Φιντάν: «Καταδικάζουμε τη Χαμάς, αλλά δεν τη θεωρούμε τρομοκρατική οργάνωση»

«Η Χαμάς είναι κομμάτι του παλαιστινιακού κράτους και πολιτικό κόμμα στο κρατικό σύστημα...», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Must Read

Η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, αλλά υποστηρίζει πως αποτελεί πολιτικό κόμμα και πως το Ισραήλ είναι, ουσιαστικά, εκείνο που πρέπει να κατηγορηθεί για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, για τους συνεχείς βομβαρδισμούς του αμάχων στη Γάζα.

«Από τις 7 Οκτωβρίου κι έπειτα έχει συντελεστεί μια ολοκληρωτική θηριωδία στη Γάζα. Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το γεγονός ότι όλοι στη Γάζα στοχοποιούνται ανελέητα, χωρίς να υπολογίζονται αν είναι παιδιά, ασθενείς και ηλικιωμένοι. Ακόμη και ο βομβαρδισμός νοσοκομείων, τζαμιών και εκκλησιών είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε συγκεκριμένα ο Χακάν Φιντάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών.

Πρόσθεσε δε πως «ούτε εκείνοι αναγνωρίζουν τις οργανώσεις που εμείς αναγνωρίζουμε ως τρομοκρατικές. Με τον ίδιο τρόπο, ούτε εμείς αναγνωρίζουμε τη Χαμάς. Είπαμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τη Χαμάς, η οποία είναι κομμάτι του παλαιστινιακού κράτους και πολιτικό κόμμα στο κρατικό σύστημα, ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη δολοφονία αμάχων, αντίθετα, έχουμε πει ότι την καταδικάζουμε από την αρχή», επισημαίνοντας πως η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ συνέταιρος στα εγκλήματα που γίνονται στη Γάζα.

«Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τον πιο σοβαρό τρόπο. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε αυτή τη σκληρότητα. Όλοι όσοι έχουν λίγη συνείδηση και σέβονται την ανθρώπινη ζωή και πιστεύουν πραγματικά στα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να σταματήσουν αυτή τη θηριωδία. Όσοι δεν υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στη δολοφονία αθώων πολιτών και όσοι υποστηρίζουν άνευ όρων τα εγκλήματα του Ισραήλ γίνονται συνένοχοι σε αυτή τη σκληρότητα. Δεν υπήρξαμε ποτέ συνέταιροι στην τυραννία και δεν θα γίνουμε ποτέ. Αυτοί που ανέχονται σήμερα την εκδίωξη των Παλαιστινίων από την ίδια τους τη γη, δεν μπορούν αύριο να μιλούν για το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Το Ισραήλ πρέπει να ακούσει την ειρήνη

«Αυτό που ζητάμε από το Ισραήλ είναι να ακούσει την ειρήνη. Όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Από εδώ και πέρα, θα υπάρξει είτε ένας μεγάλος πόλεμος που θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, είτε μια μεγάλη Ειρήνη. Η προτίμηση της Τουρκίας είναι η ειρήνη. Το Ισραήλ πρέπει να κάνει μια επιλογή. Η αγνόηση της ύπαρξης των Παλαιστινίων, η αγνόηση των δικαιωμάτων τους, η τυραννία και οι διώξεις δεν έφεραν και δεν θα φέρουν την ειρήνη στο Ισραήλ. Αν το Ισραήλ θέλει να έχει ειρήνη και ασφάλεια, πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζήσουν στο δικό τους κράτος στη δική τους γη. Αν το Ισραήλ δεν το κάνει αυτό, θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον και ένα σπιράλ βίας που κάθε φορά θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο», προειδοποίησε στη συνέχεια ο Χακάν Φιντάν, υποστηρίζοντας ότι η εξάπλωση της κρίσης πρέπει να αποτραπεί, για να μην υπάρξουν χειρότερες εξελίξεις.

«Εμείς ως Τουρκία, σεβόμαστε όλα τα μέρη, συμβουλεύουμε όλους τους φορείς να μην γίνονται συνένοχοι στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ με το πρόσχημα της αλληλεγγύης. Πρέπει να αποτρέψουμε την εξάπλωση της κρίσης. Διαφορετικά, μπορεί να γίνουμε μάρτυρες πολύ χειρότερων εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί λύση είναι μέσω της σύστασης ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, ενιαίου παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του ‘67 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η αντίληψη διέπει την πρότασή μας για έναν μηχανισμό εγγυήσεων. Η εγκαθίδρυση μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα αποτελέσει την αρχή και την ελπίδα για την επίλυση κι ορισμένων άλλων προβλημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο», κατέληξε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This