Γκερτ Βίλντερς: Ο «Ολλανδός Τραμπ» που προκάλεσε… ηλεκτροσόκ στην Ευρώπη!

Παρά τον θρίαμβο της ακροδεξιάς στην Ολλανδία, ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι δύσκολη εξίσωση - Όλα τα σενάρια

Must Read

Η «βόμβα» που πυροδοτήθηκε στις χθεσινές εκλογές στην Ολλανδία, οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος PVV, Γκερτ Βίλντερς, δεν αποκλείεται να προκαλέσει αλυσιδωτές εκρήξεις στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, σε μια σαφή αντίδραση των πολιτών στις αδιέξοδες και ανούσιες πολιτικές που ακολουθούνται στην ΕΕ, κυρίως σε ότι αφορά το μεταναστευτικό.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Euronews, για μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές ανατροπές στην Ολλανδία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Μπορεί βέβαια η νίκη του PVV να… ανοίγει την όρεξη των εθνικιστών της ΕΕ να δουν μια επιστροφή στις «εθνικές ταυτότητες», αλλά γεγονός παραμένει ότι η πιθανότητα ο Βίλντερς να ηγηθεί της Ολλανδίας, παραμένει περίπλοκη.

Σύμφωνα με τα exit polls, το ακροδεξιό PVV λαμβάνει 37 έδρες από τις 150 του ολλανδικού κοινοβουλίου και ακολουθεί ο συνασπισμός σοσιαλιστικών και πράσινων κομμάτων του πρώην Επιτρόπου της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς (PvdA/GL), ο οποίος παίρνει 25 έδρες.

Ο Βίλντερς σχολιάζοντας το αποτέλεσμα είπε χθες ότι το PVV «δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί», επιβεβαιώνοντας ότι «θα κυβερνήσουμε. Μια τέτοια μεγάλη νίκη πρέπει να γίνει σεβαστή. Αυτό λένε οι ψηφοφόροι, το θέλουν αλλιώς. Θα ήταν πολύ αντιδημοκρατικό αν οι ψηφοφόροι έμειναν έξω», είπε.

Αν επιβεβαιωθεί από τα οριστικά αποτελέσματα, η νίκη του Βίλντερς σηματοδοτεί μια έντονη στροφή προς τα δεξιά, η οποία γίνεται ήδη δεκτή με ανησυχία από τις Βρυξέλλες: το PVV έχει δεσμευθεί, μεταξύ άλλων, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή, ή όχι της Ολλανδίας στην ΕΕ.

Και τώρα τι;

Σε ανάλυσή της η Euractiv για την επόμενη μέρα στην Ολλανδία και τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, αναφέρει πως υπάρχουν δύο επιλογές:

  • Είτε η φιλελεύθερη VVD, η κεντροδεξιά NSC και η ακροδεξιά PVV να σχηματίσουν έναν δεξιό συνασπισμό – ίσως με την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων όπως το BBB των αγροτών –ή,
  • οι προσπάθειες του μπλοκ PvdA/GL του Τίμερμανς να κυβερνήσει με το NSC και το VVD, μαζί με το φιλελεύθερο D66.

Τις προσεχείς ημέρες (σε μια εβδομάδα το πολύ), θα γίνει κοινοβουλευτική συζήτηση υπό τις νέες έδρες πια, για να συζητηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα, όπου όλα τα κόμματα θα ορίσουν έναν μεσολαβητή για τις συνομιλίες και τη διερεύνηση βιώσιμων συνασπισμών.

Κατόπιν, ο διαμεσολαβητής που έχει επιλεγεί, θα προτείνει έναν συνασπισμό και το κοινοβούλιο θα επιλέξει και θα διορίσει έναν από τους αρχηγούς των κομμάτων ως νέο πρωθυπουργό, ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Όπως αναφέρει η Euractiv, ενώ όλα είναι ανοιχτά και καμία πόρτα δεν έχει κλείσει -και στις δύο περιπτώσεις- οι αντίθετες απόψεις όλων των κομμάτων για βασικά θέματα σημαίνουν σκληρές συνομιλίες συνασπισμού – και σκληρή διακυβέρνηση μετά από αυτό.

Το VVD έδειξε ανοιχτό να συνεργαστεί με την ακροδεξιά, αλλά η τουρκικής καταγωγής αρχηγός του κόμματος, Ντιλάν Γεσιλγκόζ, δήλωσε την Τρίτη (πριν τις εκλογές) ότι δεν θα υποστηρίξει τον Βίλντερς ως πρωθυπουργό λόγω των ακραίων απόψεών του.

Ο ηγέτης του NSC, Πέτερ Ομζίγκτ, έχει πει επανειλημμένα ότι το κόμμα του δεν θα συνεργαστεί με το PVV λόγω της αντι-ισλαμικής και αντιμεταναστευτικής στάσης του. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει αποκλειστεί.

Ο Ομζίγκτ λέει ότι θέλει να είναι στο νέο υπουργικό συμβούλιο, αλλά αναγνωρίζει ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο. «Η Ολλανδία θα πρέπει να κυβερνηθεί και είμαστε διαθέσιμοι για αυτό», είπε.

Ο Βίλντερς από την πλευρά του, δήλωσε πρόθυμος να κάνει παραχωρήσεις στις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές του: «Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι τα κόμματα δεν θέλουν να είναι σε μια κυβέρνηση με ένα κόμμα που θέλει αντισυνταγματικά μέτρα. Δεν πρόκειται να μιλήσουμε για τζαμιά, Κοράνια και ισλαμικά σχολεία».

