Χωρίς κοινή δήλωση η ειρηνευτική σύνοδος του Καΐρου

Το παρασκήνιο των συνομιλιών

Must Read

Λευκός καπνός παρά την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε, δεν βγήκε…

H «Σύνοδος για την Ειρήνη» του Καΐρου ολοκληρώθηκε μεν, αλλά χωρίς τελική κοινή δήλωση από τους ηγέτες από όλο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν συζητώντας για τις εξελίξεις στο Ισραήλ.

«Μια τελική κοινή δήλωση δεν θα εκδοθεί μετά την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής του Σαββάτου στο Κάιρο λόγω διαφορών μεταξύ των αντιπροσωπειών σχετικά με την διατύπωση», είπαν στο CNN, ένας αξιωματούχος και ένας διπλωμάτης με σαφή γνώση επί του θέματος. Ένας από αυτούς δήλωσε επίσης ότι αυτό ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι συγκέντρωσε τους παγκόσμιους ηγέτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα «για να βρουν έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής τραγωδίας που εκτυλίσσεται».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συμμετείχε στη σύνοδο μαζί με εκπροσώπους από 34 χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη και διεθνείς οργανισμούς. Το Ισραήλ απουσίαζε. Ο Αμπάς υποστήριξε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ηγέτες ότι «θα παραμείνουμε στη γη μας».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, την απόρριψη του εκτοπισμού των Παλαιστινίων και μια μόνιμη λύση στη βάση της λύσης των δύο κρατών».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας (Κατρίν Κολονά) και της Γερμανίας (Αναλένα Μπέρμποκ) δήλωσαν ότι «αν και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, έχει επίσης την ευθύνη να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε «έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι μίλησε απευθείας με την ισραηλινή κυβέρνηση «για το καθήκον τους να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τη σημασία του σεβασμού της ζωής των πολιτών στη Γάζα».

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα σημείωσε ότι οι Νοτιοαφρικανοί μπορούν να ταυτιστούν με την όπως είπε «δυσχερή θέση των Παλαιστινίων στον αγώνα για την επίτευξη της ελευθερίας τους». Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα υπογράμμισε ότι «η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αφήσει τον πόλεμο να κλείσει τα παράθυρα ευκαιρίας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή». Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα κάλεσε «τον κόσμο να αποφύγει κάθε πιθανότητα περιφερειακής επέκτασης της σύγκρουσης».

ΣΥΝΟΔΟς

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This