«Χτυπήθηκε» σχολείο-καταφύγιο στη νότια Γάζα με πολλούς νεκρούς: Στα χέρια των ισραηλινών δυνάμεων ο καταυλισμός Αλ Σάτι

Must Read

Μετά από σκληρές μάχες και ανελέητες επιθέσεις ο καταυλισμός Αλ Σάτι βρίσκεται πλέον στα χέρια των ισραηλινών δυνάμεων, εκεί όπου φιλοξενούνταν πολλοί εκτοπισμένοι. Μάλιστα, σύμφωνα με τη στρατιωτική ηγεσία αποτελεί βάση των ενόπλων της Χαμάς και το κύριο ορμητήριο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

 

 

Σύμφωνα με το Al Jazeera μεγάλος είναι ο αριθμός νεκρών και τραυματιών μετά από ισραηλινό χτύπημα με στόχο το σχολείο al-Falah, το οποίο στεγάζει χιλιάδες εκτοπισμένους, στη συνοικία al-Zaytoun, νότια της πόλης της Γάζας. Οι επιχειρήσεις κλιμακώνονται στο σημείο, μπαίνοντας στο στόχαστρο τόσο η νότια Γάζα όσο και η Δυτική Όχθη. Την ίδια ώρα, δύο φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στην Συρία, που έθεσαν στο στόχαστρο αποθήκη όπλων της λιβανικής Χεζμπολάχ και άλλες εγκαταστάσεις κοντά στην Δαμασκό, σύμφωνα με μια ΜΚΟ. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας έκανε λόγο από την πλευρά του για «υλικές ζημιές» από αυτά τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, προσθέτοντας πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε κάποιους από τους πυραύλους.

 

 

Η υγειονομική κρίση στη Γάζα γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα καθώς το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις σε νοσοκομεία, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιούνται από τη Χαμάςως ορμητήρια. Οι επιδημίες και η πείνα καραδοκούν στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας που για πάνω από 40 μέρες υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς. Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ επεκτείνονται στη νότια Γάζα που δόθηκε εντολή εκκένωσης πόλεων όπως και στη Δυτική Όχθη με ολονύχτιες επιδρομές στην Τζενίν. Η διεθνής πίεση στο Τελ Αβίβ αυξάνεται αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης.

 

 

Ο τρίχρονος Αχμάντ επιβίωσε από τρεις βομβαρδισμούς αλλά έχασε όλη την οικογένειά του. Ο Ahmad Shabat, ο οποίος επέζησε από τρεις διαφορετικές ισραηλινές επιθέσεις, έχασε τους γονείς και τα τέσσερα αδέλφια του στην πρώτη επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια τον φρόντιζαν οι συγγενείς του πατέρα του μέχρι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη συνοικία Sheikh Radwan της Γάζας. Μετά από αυτό, ο Shabat, μαζί με τον επιζώντα θείο του, φιλοξενήθηκε σε σχολείο στον ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat. Εκεί, ο Shabat υπέστη τραυματισμό στο πόδι και ο θείος του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης. Ο Shabat νοσηλεύεται τώρα στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Al-Aqsa στο Deir el-Balah.

 

 

Συναγερμός από ΠΟΥ για την εξάπλωση ασθενειών 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για την εξάπλωση των ασθενειών στη Γάζα, καθώς οι εβδομαδιαίοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό να συνωστίζεται σε καταφύγια με λιγοστά τρόφιμα και νερό. «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξάπλωση των ασθενειών όταν φτάσει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Richard Peeperkorn, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Είπε ότι περισσότερα από 70.000 κρούσματα οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων και πάνω από 44.000 κρούσματα διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.

Επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο σε απάντηση πυρών

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων «τρομοκρατικών υποδομών, αποθηκών όπλων και διαφόρων στρατιωτικών δομών. Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης στην περιοχή από την οποία εκτοξεύθηκε νωρίτερα την Παρασκευή αντιαρματικός πύραυλος προς τη Μαλκίγια».

Υπό κράτηση και ανάκριση τα πληρώματα των ασθενοφόρων  

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PCRS) αναφέρει ότι πληρώματα ασθενοφόρων κρατήθηκαν και ερευνήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα στην Τζενίν. Πρόσθεσαν ότι έτσι εμπόδισαν «το πλήρωμα να βοηθήσει τους τραυματίες και να μεταφέρει ασθενείς». Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αντάλλαξε πυρά με Παλαιστίνιους μαχητές που – κατά τον ισχυρισμό του-  χρησιμοποίησαν ασθενοφόρα για να διαφύγουν προς το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα. Ο στρατός πρόσθεσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή.

Η βουλευτής Mary Lou MacDonald, επικεφαλής του κόμματος Sinn Fein της Ιρλανδίας, κάλεσε την κυβέρνησή της να προσαγάγει το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να διερευνήσει τις ενέργειές του στη Γάζα. Είπε επίσης ότι η Ιρλανδία πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός. «Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για το διεθνές δίκαιο. Γιατί; Επειδή το Ισραήλ δεν λογοδοτεί ποτέ», δήλωσε η ίδια. Παράλληλα, η Χεζμπολάχ δήλωσε την Παρασκευή ότι εκτόξευσε έναν αντιαρματικό πύραυλο προς ένα φυλάκιο των IDF στη Μαλκίγια, στο βόρειο Ισραήλ. Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι τα πυρά εκτοξεύτηκαν εναντίον των στρατευμάτων.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Το πτώμα μιας στρατιώτη, ομήρου της Χαμάς εντοπίστηκε στη Γάζα – Νετανιάχου: «Κάθε θάνατος αμάχου είναι τραγωδία»

Συνεχίζεται η επιχείρηση στο Αλ Σίφα: Στο στόχαστρο τα νοσοκομεία της Γάζας – Πλήγματα σε «ανώτερα» στελέχη της Χαμάς  

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This