Ισραήλ: «Εντείνουμε τα πλήγματά μας» – Κατάπαυση του πυρός ζητά ο ΟΗΕ

«Η Γάζα είναι πολύπλοκη, η Γάζα είναι πυκνή, ο εχθρός ετοιμάζει πολλά πράγματα εκεί»

Must Read

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ είναι έτοιμες για την χερσαία επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας. Στο πλαίσιο αυτό και εν αναμονή της έναρξης της επιχείρησης «Σιδερένιο Ξίφος» εκπρόσωπος του ισραηλινού Στρατού ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα ενταθούν τα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον της Χαμάς.

«Από σήμερα θα αυξήσουμε τα πλήγματα» δήλωσε ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι.

 

«Η Γάζα κρύβει εκπλήξεις, αλλά και εμείς το ίδιο»

Νωρίτερα, ο αρχηγός των Ισραηλινών Δυνάμεων μιλώντας στους διοικητές ταξιαρχίες είπε ότι θα πρέπει να αναμένουν εκπλήξεις από της Χαμάς καθώς θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο Στρατός έχει προετοιμάσει και κάποιες δικές τους.

«Θα εισέλθουμε στην Λωρίδα της Γάζας. Θα ξεκινήσουμε αποστολή για να καταστρέψουμε τους πράκτορες της Χαμάς, τις υποδομές της Χαμάς και θα έχουμε επίσης στο μυαλό μας τις εικόνες, τις σκηνές και τους πεσόντες από το Σάββατο πριν από δύο εβδομάδες» είπε ο Herzi Halevi.

«Η Γάζα είναι πολύπλοκη, η Γάζα είναι πυκνή, ο εχθρός ετοιμάζει πολλά πράγματα εκεί, αλλά και εμείς ετοιμάζουμε πράγματα γι’ αυτούς» ανέφερε.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ ζητούν εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια 

Υπηρεσίες του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη την Λωρίδα της Γάζας.

«Απευθύνουμε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία μαζί με την άμεση, απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλην τη Γάζα ώστε να επιτραπεί στους φορείς της ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάσουν στους πολίτες που χρήζουν ανάγκης, να σωθούν ζωές και να αποτραπούν περαιτέρω ανθρώπινα δεινά» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι ροές της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας και συνεχείς και να επιτρέπουν σε όλους τους κατοίκους της Γάζας να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους

 

Συνομιλία Μπάιντεν με τις δύο ομήρους που αφέθηκαν ελεύθερες – «Θα τους απελευθερώσουμε όλους» υποσχέθηκε

Ο Τζο Μπάιντεν είχε ένα σύντομο διάλογο με τις δύο Αμερικανίδες, μητέρα και κόρη, που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς μετά την ομηρία τους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε με την 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και την 17χρονη κόρη της Νάταλι, οι οποίες πλέον βρίσκονται στην ασφάλεια του σπιτιού τους, στο Ισραήλ.

«Θα τους βγάλουμε όλους έξω Θεού θέλοντος» ήταν η υπόσχεση που έδωσε ο Μπάιντεν στις δύο Αμερικανίδες. Σε βίντεο που ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ ο Αμερικανός πρόεδρος, μεταξύ άλλων, εκφράζει τη χαρά του που επέστρεψαν στο σπίτι τους, ενώ τους ρωτά και για την κατάσταση της υγείας τους.

«Τζούντιθ και Νάταλι, χαίρομαι πολύ που επιστρέφετε σπίτι» δηλώνει αρχικά ο Τζο Μπάιντεν και προσθέτει: «Είμαι τόσο χαρούμενος που είστε σπίτι ή δεν είστε, αλλά είστε έξω. Νατ πώς είσαι; Ο Θεός σε αγαπάει».

«Απλώς θα ήθελα να πω ευχαριστώ για τις υπηρεσίες στο Ισραήλ», λέει αρχικά η απελευθερωθείσα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντά: «Αυτή είναι μακρά υπηρεσία… Απλώς είμαι ενθουσιασμένος που σας βγάλαμε έξω. Εργαζόμασταν σε αυτό για πολύ καιρό. Θα τους βγάλουμε όλους έξω Θεού θέλοντος».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτά τις δύο γυναίκες για την υγεία τους. «Ελπίζω ότι και οι δύο όχι μόνο νιώθετε καλά, αλλά επίσης είστε και υγιείς» αναφέρει, με την απελευθερωθείσα να απαντά «ναι κύριε. Ναι είμαστε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ο Θεός να σας ευλογεί».

