Ο Σολτς προειδοποιεί Ιράν και Χεζμπολάχ: Μην εμπλακείτε στον πόλεμο στη Γάζα

«Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας είναι θύματα της Χαμάς» υποστήριξε ο Γερμανός Καγκελάριος

Must Read

Ο Όλαφ Σολτς, ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να εμπλακεί αυτοπροσώπως και επιτόπου σε διπλωματικές διαβουλεύσεις για την άμεση εύρεση λύσης, ώστε να αποφευχθεί γενικευμένη αιματοχυσία στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν στη διένεξη ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.

Ο Γερμανός καγκελάριος βρέθηκε σήμερα στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου και συναντήθηκε με τον βασιλιά της χώρας, Αμπντάλα Β’, με τον οποίο και ανέδειξαν ως κοινούς στόχους την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας και του κινδύνου επέκτασης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.  «Δεσμευόμαστε μαζί με τους εταίρους μας να διασφαλίσουμε την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι απαραίτητο, διότι ο κόσμος εκεί χρησιμοποιείται από τη Χαμάς ως ανθρώπινη ασπίδα. Έχουμε καθήκον να ανακουφίσουμε τα δεινά του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο καγκελάριος και τόνισε πως «οι Παλαιστίνιοι δεν είναι η Χαμάς και η Χαμάς δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό τους. Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας είναι θύματα της Χαμάς».

Το θέμα είναι «να εμποδίσουμε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στην περιοχή», υπογράμμισε ο Ολαφ Σολτς, κάτι στο οποίο συμφώνησε ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β’, ο οποίος και προειδοποίησε ότι ολόκληρη η περιοχή «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ένας νέος κύκλος βίας θα μας οδηγούσε στην άβυσσο». «Αυτός ο κύκλος πρέπει να σπάσει», τόνισε και ζήτησε και εκείνος την προστασία των αμάχων. Πρόσθεσε δε ότι «μακροπρόθεσμα θα πρέπει να ξαναρχίσει η διαδικασία προς μια λύση δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστινίων», καθώς «χρειαζόμαστε μια πολιτική προοπτική».

Αναφερόμενος στον κίνδυνο γενίκευσης της κρίσης στην περιοχή, ο Ιορδανός ηγέτης απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προωθηθούν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από τη Γάζα στη χώρα του ή στην Αίγυπτο. «Κανένας πρόσφυγας στην Ιορδανία, κανένας στην Αίγυπτο. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί εντός της Λωρίδας της Γάζας και όχι να μεταφερθεί σε άλλες χώρες. Όπως, επισήμανε, «ήδη το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ιορδανίας είναι Παλαιστίνιοι».

Επόμενος σημερινός σταθμός του καγκελάριου της Γερμανίας το Ισραήλ, με στόχο να επαναβεβαιώσει και εμπράκτως την στήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας του. «Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ», επανέλαβε ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αίγυπτο, και σημείωσε ότι βασικό θέμα των συνομιλιών του θα αποτελέσει και η οργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ερωτώμενος σχετικά με τις αντισημιτικές εκδηλώσεις το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία, ο Όλαφ Σολτς κάλεσε σε κοινή και «σκληρή» δράση. «Είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε τους νόμους μας με τη μέγιστη αυστηρότητα και η εντύπωσή μου είναι ότι οι αρχές στη χώρα έχουν αποφασίσει να το κάνουν», δήλωσε και τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική επιλογή, ειδικά σχετικά με ενδεχόμενη απαγόρευση της Χαμάς και του δικτύου Samidoun. «Ο αντισημιτισμός συμβαδίζει συχνά με τον διχασμό της κοινωνίας και γενικά με την ξενοφοβία. Γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουμε δράση ενάντια σε όλα αυτά και γενικά να είμαστε πολύ ισχυροί», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This