Νταβίντ Μπαρνέα: Ο άνθρωπος πίσω από το φιάσκο του Ισραήλ

Ποιος είναι ο αρχηγός της Μοσάντ που δέχεται πυρά ότι άφησε απροστάτευτους τους πολίτες, καθώς και για ολοκληρωτική αποτυχία της υπηρεσίας του

Must Read

Τα χθεσινά χτυπήματα της Χαμάς στην πόλη Ασκελόν του Ισραήλ αποκτούν έναν άλλον συμβολισμό, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για τη γενέτειρα του αρχηγού της Μοσάντ, του Νταβίντ Μπαρνέα, της μιας από τις δύο δικλείδες ασφαλείας των Ισραηλινών απέναντι στη Χαμάς, μαζί φυσικά με τον στρατό. Το Σάββατο, όμως, η δικλείδα της Μοσάντ δεν δούλεψε και οι πολίτες του Ισραήλ έμειναν απροστάτευτοι.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η Μοσάντ θεωρείται η ισχυρότερη δύναμη πληροφοριών στον κόσμο, πιο αξιόπιστη ακόμα και από τη CIA. Το Σάββατο, όμως, αιφνιδιάστηκε. Για το Ισραήλ ήταν μια ολοκληρωτική αποτυχία του συστήματος. Στην κορυφαία θέση του συστήματος της Μοσάντ βρίσκεται από το 2021 ο Νταβίντ Μπαρνέα. Η πανίσχυρη υπηρεσία του, με τα πιο εξελιγμένα μέσα κατασκοπείας, νικήθηκε.

Οι πολίτες του Ισραήλ είχαν τη βεβαιότητα ότι η Μοσάντ πάντα γνώριζε τις κινήσεις των παλαιστινιακών οργανώσεων. Μετά τον βαθύ διχασμό στους πολίτες του Ισραήλ που επέφερε η δικαστική αναθεώρηση της κυβέρνησης Νετανιάχου, η Μοσάντ είχε προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι η χώρα βγάζει μια εικόνα αδυναμίας και ταραχής, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ξένα κράτη, όπως το Ιράν, για να προκαλέσουν στρατιωτική σύγκρουση.

Ομως, πέρα από αυτές τις γενικές προειδοποιήσεις, η υπηρεσία του Νταβίντ Μπαρνέα δεν είχε σαφή εικόνα για ότι η Χαμάς σχεδίαζε μια τέτοια γιγαντιαία επιχείρηση. Οι προετοιμασίες που χρειάστηκε να κάνει η Χαμάς ήταν περίπλοκες, αλλά ουδείς τις αντιλήφθηκε. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη προειδοποίηση από το εκλεπτυσμένο δίκτυο κατασκοπείας που διευθύνει ο Μπαρνέα. Ετσι, το Ισραήλ «πιάστηκε στον ύπνο».

Τα πυρά του πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Εφραίμ Χαλεβί, στο CNN ήταν φαρμακερά για τον Μπαρνέα: «Δεν είχαμε κανενός είδους προειδοποίηση», «δεν έχω ξαναδεί τέτοιας κλίμακας επίθεση», «δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα τι συνέβαινε», «ήταν η πρώτη φορά που η Γάζα μπόρεσε να διεισδύσει βαθιά στο Ισραήλ και να πάρει τον έλεγχο των χωριών». Το κλίμα για τον Μπαρνέα γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο βαρύ.

Ο Mick Mulroy, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, δήλωσε στους «New York Times» ότι «υπήρχαν πιθανές ενδείξεις για τη συσσώρευση πυρομαχικών και την προετοιμασία της δύναμης επίθεσης». Παρά ταύτα, το Ισραήλ δεν ήταν σε επιφυλακή.

Ο Νταβίντ Μπαρνέα είναι αρχηγός της Μοσάντ για κάτι περισσότερο από δύο χρόνια. Ο πατέρας του μετά την άνοδο του Χίτλερ άλλαξε το επώνυμο της οικογένειας από Μπρούνερ σε Μπαρνέα, εμπνεόμενος από μία αρχαία πόλη του Ισραήλ. Μεγάλωσε σε μία μεσοαστική οικογένεια έξω από το Τελ Αβίβ, με τον πατέρα του, συνταγματάρχη συνταξιούχο του στρατού, να διευθύνει μεγάλη εταιρία επικοινωνιών.

