Ποιος χρηματοδοτεί τη Χαμάς; Κρυπτονομίσματα, μετρητά και… φιλανθρωπίες

Αποκάλυψη για το υπόγεια δίκτυα χρηματοδότησης

Must Read

Την ώρα που αποκαλυπτικό δημοσίευμα «ξεσκεπάζει» την Τουρκία για τις σχέσεις της με τη Χαμάς, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για το υπόγειο δίκτυο που χρηματοδοτεί την τρομοκρατική οργάνωση. 

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Reuters, η Χαμάς χρησιμοποιεί ένα παγκόσμιο χρηματοδοτικό δίκτυο για να διοχετεύσει υποστήριξη από φιλανθρωπικές οργανώσεις και φιλικά κράτη, περνώντας μετρητά από σήραγγες της Γάζας ή χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις, σύμφωνα με ειδικούς και αξιωματούχους.

Ωστόσο, η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, θα αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση σε κεφάλαια, μετά τη μανία των ενόπλων της ομάδας που σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς, κυρίως αμάχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι πάγωσε έναν τραπεζικό λογαριασμό της Barclays που οι αρχές ανακάλυψαν ότι συνδέεται με τη συγκέντρωση κεφαλαίων της Χαμάς και απέκλεισαν λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση δωρεών, χωρίς να διευκρινίζει πόσους λογαριασμούς ή την αξία των περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται για έναν περίπλοκο κρυμμένο οικονομικό ιστό, που στηρίζει τη Χαμάς, ή το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, και την κυβέρνησή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο Μάθιου Λέβιτ, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ ειδικευμένος στην αντιτρομοκρατία, υπολόγισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της Χαμάς ποσό άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, προήλθε από φόρους στις επιχειρήσεις, καθώς και από χώρες όπως το Ιράν και το Κατάρ ή από φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Χαμάς συγκεντρώνει κεφάλαια σε άλλες χώρες του Κόλπου και λαμβάνει δωρεές από Παλαιστίνιους, άλλους ομογενείς και τις δικές της φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το Reuters αναφέρει στο παρελθόν, η Χαμάς είχε πει ότι οι οικονομικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στους δωρητές της ήταν μια προσπάθεια εξουδετέρωσης της νόμιμης αντίστασης κατά του Ισραήλ.

Η Χαμάς, η οποία έχει αναγνωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες όπως η Βρετανία, χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα, πιστωτικές κάρτες ή επινοημένες εμπορικές συμφωνίες για να αποφύγει την επιβολή διεθνών περιορισμών, είπε ο Λέβιτ.

«Η Χαμάς υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους χρήστες κρυπτογράφησης για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Τομ Ρόμπινσον, συνιδρυτής της ερευνητικής εταιρείας blockchain Elliptic. Ωστόσο, φέτος η Χαμάς είπε ότι θα υποχωρήσει από την κρυπτογράφηση, καθώς οι συναλλαγές είναι πλέον ανιχνεύσιμες.

Οι ερευνητές του Blockchain της TRM Labs ανέφεραν αυτή την εβδομάδα σε ένα ερευνητικό σημείωμα ότι η συγκέντρωση χρημάτων για κρυπτογράφηση έχει αυξηθεί. Μετά τις μάχες τον Μάιο του 2021, οι διευθύνσεις κρυπτογράφησης που ελέγχονται από τη Χαμάς έλαβαν περισσότερα από 400.000 δολάρια, ανέφερε η TRM Labs.

Ωστόσο, μετά από την επίθεση στο Ισραήλ το περασμένο ΣΚ, εξέχουσες ομάδες υποστήριξης που συνδέονται με τη Χαμάς είχαν μετακινήσει μόνο μερικές χιλιάδες δολάρια μέσω κρυπτογράφησης, σημείωσε η TRM. «Ένας πιθανός λόγος για τον χαμηλό όγκο δωρεών είναι ότι οι ισραηλινές αρχές τους στοχεύουν αμέσως», ανέφερε η TRM, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει κατασχέσει κρυπτονομίσματα αξίας «δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων» από διευθύνσεις που συνδέονται με τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια. Από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το Ισραήλ κατέσχεσε σχεδόν 190 λογαριασμούς κρυπτογράφησης που είπε ότι συνδέονταν με τη Χαμάς.

