Ανησυχία στην διεθνή κοινότητα για την ιλαρά: Αυξάνονται με φρενήρεις ρυθμούς οι θάνατοι

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του ΠΟΥ

Must Read

Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς η ραγδαία εξάπλωση που παρουσίασε το 2022 η ιλαρά. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα προκάλεσαν αναρίθμητους θανάτους.

Ενδεικτική είναι η νέα έκθεση που δημοσίευσαν, μέσω της οποίας αποκαλύπτουν ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 18% σε έναν χρόνο. Έτσι, από 7,8 εκατομμύρια έφτασαν στα 9,2 εκατομμύρια. Αντίστοιχα οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 43% μεταξύ 2021 και 2022, από 95.000 σε 136.200. Μάλιστα, τα θύματα της ιλαράς ήταν στην πλειονότητά τους παιδιά.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού το παγκόσμιο επίπεδο εμβολιασμού των παιδιών για την ιλαρά βρισκόταν σε ικανοποιητικό επίπεδο, αφού είχε εμβολιαστεί το 86% των παιδιών σε όλο τον κόσμο, έναντι του 72% που ήταν το 2000.

Ωστόσο, σο 2021 το ποσοστό του εμβολιασμού μειώθηκε στο 81%. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, αναφέρουν οι ειδικοί. Βέβαια, το 2022 το ποσοστό των εμβολιασμών στα μικρά παιδιά αυξήθηκε σε 83%, αλλά και πάλι είναι χαμηλό. Ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι μειωμένοι εμβολιασμοί της περιόδου 2020-2022 έχουν αφήσει εκατομμύρια παιδιά απροστάτευτα απέναντι στην ιλαρά.

«Δεν ήταν απρόσμενο»

«Η αύξηση στις επιδημίες και στους θανάτους από ιλαρά είναι ιλιγγιώδης. Δυστυχώς όμως δεν ήταν απρόσμενη, δεδομένης της μείωσης των ποσοστών εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Dr. John Vertefeuille, διευθυντής του Τομέος Παγκόσμιου Εμβολιασμού των CDC.

Ο ίδιος επεσήμανε πως το ποσοστό του εμβολιασμού των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι απελπιστικά χαμηλό. Κατά μέσον όρο είναι 66%, έναντι του 95% που απαιτείται για να αποτρέπονται οι επιδημίες. «Αυτό είναι ένα καμπανάκι κινδύνου για άμεση δράση σε όλες τις χώρες», τόνισε από την πλευρά της, η διευθύντρια Εμβολιασμών του ΠΟΥ Dr. Kate O’Brien.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This