Φονικές μάχες για τον έλεγχο της Γάζας: Στο επίκεντρο των επιθέσεων προσφυγικοί καταυλισμοί και νοσοκομεία

Νεκρές νοσοκόμες, ασθενείς και πρόωρα μωρά - Ισραήλ: «Δεν κάνει πίσω για τον έλεγχο της περιοχής παρά τις διεθνείς πιέσεις»

Must Read

Συνεχίζεται η αιματοχυσία για τον έλεγχο της Γάζας, προσφυγικούς καταυλισμούς και νοσοκομεία να βρίσκονται στο επίκεντρο των επιθέσεων.

Νεκρές τρεις νοσοκόμες  

Την ίδια ώρα, εκτός λειτουργίας τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της περιοχής. Στο κενό οι εκκλήσεις για εκεχειρίαΔεν έχει τέλος το δράμα των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα που προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών χωρίς βασικές παροχές υγείας. Άνευ προηγουμένου η ανθρωπιστική καταστροφή στη βόρεια Γάζα, με τα νοσοκομεία να έχουν μπει στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι ακόμα και τραυματίες προσπαθούν να φύγουν προς τα νότια, χωρίς πρόσβαση σε βασικές προμήθειες. Εικόνες που θυμίζουν τη Νάκμπα, την αναγκαστική μετακίνηση χιλιάδων Παλαιστινίων από τα εδάφη τους το 1948, κατακλύζουν τα διεθνή ΜΜΕ όσο οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός πέφτουν στο κενό. Η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις στη Γάζα – παρά τη διεθνή πίεση – χωρίς ωστόσο να φαίνεται να έχει ένα ρεαλιστικό σενάριο απεμπλοκής.

 

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε πως οι Αμερικανοί πρέπει να θεωρήσουν τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Χαμάς και «δικό τους». «Δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος, είναι και δικός σας», είπε ο κ. Νετανιάχου. «Είναι πόλεμος του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η «μάστιγα» της Χαμάς, αν δεν νικηθεί από το Ισραήλ θα εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: «θα γίνετε οι επόμενοι». Τρεις νοσοκόμες φέρονται να έχουν σκοτωθεί στο νοσοκομείο Αλ Σίφατης Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Δώδεκα ασθενείς, μεταξύ των οποίων δύο πρόωρα μωρά, έχουν επίσης πεθάνει στο νοσοκομείο από τότε που ξεκίνησε η διακοπή ρεύματος στις 11 Νοεμβρίου, ανέφερε ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με αναφορές του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, ένα τρίτο πρόωρο μωρό πέθανε επίσης. Τις πληροφορίες μοιράστηκε η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ. Ο υπουργός Υγείας της Γάζας Μάι αλ-Κάιλα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι το νοσοκομειακό προσωπικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα αγωνίζεται να θάψει τα λείψανα τουλάχιστον 100 ανθρώπων που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του πολιορκημένου θύλακα. Το Νοσοκομείο έχει ήδη κλείσει τις πόρτες του σε νέους ασθενείς. Σύμφωνα με αναφορές, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές έχουν πυροβολήσει οποιονδήποτε κοντά στο νοσοκομείο. Η Χαμάς διέψευσε το βράδυ της Κυριακής ότι αρνήθηκε να παραλάβει 300 λίτρα καυσίμων από το Ισραήλ που προορίζονταν για χρήση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας. «Η προσφορά υποτιμά τον πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών που είναι παγιδευμένοι μέσα χωρίς νερό, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα. Η ποσότητα των καυσίμων δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες του νοσοκομείου για περισσότερα από 30 λεπτά» ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

 

 

Ο επικεφαλής του νοσοκομείου Καμάλ Αντβάν στη βόρεια Γάζα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι η κύρια γεννήτρια της εγκατάστασης ξέμεινε από καύσιμα, αναγκάζοντας το νοσοκομείο να διακόψει τη λειτουργία του. Εκτός από τους ασθενείς του, το νοσοκομείο στεγάζει επίσης περισσότερους από 5.000 εκτοπισμένους. Είπε ότι παρά τους φόβους ότι θα χτυπηθούν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, κανένας από τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να απομακρυνθεί προς το νότο λόγω της έλλειψης ασφάλειας. Απίστευτες ζημιές έχουν προκληθεί σε τέσσερα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας: Αλ Σίφα, Αλ Γκοντς, το ιορδανικό νοσοκομείο, το ινδονησιακό νοσοκομείο στο Μπέιτ Λαχία. Ο απολογισμός των 11.078 νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα ήταν ακριβής στις 10 Νοεμβρίου στις 14:00 (12:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στην τελευταία της ενημέρωση. Κατά μέσο όρο, οι ισραηλινές επιθέσεις σκοτώνουν 320 ανθρώπους κάθε μέρα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

 

Εξάλλου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δύο ακόμη στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς σε 44. Εν τω μεταξύ, ένας στρατιώτης της μονάδας σκύλων Oketz τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μαχών στη Γάζα χθες. Την ίδια ώρα, ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στο X έδειχνε τις ισραηλινές δυνάμεις να εισβάλλουν στην πόλη Γιάτα στην επαρχία της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στο βίντεο φαίνεται επίσης ένα τεθωρακισμένο όχημα με ισραηλινή σημαία δίπλα στους βαριά οπλισμένους στρατιώτες. Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 185 Παλαιστίνιους και τραυματίσει 2.500 σε περισσότερο από ένα μήνα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε νωρίς τη Δευτέρα από το Al Jazeera Arabic στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X κατέγραψε τη στιγμή που ένας εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε δίπλα σε ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα καθώς οι δυνάμεις του πραγματοποιούσαν νέα επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

 

Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος των συνόρων τόνισε στο CNN ότι τουλάχιστον 826 ξένοι υπήκοοι έφυγαν από τη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή μέσω του περάσματος της Ράφα. Το αμερικανικό καλωδιακό δίκτυο ειδήσεων επικαλείται επίσης έναν Αιγύπτιο κυβερνητικό αξιωματούχο που είπε ότι εννέα τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι πέρασαν τη Ράφα. Η Νέα Ζηλανδία ανέφερε επίσης ότι 11 πολίτες της έφυγαν από τη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας και εισήλθαν στην Αίγυπτο μέσω της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα.

 

 

Διαβάστε ακόμα: 

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ έπληξαν εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία

Σώοι στην Αίγυπτο οι Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στη μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα

Το Ισραήλ καλεί τους κατοίκους στο νότιο Λίβανο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους! 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This