«Σιγούν» τα όπλα για ακόμη δύο ημέρες: Στα «χέρια» του Ισραήλ η λίστα των 10 ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα

Ο Νετανιάχου επιμένει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά την εκεχειρία, αν και πληθαίνουν οι εκκλήσεις να σταματήσει η σφαγή

Must Read

Σε ισχύ η εκεχειρία μετά τη διήμερη παράταση στη Μέση Ανατολή. Ήδη, το Ισραήλ έχει στα χέρια του τη λίστα των 10 ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα, Τρίτη 28/11, από τη Χαμάς.

Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει απελπιστική καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Το Ισραήλ επιμένει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά την εκεχειρία αν και πληθαίνουν οι εκκλήσεις να σταματήσει η σφαγή. Οι ελπίδες ότι η εκεχειρία μπορεί να μετατραπεί σε κάτι πιο μόνιμο φαίνονται μη ρεαλιστικές, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιμένει ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε μάλιστα από τη Χαμάς κατάλογο με τα ονόματα ομήρων που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της ανακωχής που συμφωνήθηκε να παραταθεί, μετέδωσε η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού επικαλούμενη το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο κατάλογος περιλαμβάνει 10 ονόματα ομήρων. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι 11 Ισραηλινοί επέστρεψαν στη χώρα από την Λωρίδα της Γάζας την περασμένη Δευτέρα, ανεβάζοντας σε 69 το σύνολο των Ισραηλινών και ξένων ομήρων που έχει απελευθερώσει η ισλαμιστική παλαιστινιακή ομάδα από την Παρασκευή. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει οποιαδήποτε συμφωνία για την παράταση της εκεχειρίας, αλλά, σε κάτι που μπορεί να αποτελεί σιωπηρή επιβεβαίωση, το ισραηλινό γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε την προσθήκη 50 γυναικών κρατουμένων στον κατάλογο των Παλαιστινίων για πιθανή απελευθέρωση εάν απελευθερωθούν επιπλέον ισραηλινοί όμηροι. Η υπηρεσία φυλακών του Ισραήλ δήλωσε ότι 33 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν τη Δευτέρα από τη φυλακή Οφέρ του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και από ένα κέντρο κράτησης στην Ιερουσαλήμ, ανεβάζοντας τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχει απελευθερωθεί από την Παρασκευή σε 150.

 

 

Οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούστηκαν με ορισμένους από τους δεκάδες Παλαιστινίους που συγκεντρώθηκαν έξω από τη φυλακή Οφέργια να περιμένουν την απελευθέρωση κρατουμένων, δήλωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ανέμιζαν τις σημαίες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, μιας άλλης παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης. Το υπουργείο ανέφερε ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην περιοχή και ότι δεν ήταν σαφές αν είχε συμμετάσχει στις συγκρούσεις. Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έπεσε νεκρός από πυρά. Το Ισραήλ δεν είχε άμεσο σχόλιο για το περιστατικό. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τη διατήρηση των ροών βοήθειας προς τη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ενώ περιγράφει την παράταση ως «μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς», ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι δύο ακόμη ημέρες δεν είναι αρκετός χρόνος για να καλυφθούν οι ανάγκες της Γάζας σε βοήθεια.

Από πλευράς της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε χθες Δευτέρα τη διήμερη παράταση της ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. «Καλωσορίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράταση δυο ημερών της παύσης των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς», ανέφερε η κυρία φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της στις Βρυξέλλες.

 

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ, φέρεται να επισκέφθηκε κάποιους από τους ομήρους που πήρε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατά την έφοδό του σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, μετέδωσε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο μια όμηρο η οποία αφέθηκε ελεύθερη χθες Δευτέρα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της απελευθερωθείσας, η ταυτότητα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, η επίσκεψη έγινε σε υπόγεια σήραγγα τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση, στην οποία έχασαν τη ζωή τους κάπου 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν άλλοι περίπου 240, κατά τους αριθμούς των ισραηλινών αρχών.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Γάζα: 11 γυναικόπαιδα από πέντε οικογένειες απελευθέρωσε η Χαμάς – «Μάχη για τη ζωή της» δίνει 84χρονη πρώην όμηρος 

Σε πλήρη εξέλιξη η απελευθέρωση των τελευταίων 11 ομήρων της (αρχικής) συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This