 

 

 

Συγκλονίζει επιζώντας του φεστιβάλ στο Ισραήλ

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έφτασε αισίως στην 15η ημέρα του ωστόσο οι μαρτυρίες επιζώντων που έζησαν τη φρίκη στο αιματοβαμμένο Φεστιβάλ Ειρήνης όπου δεκάδες άνθρωποι – κυρίως νέοι – σκοτώθηκαν από τη Χαμάς, συγκλονίζουν.

Ο 28χρονος Τζόναθαν είναι ένας από τους ανθρώπους που κατάφερε να βγει ζωντανός από τη σφαγή που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του. Η μαρτυρία του στο OPEN πραγματικά συγκλονίζει. Όπως λέει χρειάστηκε να περπατήσει για τέσσερις ώρες προκειμένου να γλιτώσει από τους τρομοκράτες της Χαμάς, ενώ μιλάει και για την απόφαση που του έσωσε τη ζωή.

Αρχικά ο 28χρονος Τζόναθαν αναφέρεται στο θάνατο μιας νεαρής γυναίκας μπροστά στα μάτια του. «Είδα μια γυναίκα να κάνει αναστροφή και να έρχεται προς το μέρος μας και να χτυπά το αυτοκίνητο μπροστά μας. Και λέω τι γίνεται. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα ανοίγει η πόρτα του αυτοκινήτου της και βλέπω πολύ αίμα στο πάτωμα και καταλαβαίνω ότι προσπαθεί να κλάψει αλλά δεν μπορεί γιατί δεν έχει επίγνωση του τι συμβαίνει είναι ξέρετε… πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας. Τελικά έμαθα ότι το όνομα της είναι Σανί, φίλη ενός φίλου» ανέφερε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις στιγμές πανικού που επικράτησαν αμέσως μετά την επίθεση που δέχτηκαν: «Ήταν 3.000 άνθρωποι που προσπαθούσαν να βγουν έξω. Υπήρχαν άνθρωποι σε πανικό άλλοι σε λιγότερο πανικό που δεν ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν και πύραυλοι έπεφταν. Για μια ώρα προσπαθούσαμε να βγούμε, να φύγουμε, δεν ξέραμε τι να κάνουμε».

Κλείνοντας ο νεαρός Ισραηλινός μίλησε για την απόφαση που του έσωσε τη ζωή η οποία δεν ήταν άλλη από τη στιγμή που πρότεινε στον φίλο του να κόψουν δρόμο.

«Η στιγμή που όλα άλλαξαν ήταν όταν πρότεινα στον φίλο μου να περιμένουμε και να αλλάξουμε δρόμο που εκεί ήταν λιγότεροι άνθρωποι, λιγότερα αμάξια, να κόψουμε δρόμο δηλαδή. Αυτή η απόφαση μας έσωσε την ζωή. Πολλοί από τους φίλους μας απήχθησαν, δολοφονήθηκαν στο σημείο ή όταν προσπαθούσαν να φύγουν ή κάηκαν», κατέληξε.

Ρουκέτες της Χαμάς στο Τελ Αβίβ – Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με τον Λίβανο

Σειρήνες σε ολόκληρο έδαφος του Ισραήλ το Σάββατο με την Χαμάς να εξαπολύει ρουκέτες. Την ίδια ώρα, στα σύνορα με τον Λίβανο κλιμακώνεται η ένταση με ανταλλαγή πυρών.

 

Η ισραηλινή αεράμυνα αποκρούει μαζικές επιθέσεις της Χαμάς, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και χερσαίες δυνάμεις στόχευσαν ενόπλους που εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

 

Θέμα ωρών η χερσαία επιχείρηση στην Γάζα

Προ των πυλών ο Στρατός του Ισραήλ για την επέμβαση στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας. Σε κάθε είσοδο υπάρχουν check points, όπου ελέγχουν διαβατήρια και ταυτότητες, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα.

 

Παράλληλα, συνεχείς είναι οι υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών. Μετά την σημερινή αργία του Σαββάτου για τους Εβραίους, πολλοί εκτιμούν την έναρξη της επιχείρησης «Σιδερένιο Ξίφος» τις αμέσως επόμενες ώρες.

 Επίσκεψη πραγματοποίησε νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Νότιο Ισραήλ και αποδοκιμάστηκε από πολίτες.

Μητσοτάκης από Κάιρο: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, θα συνεισφέρουμε στις προσπάθειες για ειρήνη»

 

Δήλωση – σοκ του Υπουργού Άμυνας Ισραήλ: «Η Χεζμπολάχ συμμετέχει στην μάχη, θα πληρώσει το τίμημα»

Σε μια δήλωση – βόμβα προχώρησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

«Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να συμμετάσχει στη μάχη και πληρώνει το τίμημα γι’ αυτό και πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο. Μας περιμένουν μεγάλες προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός μίλησε στην μεραρχία και για τον πόλεμο ο οποίος μαίνεται εδώ και δύο εβδομάδες, προαναγγέλοντας την χερσαία επιχείρηση ως «μια μέρα που θα εξοντωθεί η Χαμάς».

