Πέντε οι νεκροί Έλληνες στη Λιβύη – Στην Ελευσίνα το C-130 με τους τραυματίες

Οι 5 σε κρίσιμη κατάσταση

Must Read

Τραγική κατάληξη είχε το τροχαίο, στο οποίο ενεπλάκησαν μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Πριν από λίγο, μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ότι, σύμφωνα με νέες πληροφορίες πέντε είναι οι νεκροί από τη μετωπική σύγκρουση του λεωφορείου της ελληνικής αποστολής με φορτηγό στο δρόμο προς τη Ντέρνα.

 

Στη Λιβύη ήδη βρίσκεται C-130, με το οποίο θα επαναπατριστούν οι Έλληνες στρατιωτικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ήταν σφοδρότατη η μετωπική σύγκρουση στην οποία ενεπλάκη λεωφορείο που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, τα 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σοκάρουν οι εικόνες από τα δύο φλεγόμενα οχήματα, ενώ άνθρωποι κρατούν τα κεφάλια τους και φάρμακα είναι σκορπισμένα παντού. Θερμά συλληπητήρια στους «Έλληνες αδερφούς», εκφράζει ο υπουργός Υγείας της Λιβύης.

 

Στις 6.58 σήμερα το πρωί, προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 που πήγε ξανά στη Λιβύη να πάρει τους τραυματίες από το δυστύχημα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής. Συγκεκριμένα, μετέφερε 13 τραυματισμένα άτομα εκ των οποίων τα 5 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Αθήνας. Σε λίγη ώρα απογειώνεται από Βεγγάζη το ελληνικό C-27 με τις 5 σορούς. Στην αποστολή ήταν 19 άτομα και μετέφεραν μαζί τους φάρμακα και τρόφιμα.

 

 

Όπως έγινε γνωστό, το λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η διεθνής βοήθεια, συγκρούστηκε με όχημα που κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση. 

 

Σύγχυση ωστόσο επικράτησε με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που έκανε λόγο για ελαφρά τραυματίες, καθώς στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής έβγαλε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για τραυματισμό στελεχών χωρίς να διευκρινίζει αριθμό. Από το πρακτορείο Reuters κυκλοφόρησε η είδηση ότι είναι νεκροί 4 Έλληνες στρατιωτικοί. Μετά από αρκετές ώρες συνεχών τηλεφωνημάτων με ο προξενείο στη Βεγγάζη, και σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να διευκρινιστούν οι συνθήκες και το τι ακριβώς συνέβη, βγήκε λίγο μετά τις 12 το βράδυ ανακοίνωση που έκανε λόγο για 3 νεκρούς και 2 αγνοούμενους. Η ανακοίνωση, επεσήμανε δε, ότι θα βγει νεότερη ανακοίνωση.

 

Η αποστολή είχε προσγειωθεί στις 12.30 το μεσημέρι στη Βεγγάζη και κατευθυνόταν προς την πόλη Ντέρνα που επλήγη από τις σαρωτικές πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρει:

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

 

Υπουργός Υγείας της ανατολικής Λιβύης: Τέσσερις οι νεκροί

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσε ότι τέσσερις Έλληνες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και ακόμη επτά είναι σοβαρά τραυματισμένοι ως αποτέλεσμα του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος. «Δεκαπέντε μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι επτά σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Οτμάν Αμπουλτζαλίλ σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. Δύο Λίβυοι επίσης είναι σε κρίσιμη κατάσταση, πρόσθεσε.

 

Πώς έγινε η τραγωδία

Το δυστύχημα προκλήθηκε από μετωπική σύγκρουση του λεωφορείου της ανθρωπιστικής αποστολής και ενός οχήματος. Στη συγκεκριμένη αποστολή συμμετείχαν 19 στελέχη του στρατού, γιατροί και νοσηλευτές. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται εικόνες από το σημείο του δυστυχήματος.

 

Αρχικές αναφορές για τραυματίες

Νωρίτερα την Κυριακή έγινε γνωστό ότι σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα ενεπλάκησαν μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής που έφτασαν σήμερα το πρωί στη Λιβύη.Το όχημα που μετέφερε τα μέλη της αποστολής συγκρούσθηκε με φορτηγό, με αποτέλεσμα τον «τραυματισμό» των επιβαινόντων, όπως ήταν οι αρχικές ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ και του ΥΠΕΞ, οι οποίες ωστόσο διαψεύστηκαν.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας στη Λιβύη

Η Ελλάδα απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες από τις φονικές πλημμύρες «Daniel» περιοχές της Λιβύης, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της χώρας μας προς τον λιβυκό λαό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Η βοήθεια συνίσταται στην αποστολή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο αφίχθη ήδη στη Βεγγάζη με αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και στην παροχή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και τροφίμων.

Διαβάστε ακόμα:

Λιβύη: Τουλάχιστον τρεις οι νεκροί από την ελληνική αποστολή – Συγκεχυμένες οι πληροφορίες γύρω από το τροχαίο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This