Παραπέμπεται σε δίκη ο Μπελέρης – Αντίδραση από την Αθήνα

«Παραβιάζεται το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας» λένε διπλωματικές πηγές

Must Read

Παραπέμπεται σε δίκη με στημένο κατηγορητήριο ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος παραμένει κρατούμενος από τις Αλβανικές Αρχές που αρνήθηκαν με πρωτοφανή άρνηση όλα τα αιτήματά του για αποφυλάκιση και ειδική άδεια προκειμένου να ορκιστεί. 

Η Ειδική Εισαγγελία έστειλε τον φάκελο του Μπελέρη προς εκδίκαση στο Ειδικό Δικαστήριο και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Φρέντι Μπελέρης κατηγορείται για το ποινικό αδίκημα της «Ενεργητικής διαφθοράς σε εκλογές», σε συνεργασία, που προβλέπεται από τα άρθρα 328 και 25 του Ποινικού Κώδικα Αλβανίας. Με τις ίδιες κατηγορίες παραπέμπεται σε δίκη και ο συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση όπως την δημοσίευσε το himara.gr:

«Με το πέρας της προανάκρισης της ποινικής δίωξης υπ’ αριθμ. 111 του 2023, η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος υπέβαλε στο Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (στις 31.07.2023) το αίτημα για δίκη των κατηγορουμένων:

1. Διονύσιος Άλφρεντ Μπελέρης, κατηγορούμενος για το ποινικό αδίκημα «Ενεργητική διαφθορά σε εκλογές», που τελέστηκε σε συνεργασία, που προβλέπεται από τα άρθρα 328 και 25 ΠΚ.

2. Παντελής Κοκαβέσης, κατηγορούμενος για το ποινικό αδίκημα της «Ενεργητικής διαφθοράς σε εκλογές», που τελέστηκε σε συνεργασία, που προβλέπεται από τα άρθρα 328 και 25 ΠΚ.

Από την ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων που εκπονήθηκαν κατά την έρευνα, όπως τα στοιχεία που προέκυψαν από υποκλοπές ήχου/βίντεο, από τηλεφωνικές έρευνες, από έρευνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, από καταθέσεις προσώπων που έχουν γνώση του αδικήματος κ.λπ., αποδεικνύεται πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος Διονύσιος Μπελέρης πρόσφερε στον πολίτη Αρσέν Ράμα το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ για κάθε άτομο που θα έβρισκε ο Αρσέν που θα ψήφιζε τον Μπελέρη ως υποψήφιο δήμαρχο. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 14.05.2023, ο ίδιος ο Αρσέν Ράμα έχει υποσχεθεί στους πολίτες το ποσό των 300 ευρώ ως αμοιβή για την υπηρεσία που θα παρείχε.

Ο κατηγορούμενος Διονύσιος Άλφρεντ Μπελέρης έδωσε τα χρηματικά ποσά στον Αρσέν μέσω του άλλου κατηγορουμένου Παντελή Κοκαβέση, ο οποίος ήταν συνεργός του στη διάπραξη αυτής της ενέργειας διαφθοράς και ο τελευταίος έδωσε στον πολίτη Arsen Rama οκτώ χαρτονομίσματα των 5.000 Lek για οκτώ άτομα που θα ψήφιζαν υπέρ του Μπελέρη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα με παράνομες ενέργειες σε δύο μορφές, όπως με την υπόσχεση και την προσφορά χρηματικών ποσών στον πολίτη Arsen Rama, ώστε ο τελευταίος να επηρεάσει τη βούληση άλλων πολιτών για ψήφους υπέρ του εναγόμενου Διονυσίου Άλφρεντ Μπελέρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 14.05.2023

Διευκρίνιση: Το αίτημα για εκδίκαση εντάσσεται στην άσκηση ποινικής δίωξης. Όλοι θεωρούνται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους με οριστική απόφαση».

Αντίδραση από την Αθήνα: Παραβιάζεται το δικαίωμα της δίκαιης δίκης

«Η σημερινή ανακοίνωση της αλβανικής Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς σχετικά με την παραπομπή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, και ενός συνεργάτη του σε δίκη από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος ουσιαστικά προεξοφλεί την έκβαση της διαδικασίας, παραβιάζοντας το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας που η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Την ίδια στιγμή, σημειώνουν, οι αλβανικές αρχές συνεχίζουν να στερούν από τον κ. Μπελέρη το πολιτικό του δικαίωμα να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντα που του ανέθεσαν οι πολίτες της Χειμάρρας.

Γνωστοποιείται πως ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έθεσε στην Αλβανίδα ομόλογό του όλα τα ζητήματα αυτά σε σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και συνεχίζει να ενημερώνει τους εταίρους της Ελλάδας, στην Ευρώπη και διεθνώς.

Δείτε επίσης:

Κερδισμένος ο Ράμμα από την προφυλάκιση του Μπελέρη – Το σχέδιό του για την ανεξέλεγκτη διαφθορά

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This