Γάζα: Χωρίς προβλήματα η σημερινή απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς – Ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε 17 άτομα

Δεν αναμένεται να υπάρξει επέκταση της εκεχειρίας υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί

Must Read

Στο πλαίσιο της 3ης και προτελευταίας ημέρας της εξαιρετικά εύθραυστης εκεχειρίας στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στελέχη της παραστρατιωτικής παλαιστινιακής οργάνωσης παρέδωσαν στον Ερυθρό Σταυρό 17 συνολικά ομήρους.

Παρά τους αρχικούς φόβους των Ισραηλινών, η όλη διαδικασία φαίνεται ότι προχωράει ομαλά σήμερα, Κυριακή 26/11, με τη Χαμάς να απελευθερώνει 14+3 ομήρους, ώστε να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή τους με ακόμη 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Όπως μετέδωσε η ισραηλινή εφημερίδα «Times of Israel», επικαλούμενη πληροφορίες των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε 14 Ισραηλινούς και τρεις ομήρους άλλων υπηκοοτήτων, οι οποίοι και θα μεταφερθούν άμεσα σε ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα, πάντως, με την -επίσης ισραηλινή- εφημερίδα «Haaretz», η Χαμάς ανακοίνωσε ότι παρέδωσε 18 ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό, οι 14 εκ των οποίων Ισραηλινοί και οι άλλοι τέσσερις Ταϊλανδοί. Από την πλευρά του, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε σήμερα σε αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα ότι στους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας ενδέχεται να συγκαταλέγεται και ένας Αμερικανός υπήκοος. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι τουλάχιστον ένας Αμερικανός θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ποιος/α θα είναι ή ότι σίγουρα θα συμβεί αυτό, γιατί μέχρι να δούμε έναν Αμερικανό να βγαίνει από τη Γάζα με ασφάλεια και να φτάνει στα αγαπημένα του πρόσωπα, δεν θα έχουμε πλήρη επιβεβαίωση», τόνισε.

Η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων που αποτελούν το τρίτο γκουπ ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, μιλώντας σήμερα σε ΜΜΕ του Κατάρ, κατηγόρησε πως το Ισραήλ εξακολουθεί να μην τηρεί τα όσα προβλέπονται από την συμφωνία. Από την πλευρά του, αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, μιλώντας στο skynews εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός γύρω από τη σημερινή διαδικασία απελευθέρωσης, μετά το χθεσινό θρίλερ, που έληξε κατόπιν σωτήριας παρέμβασης Κατάρ και Αιγύπτου.

Απελευθερώθηκε Ρώσος όμηρος

Νωρίτερα το απόγευμα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι η Χαμάς ανακοίνωσε την απελευθέρωση (και) ενός ομήρου με ρωσική υπηκοότητα, είδηση την οποία επιβεβαίωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ανακοίνωση της Χαμάς αναφέρει ότι η κίνηση έρχεται «σε απάντηση στις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και σε εκτίμηση της ρωσικής θέσης για υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης». Επικαλούμενο τη Χαμάς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS  μετέδωσε ότι ο όμηρος έχει ήδη παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ επιχειρεί να αντιστρέψει τις κατηγορίες, καθώς μετά τη χθεσινή καταγγελία της Χαμάς ότι δεν επέτρεπε την είσοδο φορτηγών του ΟΗΕ, σήμερα ήταν η σειρά της κυβέρνησης Νετανιάχου να κατηγορήσει τους Παλαιστινίους. Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι η παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δημοσιεύοντας μια εικόνα ενός σημείου ελέγχου, που -όπως λέει- έχει «στήσει» η Χαμάς.

«Αυτό συνέβη πριν από περίπου μία ώρα στο δρόμο που οδηγεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει ο Συντονιστής Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) σε μια ανάρτηση στο «X». «Ένα σημείο ελέγχου της Χαμάς μπλόκαρε τα φορτηγά που παρέδιδαν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της βόρειας Γάζας. Για τη Χαμάς, οι κάτοικοι της Γάζας είναι η τελευταία τους προτεραιότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This