Το Πακιστάν προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία με αντάλλαγμα διάσωση από το Δ.Ν.Τ.;

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε ότι το ίδρυμα δέχθηκε πιέσεις, αλλά δεν σχολίασε εάν έλαβε υπόψη του την εμπιστοσύνη σχετικά με το πρόγραμμα όπλων

Must Read

Στις 23 Μαΐου 2023, σύμφωνα με την έρευνα του The Intercept, ο Πακιστανός πρεσβευτής στις ΗΠΑ Μασούντ Καν συναντήθηκε με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Ντόναλντ Λου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, για μια συνάντηση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να στηριχθούν οι πωλήσεις όπλων του Πακιστάν στην Ουκρανία.

Ο στόχος της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ήταν να αναλυθούν οι λεπτομέρειες της διευθέτησης πριν από μια επερχόμενη συνάντηση στο Ισλαμαμπάντ την επόμενη Παρασκευή, μεταξύ του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πακιστάν Donald Blome και του τότε υπουργού Οικονομικών Ishaq Dar.

Ο Λου είπε στον Χαν στη συνάντηση της 23ης Μαΐου ότι οι ΗΠΑ είχαν εκκαθαρίσει την πληρωμή για την πακιστανική παραγωγή πυρομαχικών και θα έλεγαν εμπιστευτικά στο ΔΝΤ για το πρόγραμμα. Ο Λου αναγνώρισε ότι οι Πακιστανοί πίστευαν ότι οι συνεισφορές όπλων ανήλθαν σε 900 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που θα βοηθούσε να καλυφθεί το εναπομένον κενό στη χρηματοδότηση που απαιτείται από το ΔΝΤ, που υπολογίζεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη συνάντηση της Παρασκευής, ο Dar έθεσε το ζήτημα του ΔΝΤ με τον Blome, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Pakistan Today, το οποίο ανέφερε ότι «η συνάντηση τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης της συμφωνίας με το ΔΝΤ και την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων στις οικονομικές προκλήσεις του Πακιστάν».

Εκπρόσωπος της πρεσβείας του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει, παραπέμποντας ερωτήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν οποιοδήποτε ρόλο στη βοήθεια στην προμήθεια του δανείου. «Οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του ΔΝΤ ήταν θέμα συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων του Πακιστάν και του ΔΝΤ», είπε ο εκπρόσωπος. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν σε αυτές τις συζητήσεις, αν και συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε το Πακιστάν να συνεργαστεί εποικοδομητικά με το ΔΝΤ για το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα».

Ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε ότι το ίδρυμα δέχθηκε πιέσεις, αλλά δεν σχολίασε εάν έλαβε υπόψη του την εμπιστοσύνη σχετικά με το πρόγραμμα όπλων. «Αρνούμαστε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι υπήρξε οποιαδήποτε εξωτερική πίεση στο ΔΝΤ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενώ συζητούσαμε για τη στήριξη στο Πακιστάν», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ράντα Έλναγκαρ. Η Global Ordnance, η εταιρεία που εμπλέκεται στη συμφωνία όπλων, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η άρνηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντικρούστηκε από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή του Μέριλαντ, Κρις Βαν Χόλεν, ηγετική φωνή στην Ουάσιγκτον για τις εξωτερικές υποθέσεις. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Van Hollen είπε σε μια ομάδα Πακιστανών δημοσιογράφων: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλαν πολύ στο να διασφαλίσουν ότι το ΔΝΤ παρουσίασε την έκτακτη οικονομική του ανακούφιση». Ο Van Hollen, του οποίου οι γονείς βρίσκονταν και οι δύο στο Πακιστάν ως αξιωματούχοι του State Department, γεννήθηκε στο Καράτσι και είναι γνωστό ότι είναι ο πλησιέστερος παρατηρητής του Πακιστάν στο Κογκρέσο.

Σε συνέντευξή του στο The Intercept στο Καπιτώλιο την Τρίτη, ο Van Hollen είπε ότι η γνώση του για τον ρόλο των ΗΠΑ στη διευκόλυνση του δανείου του ΔΝΤ προήλθε απευθείας από την κυβέρνηση Μπάιντεν. «Η κατανόησή μου, βασισμένη σε συνομιλίες με ανθρώπους της κυβέρνησης, ήταν ότι υποστηρίξαμε το πακέτο δανείων του ΔΝΤ δεδομένης της απελπιστικής οικονομικής κατάστασης στο Πακιστάν», είπε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This