Γερό ράπισμα του οίκου Moody’s στην κυβέρνηση Μπάιντεν – Αντιδράσεις για την υποβάθμιση του αξιόχρεου

Ο οίκος υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου των ΗΠΑ σε «αρνητική»

Must Read

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s μείωσε την προοπτική του για το χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης  σε «αρνητική», από «σταθερή», επικαλούμενος στην έκθεσή του, το κόστος της αύξησης των επιτοκίων και της πολιτικής πόλωσης στο Κογκρέσο.

Ο Moody’s διατήρησε την κορυφαία αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας τριπλού Α για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, αν και είναι ο τελευταίος από τους τρεις μεγάλους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που το κάνει.

Η Fitch Ratings μείωσε την αξιολόγησή της σε AA+ από AAA τον Αύγουστο και η Standard and Poor’s είχε υποβαθμίσει τις ΗΠΑ το 2011.

Μια μειωμένη προοπτική, ωστόσο, αυξάνει τον κίνδυνο ο Moody’s να αφαιρέσει τελικά την αξιολόγηση τριπλού Α και από τις ΗΠΑ. Μια χαμηλότερη βαθμολογία για το χρέος των ΗΠΑ θα μπορούσε να κοστίσει στους φορολογούμενους, εάν οδηγήσει τους δανειολήπτες να ζητήσουν υψηλότερα επιτόκια σε γραμμάτια και χαρτονομίσματα του Δημοσίου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί σημαντικά από τον Ιούλιο, από περίπου 3,9% σε 4,6% την Παρασκευή, μια ασυνήθιστα απότομη άνοδο.

Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς είπαν ότι η υποβάθμιση του Αυγούστου από τον Fitch μπορεί να συνέβαλε σε αυτήν την αύξηση, αν και οι περισσότεροι επισημαίνουν άλλους παράγοντες ως κυριότερους, όπως τη δέσμευση της Federal Reserve να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς σε υψηλό 22 ετών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Στο πλαίσιο των υψηλότερων επιτοκίων, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τη μείωση των κρατικών δαπανών ή την αύξηση των εσόδων, η Moody’s αναμένει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν πολύ μεγάλα, αποδυναμώνοντας σημαντικά την προσιτότητα του χρέους», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Κυβερνητική ενόχληση

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επέκρινε σφοδρά την απόφαση του οίκου Moody’s.

«Ενώ η δήλωση του Moody’s διατηρεί την αξιολόγηση Aaa των Ηνωμένων Πολιτειών, διαφωνούμε με τη στροφή προς μια αρνητική προοπτική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ουάλι Αντέγεμο. «Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και οι τίτλοι του Δημοσίου είναι το κατεξοχήν ασφαλές και ρευστό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «ακόμη μια συνέπεια του εξτρεμισμού και της δυσλειτουργίας των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο».

Οι Ρεπουμπλικάνοι  (ελέγχουν οριακά τη Βουλή των Αντιπροσώπων) σήμερα θα παρουσιάσουν ένα προσωρινό μέτρο για την αποτροπή του shutdown (αναστολή της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών) καθώς τα τρέχοντα περιθώρια χρηματοδότησής τους εξαντλούνται στις 17 Νοεμβρίου.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εκτινάχθηκε στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 1,38 τρισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.

Τι λένε οι ειδικοί

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι με τα επιτόκια να κινούνται υψηλότερα, το κόστος των τόκων για το εθνικό χρέος θα καταναλώσει ένα αυξανόμενο μερίδιο των φορολογικών εσόδων.

Ξεχωριστά, νομοθέτες του Κογκρέσου έφυγαν από την Ουάσιγκτον για το Σαββατοκύριακο χωρίς σχέδιο για να αποφύγουν ένα πιθανό κλείσιμο της κυβέρνησης που θα μπορούσε να συμβεί έως τις 17 Νοεμβρίου. Ο οίκος Moody’s ανέφερε τη δυσλειτουργία του Κογκρέσου ως έναν από τους λόγους που μείωσε τις προοπτικές της για το χρέος των ΗΠΑ.

«Πρόσφατα, πολλά γεγονότα κατέδειξαν το βάθος των πολιτικών διχασμών στις ΗΠΑ: ανανεωμένο όριο χρέους, η πρώτη αποπομπή Προέδρου της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ, η παρατεταμένη αδυναμία του Κογκρέσου να επιλέξει νέο Πρόεδρο της Βουλής και αυξημένες απειλές για άλλη μερική κλείσιμο της κυβέρνησης», ανέφερε στην έκθεσή του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This