλεγχο. Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε σε δύο σημεία κοντά στο χωριό Kızılkeçili από αδιευκρίνιστη αιτία, μεγάλωσε λόγω του ανέμου και εξαπλώθηκε στα χωριά Yukarı Okçular και Kemel. Κατόπιν ειδοποίησης των πολιτών, μεγάλος αριθμός πυροσβεστών απεστάλη στην περιοχή. Για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, συνεχίζουν τις εναέριες και χερσαίες επεμβάσεις τους με 7 ελικόπτερα, 4 αεροπλάνα, 14 πυροσβεστικά οχήματα, 4 μπουλντόζες, 4 ρυμουλκούμενα και ένα όχημα διοίκησης. Τη φωτιά επιχειρούν να αντιμετωπίσουν και μηχανήματα έργων που ανήκουν στον δήμο της περιοχής.

 

 

Ενισχύσεις με οχήματα και πυροσβέστες έφτασαν στην περιοχή από το Balıkesir και την Bursa. Ο κυβερνήτης του Τσανάκαλε, İlhami Aktaş, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση εξαιτίας της επίδρασης του ισχυρού ανέμου. Ο κυβερνήτης τόνισε ότι ένα χωριό εκκενώθηκε για την ασφάλεια των πολιτών.

 

 

«Στα χωριά που συνδέονται με το κέντρο του Τσανάκαλε εκδηλώθηκε μια πυρκαγιά που επηρέασε περίπου πέντε από αυτά και τα περίχωρά τους, και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στο δάσος και σε μεγάλη έκταση λόγω του ανέμου. Έχουν γίνει εκκενώσεις χωριών για την ασφάλεια των πολιτών, τους οποίους θα φιλοξενήσουμε στις εγκαταστάσεις που τους έχουμε παραχωρήσει στο κέντρο της πόλης» ανέφερε.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This