Πώς μεταφέρουν τα χρήματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι σύμμαχοι της Χαμάς έχουν βρει τρόπους να φέρουν χρήματα στη Γάζα είτε μέσω κρυπτογράφησης είτε με άλλα μέσα. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι το Ιράν παρέχει έως και 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για υποστήριξη σε παλαιστινιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, και ανέφερε μεθόδους μεταφοράς των χρημάτων μέσω εταιρειών κοχυλιών, ναυτιλιακών συναλλαγών και πολύτιμων μετάλλων.

Όπως αναφέρει το Reuters, μέχρι πέρυσι, η Χαμάς είχε δημιουργήσει ένα μυστικό δίκτυο εταιρειών που διαχειρίζονταν επενδύσεις 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες από την Τουρκία έως τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας κυρώσεις σε αυτές τις εταιρείες τον Μάιο του 2022.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τους ηγέτες του Ιράν ότι υποκινούν τη βία προμηθεύοντας όπλα στη Χαμάς. Η Τεχεράνη, η οποία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, λέει ότι παρέχει ηθική και οικονομική υποστήριξη στην ομάδα.

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι το πλούσιο σε φυσικό αέριο Κατάρ επίσης έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη Γάζα από το 2014, ξοδεύοντας μέχρι και 30 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα για να βοηθήσει στη λειτουργία του μοναδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας του θύλακα και να στηρίξει άπορες οικογένειες και δημόσιους υπαλλήλους στην κυβέρνηση της Χαμάς .

«Η βοήθεια του Κατάρ παρέχει 100 δολάρια στις φτωχότερες παλαιστινιακές οικογένειες και παρατείνει την περίοδο ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας στη Γάζα», είπε ένας αξιωματούχος του Κατάρ απαντώντας σε αίτημα για κυβερνητικό σχόλιο, προσθέτοντας ότι βοήθησε «να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ποιότητα ζωής για … Παλαιστινιακές οικογένειες».

Το Κατάρ βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί εξωτερικής πολιτικής, φιλοξενώντας τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση της περιοχής, τους Ταλιμπάν και άλλες ομάδες, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Τα μετρητά

Η χρηματοδότηση του Κατάρ για τη Γάζα περνά στην πραγματικότητα από το Ισραήλ, ανέφερε πηγή που επικαλείται το Reuters.

Τα κεφάλαια μεταφέρονται ηλεκτρονικά από το Κατάρ στο Ισραήλ. Ισραηλινοί και αξιωματούχοι του ΟΗΕ μεταφέρουν μετρητά μέσω των συνόρων στη Γάζα.

Τα μετρητά διανέμονται απευθείας σε άπορες οικογένειες και δημόσιους υπαλλήλους στη Γάζα και κάθε οικογένεια ή άτομο πρέπει να υπογράψει δίπλα στο όνομά του ότι έλαβε τα μετρητά. Ένα αντίγραφο αυτού του φύλλου πηγαίνει στο Ισραήλ, ένα στον ΟΗΕ και ένα στο Κατάρ.

«Η βοήθεια του Κατάρ στη Λωρίδα της Γάζας συντονίζεται πλήρως με το Ισραήλ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ.

Τα τελευταία χρόνια, το Κατάρ αγόρασε καύσιμα από το Ισραήλ για τον μοναδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας. Έστειλε επίσης αιγυπτιακά καύσιμα που η Χαμάς μπορεί να μεταπωλήσει, χρησιμοποιώντας τα έσοδα για μισθούς.

Ο Stephen Reimer του think tank, Royal United Services Institute, προέβλεψε ότι νέες προσπάθειες για τον πλήρη περιορισμό της πρόσβασης της ομάδας σε επίσημα χρηματοοικονομικά κανάλια θα είχαν περιορισμένη επιτυχία. «Οι χρηματοδοτικές τους τακτικές έχουν αναπτυχθεί για να τις παρακάμψουν».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This