Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν, αλλά ετοιμάζονται να στείλουν στρατιωτική βοήθεια!

Η κυβέρνηση Μπάιντεν για μια ακόμη φορά παίζει με τη φωτιά...

Must Read

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αποστείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της από την Κίνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε την Τρίτη 29/8 το Κογκρέσο πως το πακέτο αυτό θα έχει αξία ύψους 80 εκατ. δολαρίων (73 εκατ. ευρώ), ποσό χαμηλό σε σύγκριση με άλλες πρόσφατες πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν, και πως η εν λόγω ενίσχυση εντάσσεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο προγράμματος χρηματοδότησης των στρατών άλλων κρατών (το λεγόμενο Foreign Military Financing, ή FMF).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε πως η πρωτιά αυτή δεν συνεπάγεται και αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν από την κυβέρνηση Μπάιντεν, υποστηρίζοντας πως η απόφαση εντάσσεται στην «πολιτική μας της ενιαίας Κίνας που εφαρμόζεται εδώ και πολύ καιρό και δεν έχει αλλάξει», στο πλαίσιο της οποίας η Ουάσιγκτον διαθέτει εξοπλιστικά «είδη και υπηρεσίες» στη νήσο για να της «επιτρέπει να διατηρεί επαρκείς αμυντικές δυνατότητες», σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Οι ΗΠΑ έχουν «συμφέρον» να διατηρηθεί «η ειρήνη και η σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν, κάτι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ευημερία σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε. Μολονότι η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος, από το 1979, το αμερικανικό Κογκρέσο έχει επιβάλει να γίνονται παραδόσεις όπλων στη νήσο που διαθέτει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, με στόχο την αποτροπή των επεκτατικών βλέψεων του Πεκίνου. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, οι αμερικανικές κυβερνήσεις, το έκαναν μέσω πωλήσεων παρά με απευθείας αποστολή στρατιωτικής βοήθειας.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τη βοήθεια αυτή, ούτε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αν και καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε πως αυτή προορίζεται για την καλύτερη επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου στην περιοχή. Σημειώνεται ότι, γενικά, οι παραδόσεις όπλων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος αυτού πρέπει να εγκρίνονται από το Κογκρέσο, κάτι που, στην περίπτωση της Ταϊβάν, είναι βέβαιο πως θα συμβεί, καθώς τόσοι οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι τάσσονται υπέρ του εξοπλισμού της.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν έσπευσε, πάντως, να εκφράσει ευγνωμοσύνη, διαβεβαιώνοντας πως η βοήθεια «θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιφέρεια», ενώ αναμένεται πλέον η αντίδραση του Πεκίνου, που, λογικά θα είναι έντονη. Ιδίως δε από τη στιγμή που τους τελευταίους μήνες η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο -υποτίθεται πως- κάνουν προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσά τους, με σειρά επισκέψεων Αμερικανών υπουργών στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This