Παρασκευή 18/6/2021

Επιστήμονες έριξαν ασθενή σε «χειμερία νάρκη» με στόχο τα… διαπλανητικά ταξίδια!

Ένα βήμα πιο κοντά στο να ρίχνουν τους ανθρώπους σε ένα είδος τεχνητής «χειμερίας νάρκης», βρέθηκαν ερευνητές στις ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταπολέμηση του καρκίνου, την πρόληψη νόσων, αλλά και για διαστημικά ταξίδια σε μακρινούς πλανήτες.

Οι επιστήμονες εφάρμοσαν την τεχνική σε έναν ασθενή που κινδύνευε να πεθάνει από αιμορραγία, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο, ώστε να κλείσουν χειρουργικά τα τραύματά του.

Την ανακοίνωση έκανε στο εβδομαδιαίο περιοδικό «New Scientist» ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου Μέριλαντ Σάμιουελ Τίσερμαν, επισημαίνοντας ότι προσπάθησαν να αντιγράψουν τη διαδικασία της χειμερίας νάρκης των ζώων, τα οποία, κατά τη διάρκειά της παραμένουν ζωντανά, παρόλο που η θερμοκρασία του σώματός τους πέφτει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Άμα είστε «κολλημένοι» στην κίνηση, η λύση είναι η… Αντέλ (video)

Οι ερευνητές έριξαν τη θερμοκρασία του σώματος του πολυτραυματία στους 10-15 βαθμούς Κελσίου, από τους 36,6 που είναι το κανονικό. Ο ασθενής είχε χάσει τόσο πολύ αίμα, που του απέμεναν ελάχιστα λεπτά ζωής. Οι ερευνητές αντικατέστησαν το αίμα στις φλέβες του με παγωμένο αλατούχο διάλυμα, με αποτέλεσμα να πάψει, έτσι, να λειτουργεί ο εγκέφαλός του και να σταματήσουν όλες οι χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής ήταν σαν να έχει πέσει σε «νάρκη» για 2-6 ώρες, διάστημα κατά το οποίο οι γιατροί κατάφεραν να τον χειρουργήσουν.

Δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο, εάν στη συνέχεια το αίμα του επανατοποθετήθηκε στις φλέβες του, όπως προβλέπει η διαδικασία, και αν ο ασθενής ξύπνησε επιτυχώς.

Ο Τίσερμαν, πάντως, γνωστοποίησε ότι ξεκινά εκτεταμένες κλινικές δοκιμές που θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2020, ενώ ελπίζει ότι, με τη συγκεκριμένη τακτική οι γιατροί θα κερδίζουν χρόνο στο να σταματήσουν την εξέλιξη σοβαρών ασθενειών ή ακόμη και να γιατρέψουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Διαβάστε επίσης: Οι Ναζί «ανάγκασαν» τη NASA να μετονομάσει ουράνιο σώμα!

Επίσης πιστεύει πως οι αστροναύτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν πολύ μακρινούς πλανήτες, θα μπορούν να παραμείνουν το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού σε «χειμερία νάρκη» και να ξυπνήσουν λίγο προτού φτάσουν, χωρίς να έχουν γεράσει ούτε λεπτό!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