Ρόλο διαμεσολαβητή στην Μέση Ανατολή διεκδικεί η Τουρκία – Αυστηρή απάντηση από το Ισραήλ

«Τώρα μετράμε νεκρούς, προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές στους τραυματίες»

Must Read

Το Σάββατο, αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει την ουδέτερη στάση της Τουρκίας, αναφέροντας: «Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Πρέπει να αποφεύγουν τις επιθετικές ενέργειες».

Την Κυριακή, ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα αναλαμβάνει διπλωματική πρωτοβουλία και σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη επαφές με τα μέρη. Η τουρκική διπλωματία έχει ανάψει τις μηχανές για ενεργό ρόλο στην Μέση Ανατολή, μολονότι δεν αποκαλύπτονται λεπτομέρειες εάν οι συνομιλίες διεξάγονται απευθείας με Ισραήλ και Χαμάς.

Άλλωστε, χθες το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική επαφή με τον ομολογό του των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στο Ισραήλ. Νωρίτερα, είχε καλέσει όλους τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Μέσης Ανατολής: Κατάρ, Σαουδική Αραβία, της Αίγυπτος, Ιράν και την Παλαιστινιακή Αρχή. Όπως διαφαίνεται, η Τουρκία επιχειρεί να ηγηθεί της διαμεσολαβητικής προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της πολεμικής κρίσης και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

 

 

Ισραήλ: «Νωρίς για κάθε μεσολάβηση»

Άμεση και σε αυστηρό ύφος ήταν η απάντηση του Ισραήλ στην διακήρυξη της Τουρκίας για διαμεσολάβηση, την ώρα που οι πολεμικές συγκρούσεις κλιμακώνονται και η Μέση Ανατολή φλέγεται.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Άγκυρα, Ιρίτ Λιλιάν, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε συζήτηση διαμεσολάβησης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

«Δυστυχώς τώρα μετράμε νεκρούς, προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές στους τραυματίες. Δεν γνωρίζουμε καν πόσοι πολίτες έχουν απαχθεί» συνέχισε με νόημα.

Υπογράμμισε, δε, ότι πως «οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ δείχνουν πως η Χαμάς δεν πρέπει να έχει καμία θέση όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και οπουδήποτε στον κόσμο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This