Πάτησαν Ισραήλ οι όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς – 13 ακόμη όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα

Must Read

Χαμόγελα, ανακούφιση και μεγάλη συγκίνηση κατά τη δεύτερη ημέρα απελευθέρωσης ομήρων από τη Χαμάς. Μετά από πολύωρη καθυστέρηση το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα άφησε ελεύθερους 17 ομήρους εκ των οποίων 13 υπήκοοι Ισραήλ και 4 υπήκοοι Ταϊλάνδης που κρατούνταν επί 50 ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός η δεύτερη ομάδα ομήρων έφθασε στο Ισραήλ αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Εκπρόσωποι από το ICRC μόλις μετέφεραν 17 ομήρους μέσω Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων 13 Ισραηλινών και 4 Ταϊλανδών ομήρων, στις Ειδικές Δυνάμεις ISA και IDF, καθώς κατευθύνονται προς τα ισραηλινά νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τους ανθρώπους μας στο σπίτι και να τους συνοδεύσουμε και τις οικογένειές τους. Παραμένουμε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους μας στα σπίτια τους», αναφέρει η ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Οι αρχές του Ισραήλ έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η 9χρονη Ισραηλινοϊρλανδή,  Έμιλι, ο πατέρας της οποίας τη θεωρούσε νεκρή. 

Πρόκειται για τους: Σόσαμ Χάραν, 67 ετών, Άντι Σόσαμ 38 ετών και τα παιδιά της Άντι 3 ετών και Νάβεχ, 8 ετών, Σίρι Γουέις 53 ετών και η κόρη της, Νόγκα Γουέις, 18 ετών, Μάγια Ρέγκεβ, 21 ετών, Χίλα Ρότερμ, 12 ετών, Έμιλυ Χαντ, 9 ετών, Νόαμ Ορ, 17 ετών και Άλμα Ορ, 13 ετών, Νόαμ Αβιγκντόρι, 12 ετών και η μητέρα της Σάρον, 52 ετών.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων μεταξύ των οποίων βρίσκονται 33 άνδρες έφηβοι και έξι γυναίκες οι οποίοι, όπως επιβεβαίωσε η Ισραηλινή Αρχή Φυλακών, είχαν εγκαταλείψει τους χώρους φυλάκισής τους νωρίτερα το Σάββατο.

Άλλοι 13 όμηροι θα απελευθερωθούν σήμερα

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα, 13 ακόμη όμηροι που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα.

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet επικαλούμενος Ισραηλινούς αξιωματούχους μετέδωσε, ότι το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα έχει δώσει στο Ισραήλ μία λίστα στην οποία περιλαμβάνονται τα 13 άτομα που θα αφεθούν σήμερα ελεύθερα, κατά την τρίτη ημέρα της εκεχειρίας.

Μεταξύ των ομήρων που θα απελευθερωθούν θα είναι και κάποιοι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με το Ynet. Επισημαίνεται επίσης ότι αυτή τη φορά δεν θα χωριστούν μέλη οικογενειών, όπως συνέβη κατά τον δεύτερο γύρο απελευθερώσεων.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επεσήμανε ότι έχει λάβει κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Κατάρ: Ελπίζουμε σε παράταση της συμφωνίας εκεχειρίας

Σήμερα αναμένεται να αφεθεί ελεύθερη και η τρίτη ομάδα ομήρων από τη Χαμάς ωστόσο το Κατάρ συνεχίζει τις προσπάθειές του προκειμένου να παραταθεί η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς πέρα από τις τέσσερις ημέρες που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

«Αυτό που ελπίζουμε είναι η ώθηση που δημιουργήθηκε από τις απελευθερώσεις των δύο αυτών ημερών και από αυτή τη συμφωνία των τεσσάρων ημερών να μας επιτρέψει να παρατείνουμε την εκεχειρία πέρα από αυτές τις τέσσερις ημέρες και κατά συνέπεια να ξεκινήσουμε πιο σοβαρές συζητήσεις για τους υπόλοιπους ομήρους», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Μαζίντ αλ Ανσάρι.

Σύμφωνα με την τρέχουσα συμφωνία η εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα και στο πλαίσιό της θα αφεθούν ελεύθεροι 50 από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, η χώρα του θα συνεργαστεί με εταίρους της στην Αίγυπτο και τις ΗΠΑ αλλά και με το Ισραήλ και τη Χαμάς ώστε να διασφαλίσει ότι θα εισέλθει στη Γάζα η συμφωνηθείσα ποσότητα βοήθειας.

Η συμφωνία προβλέπει την είσοδο 300 φορτηγών με τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και καύσιμα στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με ισραηλινές αναφορές την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά απήχθησαν περίπου 240 ανθρώπους κατά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Δείτε επίσης:

Η Χαμάς απελευθέρωσε 20 ομήρους – Τους παρέλαβε ο Ερυθρός Σταυρός

Η Χαμάς καθυστερεί τη δεύτερη απελευθέρωση ομήρων – Ζητά να περάσουν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα – Δείτε live

Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς – Απειλεί να συνεχίσει τη χερσαία επιχείρηση αν οι όμηροι δεν απελευθερωθούν απόψε

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This