«Ακριβώς πριν από δύο εβδομάδες άρχισε ένας πόλεμος εναντίον μας από τη Χαμάς στο νότο. Η πρόθεση αυτού του πολέμου ήταν να σκοτώσουν, να απαγάγουν, να βιάσουν και να βλάψουν παιδιά, επιζώντες του Ολοκαυτώματος και γυναίκες. Επιπλέον, καταγράφηκε από κάμερα, βιντεοσκοπήθηκε και στάλθηκε για να αποτρέψει το Ισραήλ από την οργάνωση Χαμάς. Θα αντιστρέψουμε την κλίμακα κατά 180 μοίρες, η ημέρα της επίθεσης θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που άρχισε η οριστική εξόντωση της Χαμάς».

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή συναντήθηκε με τον διοικητή της Μεραρχίας και με άλλους διοικητές και αξιωματικούς ταξιαρχιών, με επικεφαλής συμβουλίων στην περιοχή μάχης.

Το κράτος του Ισραήλ έκανε μια ανάρτηση στο Twitter/x με ένα βίντεο για τις δύο εβδομάδες πολέμου.

«Εδώ και δύο εβδομάδες η καθημερινότητά μας έγινε εφιάλτης. Για όσους από εσάς μπορεί να έχετε ξεχάσει, να μια υπενθύμιση. Για τα θύματα, τις οικογένειές μας, την ανθρωπότητα. Είναι υποχρέωσή μας να θυμόμαστε», γράφει η σχετικά ανάρτηση.

Στο βίντεο υπάρχουν εικόνες από τις θηριωδίες της Χαμάς και τα χιλιάδες θύματα.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», καταλήγει το βίντεο.

Στην αντίπερα όχθη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου ότι «δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας».

Περισσότεροι από 4.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την αντεπίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται.

Στη Γάζα έφτασε η ανθρωπιστική βοήθεια

Στο μεταξύ, νωρίτερα τέσσερα από τα είκοσι φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που εισήλθαν στην Γάζα από το πέρασμα της Ράφα έφτασαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως δήλωσε στο Reuters ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Τα τουλάχιστον 20 φορτηγά, που αναμένεται ότι θα εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας «αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% από τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχεται καθημερινά στη Γάζα για την κάλυψη υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών πριν από την πολεμική κρίση», ανέφερε μία ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Όπως έγινε γνωστό, στα φορτηγά συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα και φάρμακα, αλλά όχι καύσιμα που χρειάζονται για την επαναλειτουργία του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα.

Δείτε βίντεο:

 

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας εξέδωσε μία ανακοίνωση τονίζοντας ότι η εξαίρεση των καυσίμων από την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα, θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής.

«Κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και την Αίγυπτο να συνεργαστούν άμεσα για τον εφοδιασμό σε καύσιμα και υγειονομικό υλικό πρώτης ανάγκης, πριν χαθούν περισσότερα θύματα στα νοσοκομεία»,  ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας χαιρετίστηκε από τον ΟΗΕ τονίζοντας πως «το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο», όπως τόνισε σήμερα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για τη Σύνοδο.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό το φορτίο θα αποτελέσει την αρχή μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει για να παρασχεθούν βασικά προϊόντα — κυρίως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα– στους κατοίκους της Γάζας με ασφαλή τρόπο, χωρίς όρους και εμπόδια», πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.

Συνολικά περίπου 175 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια είναι συγκεντρωμένα εδώ και ημέρες στη Ράφα αναμένοντας το άνοιγμα του σημείου διέλευσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, του μοναδικού που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Δεκάδες κάτοικοι της Γάζας με διπλή υπηκοότητα αναμένουν στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος, ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί άδεια να φύγουν από τον θύλακα.

Δείτε βίντεο:

Δείτε επίσης:

Λευκωσία: Έκρηξη μικρής ισχύος κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ! Μία σύλληψη και τρεις προσαγωγές Σύρων!

Άνοιξε το πέρασμα στη Ράφα για την ανθρωπιστική βοήθεια!

Από Παλαιστινιακή ρουκέτα που αστόχησε η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, λέει γαλλική υπηρεσία πληροφοριών

Στο Ισραήλ επέστρεψαν οι Αμερικανίδες που ήταν όμηροι της Χαμάς – Μεσολάβησε το Κατάρ για την απελευθέρωσή τους

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This