Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο μίλησε ο Ερντογάν – Τι αποκάλυψε για τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη

Κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στο αεροσκάφος - Τι είπε για Eurofighter

Must Read

Όπως το συνηθίζει έπειτα από επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημερώνει για τα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν. Κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο μίλησε μέσα στο αεροσκάφος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ορίζοντα την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, την 7η Δεκεμβρίου.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα» ανέφερε αρχικά ο Ερντογάν και ζήτησε ο διάλογος να διεξάγεται σε διμερές επίπεδο, χωρίς την ανάμειξη τρίτων χωρών. Ευχήθηκε, επίσης, να ξεκινήσει μια νέα διμερής διαδικασία καθώς είναι φυσιολογικό ως δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή τα συμφέροντά τους να είναι προς την ίδια κατεύθυνση και τόνισε: «Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ένα βήμα έκπληξη για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφορικά με την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη» ο Ερντογάν απάντησε ως εξής:

«Θα τα συζητήσουμε στην Διάσκεψη Συνεργασίας που θα έχουμε. Ελπίζω ότι θα γίνουν ακριβώς όπως τα είπε και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο. Εύχομαι να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους. Πρώτα ο Θεός, θα κάνουμε αυτό το βήμα.

Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες στην περιοχή είναι φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στον διάλογο. Ως χώρες της περιοχής, αν αποκλείσουμε από την διαδικασία τρίτες χώρες που προσεγγίζουν το θέμα με την λογική του κέρδους και του παζαριού, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε».

Για τα Eurofighter

Στην ερώτηση: «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι μπορεί να ενδιαφέρεστε για Eurofighter. Ποιες είναι οι απόψεις σας μετά τη συνέντευξη Τύπου;» ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε:

«Είδατε τι μας είπε ένα δημοσιογράφος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο. Αυτή είναι η άποψή τους. Αλλά ο καγκελάριος δεν αναφέρθηκε καθόλου σε αυτό το θέμα. Με άλλα λόγια, δεν σχολίασε αν θα δώσουμε Eurofighter ή όχι. Έχουμε ήδη δώσει την απάντησή μας ξεκάθαρα. Αν μας δώσουν αυτά τα αεροσκάφη, μας τα ‘δωσαν, αν όχι, δεν έχουμε άλλη πόρτα να χτυπήσουμε; Πάρα πολλές.

Εδώ, ξέρετε τι βήματα έγιναν πριν από τους S-400 στα συστήματα αεράμυνας; Η Αμερική δεν έδωσε τα συστήματα αεράμυνας που έπρεπε να δώσει, οπότε αγοράσαμε S-400 από τη Ρωσία. Κι αυτή τη στιγμή έχουμε S-400. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε την πορεία μας δυνατά. Βρισκόμαστε στον δρόμο για να γίνουμε μια χώρα που παράγει και χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα. Λαμβάνουμε επίσης μέτρα για να καλύψουμε μόνιμα τις ανάγκες μας όσον αφορά στα μαχητικά αεροσκάφη».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Επί του παρόντος, τα μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη είναι το ισχυρότερο όπλο μας. Άλλωστε και το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σε καλή θέση».

Πηγή φωτό: Twitter Erdogan

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This