Γάζα: Ξεκίνησε η σημερινή διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων Ισραήλ – Χαμάς

Αποφυλάκιση 30 Παλαιστινίων για την απελευθέρωση 10 Ισραηλινών

Must Read

Ξεκίνησε η διαδικασία της σημερινής ανταλλαγής αιχμαλώτων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, κατόπιν επέκτασης της μεταξύ τους εκεχειρίας στη Γάζα, για ακόμη δύο ημέρες, μέχρι νεωτέρας.

Όπως έχει συμφωνηθεί, οι μαχητές της παλαιστινιακής παραστρατιωτικής οργάνωσης θα παραδώσουν 10 ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό, με εβραϊκά μέσα να αναφέρουν ότι οι απελευθερωμένοι πολίτες θα βρίσκονται στα χέρια των Ισραηλινών εντός μιας ώρας από την απελευθέρωσή τους. Σύμφωνα δε με τη Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων, 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αναμένεται επίσης να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της πέμπτης κατά σειρά ανταλλαγής αιχμαλώτων, 15 γυναίκες και 15 άνδρες.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Χαμάς παρέδωσε την 5η ομάδα ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό, η οποία, πέρα από τους 10 Ισραηλινούς ομήρους, περιλαμβάνει και δύο ακόμη Ταϊλανδούς. Τη σημερινή απελευθέρωση ομήρων επιβεβαίωση νωρίτερα και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε πως «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την αποστολή μας: Την επιστροφή όλων των απαχθέντων, την εξάλειψη της Χαμάς πάνω και κάτω από το έδαφος και την υπόσχεση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ».

Την παράταση της κατάπαυσης του πυρός χαιρέτισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τον Αντονι Μπλίνκεν, σε μια προσπάθειά του να πιέσει για εκεχειρία μεγαλύτερης διάρκειας, είναι πανέτοιμος να επισκεφτεί τη Μέση Ανατολή για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Στο πλαίσιο του ταξιδιού του, θα επισκεφθεί το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο μεταξύ, αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες για τις συνθήκες ομηρίας στα κρησφύγετα της Χαμάς, με τους παραστρατιωτικούς να φέρονται πως βάζουν παιδιά να παρακολουθούν βίντεο από τις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου, υπό την απειλή όπλου. Κι αυτό την ώρα που δεκάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την παραμονή υπό καθεστώς ομηρίας της οικογένειας Μπίμπας κρατώντας πορτοκαλί μπαλόνια, εμπνευσμένα από το χρώμα των μαλλιών του μόλις 10 μηνών γιου τους, Κφιρ, ο οποίος και αποτελεί τον μικρότερο όμηρο της Χαμάς.

Για τις πιο σκοτεινές ημέρες της Λωρίδας της Γάζας κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας πως «η κατάπαυση του πυρός είναι μόνο μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς μέσα στο σκοτάδι του πολέμου». Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι άμαχοι της Γάζας κινδυνεύουν από τις ασθένειες που κυκλοφορούν στον παλαιστινιακό θύλακο ίσως ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι από τους βομβαρδισμούς.

 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This