Δραματικές ώρες στη Μέση Ανατολή – Μαζική επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

«Συντονισμένες επιχειρήσεις από αέρα, θάλασσα και στεριά» ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός

Must Read

Η αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει αρχίσει καθώς τα τελεσίγραφα των Ισραηλινών για εκκένωση του βορείου τμήματος της Γάζας έχουν λήξει. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προμηνύει ότι «το επόμενο στάδιο έρχεται», την ώρα που οι ηγέτες της Χαμάς απαντούν «θα μείνουμε στη Γάζα».

Εφιαλτική αναμένεται να είναι η νύχτα στο Ισραήλ καθώς νωρίτερα ήχησαν οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ με τους κατοίκους της πόλης να σπεύδουν στα καταφύγια για να προστατευθούν.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός εξήγγειλε «συντονισμένες επιχειρήσεις από αέρα, θάλασσα και στεριά» δίνοντας έτσι το σύνθημα για το σφυροκόπημα της Γάζας.

Νωρίτερα σήμερα δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι προχώρησαν στην εκκένωση της Γάζας κατευθυνόμενοι προς το Νότο, με τη Χαμάς να καταγγέλλει ότι το Ισραήλ βομβάρδισε κομβόι με αμάχους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες, ανάμεσά τους και παιδιά. Από την πλευρά του το Ισραήλ διαψεύδει την επίθεση.

Ευελπιστεί σε συσπείρωση ο Νετανιάχου

Στο μεταξύ, σε συσπείρωση του Λικούντ, κόμματος του Νετανιάχου, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ευελπιστεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Μάλιστα σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος του ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν, πολιτικός της εθνικιστικής ισραηλινής αντιπολίτευσης, συμφώνησε να συμμετάσχει στο συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ.

Πάντως ο ίδιος ο Λίμπερμαν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, φέρεται να αρνείται την εν λόγω συμφωνία τονίζοντας ότι αυτό που θέλει είναι να ενταχθεί στο στενό σχήμα που διαχειρίζεται τον πόλεμο στην Γάζα.

«Θέλω να συμμετάσχω στο πολεμικό συμβούλιο για να φέρουμε την ταχύτερη δυνατή νίκη. Δεν μ’ ενδιαφέρει να είμαι “ο υπουργός Νο 38” στην κυβέρνηση και να υπηρετήσω ως φύλλο συκής», δήλωσε ο Λίμπερμαν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μία ώρα νωρίτερα, το Λικούντ είχε προσκαλέσει τον Αβίγκντορ Λίμπερμαν και ένα ακόμη μέλος του εθνικιστικού του κόμματος να συμμετάσχουν στο συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ. «Ο Λίμπερμαν δέχθηκε την πρόσκληση», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ που συγκροτήθηκε βάσει της συμφωνίας με τον Μπένι Γκαντς θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και ο Μπένι Γκαντς και δύο παρατηρητές: ο Γκάντι Άιζενκοτ (Εθνική Ενότητα), πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, και ο Ρον Ντέρμερ, επίσης πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων.

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή οδήγησαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Οκτωβρίου (5:30μ.μ., ώρα Βελγίου).

«Είναι υψίστης σημασίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις Συνθήκες και τις αξίες μας, να καθορίσει την κοινή μας θέση και να καθορίσει μια σαφή ενιαία πορεία δράσης που να αντανακλά την πολυπλοκότητα της εξελισσόμενης κατάστασης», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης.

 

«Οι βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο είχαν ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια περισσότερων των χιλίων αθώων Ισραηλινών πολιτών. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς καμία προϋπόθεση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόμο. Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό του Ισραήλ και τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», συμπληρώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «οι τραγικές σκηνές που εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα της πολιορκίας και της έλλειψης βασικών αναγκών σε συνδυασμό με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι σημαντικοί βομβαρδισμοί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στη διεθνή κοινότητα», προσθέτοντας ότι «αυτή η σύγκρουση έχει πολλές συνέπειες, μεταξύ άλλων και για εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ΕΕ είναι πάντα υπέρμαχος της ειρήνης

Συνεχίζοντας ο Σαρλ Μισέλ επεσήμανε ότι «η Ένωση ήταν πάντα και πρέπει πάντα να είναι σταθερός υπέρμαχος της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, όπως στην περίπτωση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Ένωση πρέπει να εργαστεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης και τυχόν παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου. Η ισχυρή δέσμευση με τους περιφερειακούς παράγοντες είναι καίριας σημασίας, καθώς αυτοί επηρεάζονται περισσότερο από τη σύγκρουση και μπορούν να διαδραματίσουν αποτελεσματικό ρόλο. Δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε τη σημασία της αναζήτησης μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

«Η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια των κοινωνιών μας. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό» συμπληρώνει και καταλήγει τονίζοντας τον μεγάλο κίνδυνο μετανάστευσης σε γειτονικές χώρες που έχουν ήδη σημαντικό αριθμό προσφύγων στο έδαφός τους. «Εάν δεν αντιμετωπιστεί προσεκτικά, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις μαζί. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This