Με τις «πλάτες» του Ερντογάν η εκστρατεία εθνικιστών κατά της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά!

Γνώριμες  φιγούρες ηγούνται της προσπάθειας ακύρωσης της τελετής στις 15 Αυγούστου – Στο στόχαστρο ο Βαρθολομαίος

Must Read

Μπορεί λίγες ημέρες πριν η τουρκική κυβέρνηση να έδωσε έγκριση να τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα της Μικράς Ασίας τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά φαίνεται ότι αυτό ήταν μόνο για τα μάτια του κόσμου και για να παινεύεται ο Ταγίπ Ερντογάν για το πόσο… συνεργάσιμος είναι.

Όπως αποκαλύπτει το Nordic Monitor, εθνικιστικές και ισλαμιστικές ομάδες της Τουρκίας ξεκίνησαν εκστρατεία για να εμποδίσουν το ετήσιο τελετουργικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που διοργανώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επικεφαλής της εκστρατείας είναι στενοί συνεργάτες του Τούρκου προέδρου, ενώ εθνικιστικές και ισλαμιστικές ενώσεις προσφέρουν επίσης την υποστήριξή τους.

Παρά τις προσπάθειες ωστόσο, φαίνεται ότι -εκτός απροόπτου- η λειτουργία και οι εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά, καθώς οι ετοιμασίες, οι ρυθμίσεις και τα μέτρα, έχουν δρομολογηθεί για την ομαλή εξέλιξη της τελετής.

Σύμφωνα με τις αρχές της Τραπεζούντας, περίπου 300-400 άτομα αναμένεται να παρευρεθούν φέτος, ενώ εκτός από τους προσκεκλημένους, οι τουρίστες δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στο μοναστήρι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Σε μια δήλωση στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Κοράι Κοτσχάν, δήμαρχος της Maçka, της περιοχής στην Τραπεζούντα όπου βρίσκεται η Παναγία Σουμελά, ανέφερε ότι οι προετοιμασίες, υπό τον συντονισμό του Κυβερνήτη της Τραπεζούντας, έχουν ολοκληρωθεί για την επερχόμενη τελετή.

Οι υποστηρικτές της ακύρωσης

Ο απόστρατος ναύαρχος, στενός συνεργάτης του Ερντογάν και εμπνευστής του επεκτατικού δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος ηγείται του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής, έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την ανάκληση της άδειας που είχε εκδοθεί από το Γραφείο του Κυβερνήτη της Τραπεζούντας για την τελετή!

Ο Γιαϊτζί με μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter μέσω του Τουρκικού Κέντρου, καταφέρεται προκλητικά και προσβλητικά, τόσο κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (σ.σ. σκοτεινό ιερέα τον χαρακτηρίζει), όσο και κατά των Ποντίων.

Στις 3 Αυγούστου μάλιστα, ένα tweet του, εκτός από τις υποτιμητικές αναφορές στον Βαρθολομαίο, είχε και ισχυρισμούς ότι η διοργάνωση της τελετής παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης!

Επισημαίνοντας ότι η 15η Αυγούστου είναι η επέτειος της οθωμανικής κατάκτησης της Τραπεζούντας, ο Γιαϊτζί υποστήριξε ότι η τελετή θα ερμηνευόταν ως ασέβεια προς τους Οθωμανούς προγόνους της χώρας.

Ισχυρίστηκε ότι ο στόχος του τελετουργικού ήταν είτε να σβήσει είτε να αμφισβητήσει την ιστορία της κατάκτησης της Τραπεζούντας, προωθώντας έτσι την αφήγηση ότι αυτά τα εδάφη ανήκαν αρχικά στην Ελλάδα.

Η ανάρτηση ανέφερε ακόμα ότι «σκοπός αυτής της τελετής είναι να εξαλείψει τη μνήμη της κατάκτησης της Τραπεζούντας ή, τουλάχιστον, να ρίξει μια σκιά πάνω της, προωθώντας έτσι τις φιλοδοξίες της Μεγάλης Ιδέας».

