Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Μέση Ανατολή: Κλιμακώνει την επίθεση το Ισραήλ

Η Γάζα γίνεται «νεκροταφείο παιδιών» με τις ανθρώπινες απώλειες να ξεπερνούν τις 10.000. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει καμία κατάπαυση πυρός αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι

Must Read

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην περιοχή της Γάζας.

«Αναπόφευκτο» μοιάζει το «τελικό χτύπημα» του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομεία και τούνελ, στρατηγικές θέσεις, σύμφωνα με τον IDF της Χαμάς, με τους νεκρούς Παλαιστίνιους στην περιοχή να έχουν φτάσει τους 10.022 από το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου. Ο Νετανιάχου ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι. «Καταστρέψαμε ισραηλινά άρματα μάχης» ισχυρίζεται από την πλευρά της η Χαμάς, που ανακοίνωσε 200 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο.

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ θα έχει τη συνολική ευθύνη ασφάλειας για τη Γάζα όταν εξοντωθεί η Χαμάς»

Συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News παραχώρησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, και όπως είπε η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, ο κ. Νετανιάχου απάντησε: «αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς». «Το Ισραήλ θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε. «Καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», επέμεινε. Στην ίδια συνέντευξη, απέρριψε για ακόμη μια φορά την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εάν προηγουμένως δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεση η οποία πυροδότησε αυτόν τον πόλεμο. «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», είπε, την ίδια ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση να τερματιστεί «ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα», που έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο παιδιών».

 

 

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έχει καταλάβει ένα συγκρότημα μαχητώνκαι είναι έτοιμος να επιτεθεί σε μαχητές που κρύβονται σε μία υπόγεια σήραγγα. «Όσο περνούν οι μέρες οι μαχητές της Χαμάς θα ξεμένουν από τρόφιμα, από οπλισμό και οξυγόνο, θα αναγκαστούν να βγουν προς τα έξω και εκεί θα βρισκόμαστε εμείς. Γνωρίζουμε πού είναι τα τούνελ» είπε στην ΕΡΤ στέλεχος του ισραηλινού στρατού. Την ίδια ώρα, ισραηλινό χτύπημα έπληξε την οροφή του νοσοκομείου Σίφα στη Γάζα, σκοτώνοντας έναν αριθμό εκτοπισμένων που είχαν βρει καταφύγιο στον τελευταίο όροφο του και καταστρέφοντας ηλιακούς συλλέκτες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής όλων των νοσοκομείων στη Γάζα. Τα πάνελ βοηθούν στη διατήρηση της ισχύος στην εγκατάσταση, η οποία έχει περιοριστεί στη χρήση μιας γεννήτριας λόγω έλλειψης καυσίμων.

 

 

Παλαιστίνιοι που κατέφυγαν προς τα νότια τη Δευτέρα ανέφεραν σφοδρό ισραηλινό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι. Είπαν ότι ο ισραηλινός στρατός σφυροκόπησε τον καταυλισμό και την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα κατά τη διάρκεια ενός μπλακ άουτ επικοινωνιών. «Σφυροκόπησαν τον καταυλισμό όλη τη νύχτα. Τα κτίρια του νοσοκομείου έτρεμαν όλη τη νύχτα και αρχίσαμε να δεχόμαστε πτώματα και τραυματίες. Ήταν φρικτό», είπε ένας γιατρός στο Associated Press. Από την επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές σκότωσαν 1.400 ανθρώπους και έπιασαν 240 ομήρους, το Ισραήλ βομβάρδισε τον θύλακα σε μια επίθεση που σκότωσε περισσότερους από 10.000 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 4.100 παιδιών.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν απορρίψει τις αυξανόμενες εκκλήσεις για διακοπή της μάχης. Το Ισραήλ λέει ότι οι όμηροι πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν. Η Χαμάς λέει ότι δεν θα τους απελευθερώσει ούτε θα σταματήσει να πολεμά όσο είναι η Γάζα υπό πολιορκία. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι μια γενική κατάπαυση του πυρός θα εμπόδιζε την πολεμική προσπάθεια της χώρας του, αλλά η διακοπή των μαχών για ανθρωπιστικούς λόγους, μια ιδέα που υποστηρίζεται από τον κορυφαίο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα συνεχίσει να εξετάζεται με βάση τις περιστάσεις. «Όσον αφορά τις μικρές τακτικές παύσεις – μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί – τις είχαμε και στο παρελθόν. Υποθέτω ότι θα ελέγξουμε την τις περιστάσεις προκειμένου να μπορέσουν τα ανθρωπιστικά αγαθά να εισέλθουν, ή οι όμηροί μας, μεμονωμένοι όμηροι, να φύγουν», δήλωσε ο Νετανιάχου στο ABC News τη Δευτέρα. «Αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει γενική κατάπαυση του πυρός» σημείωσε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε τέτοιες παύσεις και πιθανές απελευθερώσεις ομήρων σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου τη Δευτέρα, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του στο Ισραήλ ενώ τόνισε ότι πρέπει να προστατεύει τους αμάχους, είπε ο Λευκός Οίκος. Όπως το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον φοβάται ότι η Χαμάς θα εκμεταλλευτεί μια πλήρη κατάπαυση του πυρός για ανασυγκρότηση. Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν δηλώσει ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τους τραυματίες, ενώ τα τρόφιμα και το καθαρό νερό τελειώνουν με τις παραδόσεις βοήθειας να μην επαρκούν σχεδόν καθόλου. «Χρειαζόμαστε μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Έχουν περάσει 30 ημέρες. Φτάνει πια. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα» ανέφερε μια δήλωση από τους επικεφαλής πολλών οργάνων των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα βίντεο με τανκς που κινούνται σε βομβαρδισμένους δρόμους και ομάδες στρατευμάτων που κινούνται με τα πόδια. Λέει ότι έχει περικυκλώσει την πόλη της Γάζας, αποκόπτοντας τα βόρεια τμήματα της στενής παράκτιας λωρίδας από το νότο. Σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος αντιπτέραρχος Ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι τα στρατεύματα κυνηγούσαν διοικητές της Χαμάς. «Η εξουδετέρωση της διοίκησης πεδίου της Χαμάς σημαντικά υπονομεύει τις δυνατότητες της Χαμάς να πραγματοποιεί αντεπιθέσεις», δήλωσε ο Χαγκάρι. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Γάζα μετατρέπεται σε «νεκροταφείο για τα παιδιά», καλώντας για μια επείγουσα κατάπαυση του πυρός.

 

 

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περισσότεροι από 140 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη βία και τις ισραηλινές επιδρομές. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από αυτούς στις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 1.100 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα από την Τετάρτη στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ με τη Χαμάς.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This