Συγκλονιστικό στόρι: Παιδόφιλοι εκμεταλλεύτηκαν το ποδόσφαιρο κακοποιώντας εκατοντάδες παιδιά

Μαρτυρίες που σοκάρουν

Must Read

Ένα μείζον κοινωνικό θέμα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο παγκοσμίως, αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ακόμη και στον χώρο του ποδοσφαίρου, επανέρχεται από το BBC.

Το διεθνές δημοσιογραφικό δίκτυο προχώρησε σε εκτενή έρευνα και έφερε στο φως συγκλονιστικά στοιχεία, μιλώντας με 30 μάρτυρες, που αναφέρθηκαν σε ένα καλά οργανωμένο δίκτυο/κύκλωμα το οποίο είχε παρεισφρήσει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού επί τρεις δεκαετίες. Και πιο συγκεκριμένα η ιστορία αφορά την Αφρική και την Γκαμπόν.

Αναλυτικά, μία ανατριχιαστική ιστορία μέσω του BBC:

Ένα από τα θύματα που αποκάλυψε τα όσα φρικιαστικά έζησε ενώ φοιτούσε σε ακαδημία ποδοσφαίρου για παιδιά κάτω των 17, είπε πως τον ξύπνησαν ένα βράδυ, μαζί με τον καλύτερό του φίλο και τους πήγαν σε ένα δωμάτιο με κόκκινα φώτα, γεμάτο γυμνούς άνδρες. «Άρχισαν να αγγίζουν εμένα και τον φίλο μου και πραγματικά δεν καταλάβαινα τι συμβαίνει. Άρχισα να προσεύχομαι. Ήθελα να βγω, αλλά η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Με άρπαξαν και με πέταξαν στο πάτωμα. Υπήρχαν δύο άνδρες ασφαλείας, σαν να ήταν προετοιμασμένοι» αποκάλυψε το ένα θύμα, λέγοντας ότι είδε τους άνδρες πρώτα να βιάζουν τον φίλο του. «Έκλαιγα και ούρλιαζα» είπε και συνέχισε: «Μου είπαν ότι δεν θα με επέλεγαν ποτέ ξανά να παίξω και πως εάν τολμούσα να μιλήσω σε κανέναν για τα όσα μου είχαν συμβεί, η οικογένειά μου θα δολοφονείτο». Έκτοτε, δεν ξαναέπαιξε ποτέ στην ομάδα της Γκαμπόν.

Ένα από τα πιο τρομακτικά στοιχεία της υπόθεσης είναι ότι πολλά από τα παιδιά θα είχαν σωθεί από τον εφιάλτη, αν οι Αρχές είχαν λάβει υπόψιν τις καταγγελίες για το σκάνδαλο. Ένας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής ο Ndong, είπε χαρακτηριστικά: «Έκανα όλα τα βήματα που μπορούσα τότε. Ενημέρωσα τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ακαδημίας, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και τον τότε υπουργό αθλητισμού. Κανένας δεν ήθελε να ακούσει τα όσα είχα να πω». Το σκάνδαλο άρχισε να ξετυλίγεται ως ιστορία μόνο όταν η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε την κακοποίηση των παιδιών τον Δεκέμβριο του 2021. Όταν και συνελήφθησαν τέσσερις προπονητές εκ των οποίων οι τρεις παραμένουν στην φυλακή.

Ο Eyi, γνωστός ως «Capello» επί δεκαετίες ήταν επικεφαλής προπονητής των εθνικών ομάδων νέων της Γκαμπόν βρέθηκε στο στόχαστρο. «Είχε την θέση θεού γιατί όλοι τον θεωρούσαν είδωλο… Αυτοί που ήταν υπεύθυνοι στα εκπαιδευτικά κέντρα, στις ακαδημίες…» είπε ο Ndong. Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Capello απομακρύνθηκε από τη θέση του και του απαγορεύτηκε οποιαδήποτε ανάμειξη με ποδοσφαιρικές δραστηριότητες, μετά από σχετική έρευνα της ανεξάρτητης επιτροπής ηθικής της Fifa. Ο Αλέξις -το όνομα του οποίου έχει αλλαχθεί για να προστατευτεί η ταυτότητά του- μετά την Αφρική συνέχισε την καριέρα του στην Ευρώπη. Όπως είπε στο BBC: «Εντάξει, συνέλαβαν τον Capello αλλά πόσο καιρό ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα για αυτό; Σταμάτησαν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Αυτό φτάνει μέχρι την κορυφή, αλλά θα κάνουν τα πάντα για να το καλύψουν. Ο Capello είναι το εξιλαστήριο θύμα, θα έπρεπε να κόβονται κεφάλια από την κορυφή» τόνισε ο ίδιος.

Ένας άλλος ποδοσφαιριστής, ο Τζούλιεν, είπε στο BBC ότι κακοποιείτο από την ηλικία των 14 ετών: «Δεν ξέρω πόσοι προπονητές κακοποιούσαν παιδιά αλλά ας δούμε μόνο τον Capello. Είναι ο πιο γνωστός και το κάνει αυτό τα τελευταία 25 χρόνια με 30 χρόνια. Κάθε χρόνο έχει πρόσβαση σε τουλάχιστον 50 αγόρια -αν όχι και περισσότερα… Και τώρα να σκεφτούμε πόσοι άλλοι ήταν μέλη αυτού του κυκλώματος. Μιλάμε για χιλιάδες αγόρια».

Παρότι ακούστηκαν φωνές που ζήτησαν την παραίτηση του Mounguengui, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Γκαμπόν, παρέμεινε στη θέση του και επανεξελέξη και τον Απρίλιο του 2022! Τρεις εβδομάδες αργότερα συνελήφθη επειδή δεν ενημέρωσε τις αρχές για εγκλήματα παιδοφιλίας. Σε αντίθεση με τον Capello, η Fifa δεν τον έθεσε σε αργία και συνέχισε να ηγείται της ομοσπονδίας από την φυλακή! Τον Μάιο του 2022, η Fifa απέβαλε και επίσημα τον Capello, δύο προπονητές και τον επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ακαδημίας αλλά δεν υπήρξαν κυρώσεις για τον Mounguengui. Πριν από τρεις μήνες, ο Mounguengui εξελέγη στα ανώτερα αξιώματα της Ομοσπονδίας Αφρικανικού Ποδοσφαίρου, ενώ σε θέσεις εξουσίας παραμένουν και αρκετοί άλλοι εμπλεκόμενοι.

Το BBC μετέφερε τις καταγγελίες αυτές στις εμπλεκόμενες ομοσπονδίες και τη Fifa. Τόσο η Fifa όσο και η Caf είπαν πως η όλη διαδικασία έρευνας… βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη!

Δείτε εδώ παλιότερα θέματα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This