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Γιαϊτζί έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εκκαθάριση των αντιπάλων του Ερντογάν και των φιλοΝΑΤΟϊκών αξιωματικών από τον στρατό.

Είναι επίσης ο κατασκευαστής ενός λογισμικού που ονομάζεται «Fetometre», το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την αναγνώριση μελών του κινήματος Γκιουλέν, ομάδας που επικρίνει τον Ερντογάν και που υπόκειται σε ανελέητο διωγμό από το τουρκικό καθεστώς.

Ο Μετίν Κουλούνκ, εξέχουσα προσωπικότητα του κυβερνώντος κόμματος AKP και παιδικός φίλος του Ταγίπ Ερντογάν, παρέχει την πιο ουσιαστική υποστήριξη στην εκστρατεία του Γιαϊτζί.

Ήταν συνδεδεμένος με την ισλαμιστική τρομοκρατική ομάδα Great Eastern Islam Raiders Front (İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi, İBDA/C, ή IBDA-C) σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε το Nordic Monitor το 2021.

Ο Κουλούνκ λειτούργησε ως ένας από τους βασικούς πράκτορες που παρείχαν χρήματα σε μια δεξιά συμμορία που ονομάζεται Osmanen Germania στη Γερμανία, για να αγοράσει όπλα, να οργανώσει διαδηλώσεις και να στοχεύσει επικριτές του Τούρκου ηγέτη. Συμμετείχε επίσης στην υποστήριξη της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών (UID), η οποία λειτουργεί ως «το μακρύ χέρι» του Ερντογάν στην Ευρώπη.

Ο Κουλούνκ στις 6 Αυγούστου εξέφρασε τις ανησυχίες του στο Twitter, τονίζοντας την ανάγκη επανεξέτασης της άδειας για την τελετή στην Παναγία Σουμελά. Επισήμανε την πιθανή εμπλοκή των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών και τις μη ρεαλιστικές φιλοδοξίες που συνδέονται με το γεγονός, προτρέποντας άπαντες να είναι προσεκτικοί.

«Η εξαιρετικά ώριμη διπλωματική μας στάση ενθάρρυνε όσους επιδιώκουν να υπονομεύσουν την Τουρκία μέσω της Ελλάδας. Επιπλέον, υπάρχουν πρόσφατες ενδείξεις ότι, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτοί [οι Έλληνες] δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην επαρχία Τσεσμέ, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες για να μας εμποδίσουν να έχουμε πρόσβαση ακόμη και στις δικές μας ακτές», έγραψε ο Κουλούνκ!

Ο ριζοσπαστικός ισλαμιστής Μεχμέτ Μετινέρ, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και πρώην σύμβουλος του Ερντογάν, έκανε retweet τις αναρτήσεις του Γιαϊτζί με ένα μήνυμα που αποσκοπούσε να προσελκύσει την προσοχή του Ερντογάν στο περιεχόμενο.

Ο Ντογάν Μπεκίν, βουλευτής Κωνσταντινούπολης που εκπροσωπεί το ακροδεξιό ισλαμιστικό Κόμμα Νέας Πρόνοιας (Yeniden Refah Partisi), εταίρο της κυβέρνησης Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα εξέφρασε την αντίθεσή του στην τελετή στο μοναστήρι κατά την 562η επέτειο της Τραπεζούντας κατάκτηση, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να είναι τυχαίο.

Σύμφωνα με τον Μπεκίν, οι ενέργειες του Βαρθολομαίου, τον οποίο ανέφερε ως «λεγόμενο» οικουμενικό πατριάρχη, ισοδυναμούσαν με de facto παραβίαση των όρων της Συνθήκης της Λωζάνης.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τη συνθήκη, καταργήθηκαν τα προνόμια του Ελληνικού Πατριαρχείου και θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο ο τίτλος του «Αρχιεπισκόπου».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This