Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Ηχούν σειρήνες σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ

Διπλωματικός μαραθώνιος με φόντο τη χερσαία εισβολή - Σπεύδει στην περιοχή ο Τζο Μπάιντεν

Must Read

Μαίνονται οι συγκρούσεις στη μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και ΧαμάςΜπλοκαρισμένη η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα ενώ στο σημείο αύριο αναμένεται να φτάσει ο Τζο Μπάιντεν σε μία προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης. Συνεχείς εκκλήσεις για νερό και τρόφιμα.

 

Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διαβουλεύσεις με στόχο την εξεύρεση λύσης ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και η Χαμάς απαντά με εκτόξευση ρουκετών. Περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου το Ισραήλ απέκοψε την είσοδο οποιουδήποτε εφοδιασμού, όλα τα μάτια στραμμένα στο πέρασμα της Ράφα, τη μοναδική σύνδεση της Γάζας με την Αίγυπτο.

 

Οι διαμεσολαβητές προσπαθούσαν να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε την είσοδο βοήθειας και την έξοδο των παγιδευμένων ξένων. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ανάγκασαν το πέρασμα να κλείσει την περασμένη εβδομάδα, αλλά παρέμενε ασαφές τη Δευτέρα ποιος από τους περιφερειακούς παράγοντες κρατούσε το πέρασμα κλειστό.

 

 

Η κατάσταση στην περιοχή είναι απελπιστική ενώ τα στοιχεία αναφέρουν 2.800 νεκρούς στη Γάζα και 11.000 τραυματίες, εκ των οποίων οι μισοί είναι γυναίκες και παιδιά. Tους 71 έφτασαν οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Χαν Γιούνις και της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες επλήγησαν σπίτια, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera επικαλούμενο αξιωματούχους του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

 

 

Οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε τρεις περιοχές στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας: τη Χαν Γιούνις, τη Ράφα και τη Ντέιρ αλ Μπάλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Πολλοί από τους νεκρούς είναι οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, μετά την εντολή που εξέδωσε το Ισραήλ για εκκένωση, και είχαν καταφύγει πιο νότια, μεταδίδει το al Jazeera. Σύμφωνα με πηγές, άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια. 

 

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε τέσσερις επιτιθέμενους που αποπειράθηκαν να διεισδύσουν στη χώρα από τον Λίβανο. Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο στρατός επεσήμανε ότι τα μέλη του «εντόπισαν μια ομάδα τρομοκρατών που αποπειράθηκε να διεισδύσει μέσω του φράκτη ασφαλείας από τον Λίβανο και να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό», διευκρινίζοντας ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

 

 

Σχεδόν 500.000 Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους μέσα σε δέκα ημέρες, αφότου άρχισαν οι επιθέσεις της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σε δημοσιογράφους σήμερα. «Περίπου μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί εκτοπίστηκαν» εντός συνόρων του Ισραήλ, είπε. «Εκκενώσαμε όλο το νότιο Ισραήλ όλες τις κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησης (…) Κάναμε το ίδιο στον βορρά όπου 20 κοινότητες κοντά στα σύνορα (σ.σ. με τον Λίβανο) εκκενώθηκαν», διευκρίνισε. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί αύριο στο Ισραήλ και μετά θα πάει στην Ιορδανία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Σε Ισραήλ και Αίγυπτο, μεταβαίνει σήμερα, ο  Γερμανός καγκελάριος. Τις επιθέσεις της Χαμάς καταδίκασαν και οι 27 ηγέτες της ΕΕ, λίγο πριν την έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής, αναγνωρίζοντας, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αερογέφυρα προς την Αίγυπτο στήνει η ΕΕ για τη μεταφορά προμηθειών σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στη Γάζα. Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο από τη UNICEF, αναφέρει η Κομισιόν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ δεν υπάρχει πρόοδος στο άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας. Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και το Ισραήλ θα συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

 

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν εκτάκτως σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης για να συμφωνήσουν σε κοινή προσέγγιση στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έπειτα από ημέρες εσωτερικών διαμαχών και μικτών μηνυμάτων από τις Βρυξέλλες. Την ανάγκη, να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεφωνική του επικοινωνία, με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμα:

Διπλωματικός «πυρετός» στη Μέση Ανατολή: Εφιαλτικά σενάρια για επέκταση της ανάφλεξης 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This