Το Europe Elects, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι πρόωρες εκλογές είναι ένα «ρεαλιστικό σενάριο» δεδομένου του σκληρού πολιτικού τοπίου.

«Πρόκειται για μια τεράστια νίκη και αυτό δημιουργεί νέα δυναμική», δήλωσε ο Ντίντερικ βαν Βικ του ινστιτούτου Clingendael. «Τα άλλα κόμματα διέπραξαν στρατηγικό λάθος δίνοντας έμφαση στο μεταναστευτικό, παίζοντας με αυτό τον τρόπο το παιχνίδι του PVV», εκτίμησε.

Η ακροδεξιά της ΕΕ «ξυπνά»

Εν τω μεταξύ, η νίκη του Βίλντερς εκτός από το σοκ που προκάλεσε, αναβίωσε τη ρητορική της ακροδεξιάς σε ολόκληρο το μπλοκ, ιδιαίτερα από τους λεγόμενους «Μικρούς Τραμπ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Euractiv.

Και αυτό γιατί οι ηγέτες των ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων που εξέφρασαν ανοιχτά την υποστήριξή τους στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τώρα γιορτάζουν τη νίκη του Βίλντερς ενόψει μάλιστα και των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Όπως σημειώνεται επίσης, οι περισσότεροι από αυτούς τους ηγέτες θεωρούνται σύμμαχοι του Τραμπ στην Ευρώπη και η πιθανή επιστροφή του Αμερικανού στον Λευκό Οίκο, αναμένεται να κλονίσει την πολιτική της ΕΕ.

«Παντού στην Ευρώπη, οι πολίτες θέλουν πολιτική αλλαγή!» σχολίασε στο Twitter, το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα AfD.

Ο ηγέτης του ισπανικού Vox (ECR), Σαντιάγο Αμπασκάλ, συνεχάρη επίσης τον Ολλανδό και πανηγύρισε ότι «ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι απαιτούν στους δρόμους και στις κάλπες, να υπερασπιστούν τα έθνη τους, τα σύνορά τους και τα δικαιώματά τους».

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, που αγωνίζεται να κρατήσει αποστάσεις από την ακροδεξιά, δεν έχει αντιδράσει ακόμα, αλλά ο συνεργάτης της στο συνασπισμό Lega (ID) Ματεό Σαλβίνι της προκάλεσε… πονοκεφάλους, καθώς συνεχάρη τον Βίλντερς, χαρακτηρίζοντάς τον ως «ιστορικό σύμμαχο της Lega».

«Μια νέα Ευρώπη είναι δυνατή», έγραψε στο Twitter.

Ο «Ολλανδός Τραμπ»

Ο Γκερτ Βίλντερς συχνά χαρακτηρίζεται από τα ΜΜΕ ως ο «Ολλανδός Τραμπ», λόγω της κόμμωσής του, η οποία παραπέμπει στον Τραμπ, αν και ο Ολλανδός βρίσκεται στην πολιτική πολύ περισσότερο από ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει τους Μαροκινούς «καθάρματα», ή να προτείνει τη διεξαγωγή διαγωνισμών σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, ο Βίλντερς έχτισε την καριέρα του μαχόμενος κατά αυτού που αποκαλεί «ισλαμική εισβολή» στη Δύση.

Ούτε τα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη –κρίθηκε ένοχος για προσβολή των Μαροκινών—, ούτε οι απειλές κατά της ζωής του, εξαιτίας των οποίων τον φρουρεί ισχυρή αστυνομική δύναμη από το 2004, τον έχουν αποθαρρύνει.

https://www.youtube.com/watch?v=CyFedC2VsqA

Προσφάτως, ο Βίλντερς προσπάθησε να ρίξει τους τόνους στη λαϊκιστική ρητορική του και να επικεντρωθεί και σε κάποια άλλα από τα θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους.

Εκτός από τη μετανάστευση, οι Ολλανδοί ανησυχούν ιδιαίτερα για το «αν θα τους μείνουν χρήματα στο πορτοφόλι», τόνισε και δήλωσε ακόμα έτοιμος, να αφήσει στην άκρη τις απόψεις του για το Ισλάμ προκειμένου να κυβερνήσει.

Όμως η διακήρυξη αρχών του PVV, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  παραμένει ξενοφοβική. Προτείνει την αποκατάσταση των ελέγχων στα ολλανδικά σύνορα, την κράτηση και την απέλαση των παράτυπων μεταναστών, την απέλαση των Σύρων αιτούντων άσυλο και την επανεισαγωγή των αδειών εργασίας για τους πολίτες χωρών εκτός ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, υπερασπίζεται την προσέγγιση: «Η Ολλανδία πρώτα». Για το Ισλάμ, το PVV αναφέρει ότι «η Ολλανδία δεν είναι μια ισλαμική χώρα. Ούτε σχολεία, ούτε Κοράνια, ούτε τεμένη».

«Μια πολύ δύσκολη περίοδος ξεκινά για τους μουσουλμάνους», δήλωσε στο πρακτορείο ANP ο Μουχσίν Κοκτάς του οργανισμού επαφής για τους μουσουλμάνους και την κυβέρνηση (CMO).

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This