Κομισιόν: Κατά 13% λιγότερο από τους άνδρες αμείβονται οι γυναίκες στην ΕΕ για την ίδια εργασία

Η «Ημέρα Ίσης Αμοιβής» είναι αύριο 15 Νοεμβρίου

Must Read

Με αφορμή την «Ημέρα Ίσης Αμοιβής», αύριο 15 Νοεμβρίου, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως παρά το γεγονός ότι η ίση αμοιβή των δύο φύλων κατοχυρώνεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι γυναίκες στην EE αμείβονται κατά 13% λιγότερο από τους άνδρες για εργασία ίσης αξίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι γυναίκες στην ΕΕ συνεχίζουν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες με το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ να ανέρχεται στο 13%». Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η πρόοδος για την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων παραμένει στάσιμη εφέτος και είναι αργή με την πάροδο των ετών.

Τον περασμένο Ιούνιο τέθηκε σε ισχύ η Οδηγία για την διαφάνεια των αμοιβών και βάσει αυτού του νέου νόμου, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιβάλουν το δικαίωμά τους σε ίση αμοιβή για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας, τονίζει η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία «το κλειδί είναι η διαφάνεια».

Η Οδηγία αυτή θέτει ένα σαφές πλαίσιο για την εφαρμογή της έννοιας της «εργασίας ίσης αξίας» και κριτήρια που περιλαμβάνουν δεξιότητες, προσπάθεια, υπευθυνότητα και συνθήκες εργασίας, και βοηθά τους εργαζομένους να εντοπίσουν τις μισθολογικές διακρίσεις και να τις αμφισβητήσουν. Τα κράτη μέλη έχουν στην διάθεσή τους 3 χρόνια για να μεταφέρουν την Οδηγία αυτή στο εθνικό τους Δίκαιο.

Το δικαίωμα στην ίση αμοιβή γυναικών και ανδρών για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ από την Συνθήκη της Ρώμης το 1957.

Τέλος, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η «Ημέρα Ίσης Αμοιβής» (15 Νοεμβρίου εφέτος) σηματοδοτεί την ημερομηνία που συμβολίζει πόσες επιπλέον ημέρες πρέπει να εργαστούν οι γυναίκες μέχρι το τέλος του έτους για να κερδίσουν όσα κέρδισαν οι άνδρες την ίδια χρονιά

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This