Αυστηρή σιγή ασυρμάτου

Με το που ανέλαβε τη Μοσάντ, τον Ιούνιο 2021, έδωσε εντολή σε όλα τα πρώην και νυν στελέχη της υπηρεσίας για αυστηρή σιγή ασυρμάτου προς τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz». Κατά τη διάρκεια της θητείας του πιστώθηκε ότι απέτρεψε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Εβραίων σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Ασία, ότι η Μοσάντ πραγματοποίησε σειρά χτυπημάτων σε στρατιωτικά πρόσωπα του Ιράν την άνοιξη του 2022 και, επιπλέον, την καταστροφή θηριώδους εγκατάστασης όπλων στο Ιράν τον Ιανουάριο 2023.

Ομως, η κορωνίδα των ενδιαφερόντων του διευθυντή της Μοσάντ είναι η διαμόρφωση μιας τριμερούς συμφωνίας Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας – ΗΠΑ. Σύμφωνα με την «Jerusalem Post», ένα κρίσιμο κομμάτι της δουλειάς του είναι η μυστική διπλωματία, ακόμα και με πολλές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ δεν έχει σχέσεις.

Η πιθανή συμφωνία, που η Αμερική θα ήθελε να δει ακόμα και πριν από το τέλος του 2023, θα περιελάμβανε εξομάλυνση σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, την υποβάθμιση των σαουδαραβοκινεζικών σχέσεων και κάποιου είδους επίλυση στο ζήτημα της Παλαιστίνης. Για το τελευταίο ζήτημα οι παράμετροι έχουν διαφοροποιηθεί ολοκληρωτικά πλέον.

Οπως αποδείχτηκε, ο Μπαρνέα εργαζόταν πυρετωδώς ως σκιώδης αρχιτέκτονας για τη μεγαλεπήβολη συμφωνία με τη Σ. Αραβία, αλλά την ίδια στιγμή η Μοσάντ αντιμετώπιζε μάλλον με εφησυχασμό τους Παλαιστινίους. Εν τω μεταξύ, στα λαγούμια κάτω από τη Γάζα οργανωνόταν μια επίθεση που, με το σκεπτικό της Χαμάς, εξέθεσε όσους Αραβες ηγέτες θέλουν να τα βρουν με το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, έδειξε ότι η Χαμάς μπορεί να επιφέρει απροσδόκητα βαριά επιχειρησιακά πλήγματα στο Ισραήλ.

Μετά το φιάσκο της επίθεσης της Χαμάς, που οργανώθηκε κάτω από τη μύτη της υπηρεσίας του Νταβίντ Μπαρνέα, η κατάσταση από εδώ και μπρος στενεύει ως προς τις επιλογές. Το Ισραήλ στραγγαλίζει τη Γάζα. Αν δεν καταφέρει να αναγκάσει έτσι τη Χαμάς να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες και να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, τότε οι Ισραηλινοί θα προχωρήσουν σε πλήρους κλίμακας εισβολή στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει επενδύσει τεράστιους πόρους για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις της Χαμάς, ακριβώς για να μη χρειαστεί να εισβάλει με στρατό μέσα στη Γάζα, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου. Τυχόν μαζικές απώλειες Παλαιστίνιων αμάχων από τα υψηλής τεχνολογίας όπλα του Ισραήλ θα μετατοπίσουν τη διεθνή κατακραυγή κατά της χώρας του Μπερνέα. Η δική του Μοσάντ, όμως, δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει τελικά, τινάζοντας το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα και την αξιοπιστία της υπηρεσίας του στον αέρα.

Βιογραφικό

Αρχηγός της Μοσάντ

Γεννήθηκε το 1965 στο Ασκελόν. Η μητέρα του επέζησε του Ολοκαυτώματος κι εργαζόταν ως δασκάλα σε σχολείο. Σπούδασε στο Στρατιωτικό Εσωτερικό Σχολείο του Τελ Αβίβ κι αργότερα στις ΗΠΑ, με Bachelor στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης και MBA στο πανεπιστήμιο Pace. Εργάστηκε ως business manager σε επενδυτική τράπεζα στο Ισραήλ. Το 1996 εντάχθηκε στη Μοσάντ. Υπηρέτησε στη μεραρχία «Τζομέτ», διοικώντας επιχειρησιακές μονάδες και στο εξωτερικό, με διείσδυση και παρακολούθηση στόχων. Το 2013 διορίστηκε επικεφαλής της «Τζομέτ». Υπήρξε υπεύθυνος για τη στρατολόγηση πρακτόρων για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Το 2019 διορίστηκε αναπληρωτής επικεφαλής της Μοσάντ. Την 1η Ιουνίου 2021 έγινε αρχηγός της Μοσάντ, αντικαθιστώντας τον Γιόσι Κοέν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This